Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 20.12.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 20.12.2023

1. Рахункова палата рф виявила 3840 порушень у державному бюджеті на загальну суму 1,774 трлн рублів.

- У 2022 році було виявлено 4447 порушень на суму 885,6 млрд рублів.

- Різке збільшення порушень у бюджеті збіглося з масштабним розширенням його засекреченої частини: у 2023 році російська влада запланувала витратити 6,5 трлн «секретних» рублів.

- Ця сума виявилася вдвічі більшою, ніж у 2022 році: тоді до бюджету закладали 3,733 трлн рублів «таємних» асигнувань — вони були включені до загальної суми, але не «розписані» за конкретними напрямками та розпорядниками.

2. Російська влада продовжує відбирати активи в іноземних компаній.

- путін підписав укази, згідно з якими частки газових компаній — німецької Wintershall та австрійської OMV у спільних підприємствах із «Газпромом» будуть примусово продані новим російським власникам.

- Йдеться про ачімовські поклади Уренгойського родовища, де Wintershall DEA має частки в трьох СП, а також Південно-Руське родовище, де Wintershall 35%, а OMV — 25%.

- Європейські компанії можливо отримають компенсацію, розмір якої визначить уряд рф, але ці кошти буде заморожено в росії на рахунках типу С.

3. Частка російського експорту зрідженого природного газу (ЗПГ) до Європи планомірно зростає з 2021 року.  

- Очікується, що за підсумками 2023-го більша частина СПГ, що продається російськими компаніями, припаде саме на Євросоюз.

- У минулому році країни Євросоюзу купили у рф близько 15 млн тонн зрідженого газу. Тоді закупівлі російського ЗПГ Європою зросли приблизно на третину порівняно з 2021-м.

- Цього року росія продовжила збільшувати постачання. У листопаді зафіксовано новий рекорд: на європейський ринок із рф надійшло 1,75 млн тонн палива.

- Якщо у 2022 році на частку Європи припадало близько 42 відсотків російського експорту ЗПГ, то вже до середини 2023-го показник перевищив 50 відсотків.

- Найбільшими покупцями російського газу в ЄС є Іспанія, Бельгія та Франція.

- Повністю від палива з росії відмовилися Великобританія та балтійські країни.

4. Російські компанії після введення західних санкцій почали закуповувати телекомунікаційне обладнання та мікрочіпи для систем озброєння та дронів через мережу посередників у Китаї, а також у Марокко та Туреччині.

- Частину санкційного обладнання, закупленого в інших країнах, зокрема в Китаї, везуть через Марокко.

- У порту Танжер-Мед заборонене до ввезення в росію обладнання та компоненти, у тому числі продукцію компаній Cisco, HP, Juniper, Ericsson та Nokia перевантажують із судна на судно – цей процес називається перевалкою.

- Так товар доїжджає до росії. Подібний торговий шлях проходить через Туреччину.

- Санкційне обладнання відкрито продається в спеціалізованих російських інтернет-магазинах.

5. ЄС дозволить використовувати заморожені активи рф на компенсацію компаніям, у яких росія забрала бізнес.

- Лідери Європейського союзу, вирішили використати заморожені в ЄС кошти для виплати компенсацій європейським компаніям, які втратили активи в росії.

- Досі в ЄС лише заморожували активи фізичних та юридичних осіб, які потрапили до списків санкцій.

- Розмови про їхню конфіскацію велися та юридичні можливості вивчалися, але відчужувати власність європейське законодавство не дозволяє.

- Тепер ЄС вводить виняток: якщо російський підрозділ європейської компанії був у примусовому порядку передано у власність або під контроль росії і він перебуває у списку санкцій, можна буде забрати його активи та акції для, «серед іншого, виплати узгодженої адекватної компенсації» материнської компанії.

6. Влада США пропонує передати заморожені російські активи Україні через Світовий банк та Європейський банк реконструкції та розвитку.

- Публічно американська влада не підтримувала конфіскацію заблокованих російських активів, але вирішила зробити таку пропозицію країнам G7 у приватному порядку.  

- У документі конфіскація активів називається «контрзаходом», дозволеним міжнародним правом.

- Транш буде "авансом" у рамках компенсації Україні з боку росії.

7. Сполучені Штати оголосили про запровадження обмежень проти майже півтора десятка осіб та організацій в Ірані та інших країнах, які забезпечували поставки необхідних компонентів для виробництва Іраном бойових безпілотників.

- Про це йдеться в офіційному повідомленні Офісу контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC).

- "OFAC запровадив санкції проти десяти організацій і чотирьох осіб, які базуються в Ірані, Малайзії, Гонконгу та Індонезії та підтримують виробництво Іраном безпілотних літальних апаратів (БПЛА)", - зазначається в повідомленні.

- Паралельно із санкціями OFAC, Міністерство юстиції США оголосило обвинувачення проти організатора цієї мережі Хоссейна Хатефі Ардакані, а також його поплічника Гері Лема у злочинах, пов’язаних із незаконними закупівлями та незаконним експортом у США.

8. Держави Балтії домовились про єдине регіональне застосування санкцій ЄС проти росії.

- Прем’єр-міністерки Литви, Латвії та Естонії у середу підписали спільну декларацію про єдине регіональне застосування санкцій Європейського Союзу проти росії та білорусі, щоб зменшити ризики обходу обмежень.

- У декларації зазначають, що усунення лазівок і забезпечення ефективного застосування санкцій ЄС мають вирішальне значення для посилення впливу санкцій і підриву здатності росії продовжувати агресивну війну.

- Тому три держави зобов'язалися забезпечити уніфікований митний контроль та обмін інформацією, а відповідні органи влади країн Балтії мають прийняти регіональний підхід не пізніше, ніж 31 січня 2024 року.

9. Суд ЄС відхилив позов російського олігарха Абрамовича щодо скасування санкцій.

- Суд ЄС відхилив позов російського олігарха Романа Абрамовича щодо скасування обмежувальних заходів Євросоюзу, застосованих проти нього у зв’язку з війною рф проти України.

- Абрамович намагався оскаржити включення себе до санкційних списків та хотів отримати компенсацію у розмірі мільйона євро за шкоду, завдану його репутації.

10. Генпрокуратура Німеччини прагне конфіскувати €720 млн російських активів.

- Питання про конфіскацію €720 млн заморожених російських активів порушив Федеральний прокурор Німеччини Петер Франк.

- Раніше підсанкційні російські активи лише заморожували. Росіяни втрачали можливість розпоряджатися грошима, але зберігали за ними власність.

11. Норвезька компанія Equinor уклала з Німеччиною договір на постачання газу.

- Норвезька Equinor поставить близько 10 млрд. куб. м природного газу на рік, що дозволить німецькій SEFE погасити третину запитів країни, але вона має намір ще експортувати його.

- Договір діятиме 10 років і розпочнеться у 2024 році.

- Це найбільший для Equinor договір на постачання газу. Ціна контракту трохи менша за $55 млрд.

- Ця угода дозволить Німеччині набути енергонезалежності від російського газу.

12. Французька мережа гіпермаркетів спорттоварів Decathlon продовжує продавати одяг у росії, незважаючи на те, що офіційно оголосила про закриття своїх магазинів у країні після початку війни в Україні, повідомляється у розслідуванні Disclose.

- Журналісти з'ясували, що Decathlon приховував постачання товарів, вироблених у Бангладеш: зокрема, замовляв одяг через свою філію Desipro у Сінгапурі та відправляв її до росії через підставну фірму Phenix Limited у Дубаї.

- Таким чином рф отримала одяг та взуття на загальну суму 11 млн євро.

- Офіційно Decathlon у жовтні продала 60 своїх магазинів місцевій компанії.

- Цей крок було представлено як кінець присутності французького ретейлера спорттоварів у росії.  

- Проте насправді одяг його флагманських брендів — Quechua, Wedze та Kalenji — виявився доступним у магазинах нового власника, що відкрилися в листопаді.

Більше на https://t.me/OmelyanNews