Як навчити дитину писати грамотно

Як навчити дитину писати грамотно

Сьогодні відзначається Міжнародний день грамотності і особливо він стосується педагогів та усіх батьків, які виховують дітей шкільного віку. Як показує практика, не так уже легко навчити дитину викладати свої думки грамотно.

Перша порада батькам, котрі хочуть навчити дитину писати без помилок – привчити її спочатку до читання. Адже зорова пам’ять здатна сформувати своєрідні орфографічні резерви і дитина, почувши слово, яке вона перед тим багато разів бачила у тексті, підсвідомо напише його правильно. Причому обирати краще ту літературу, яка буде цікава дитині. Тут же можна застосувати метод розумного стимулу: коли дитина увійде в азарт і вболіватиме за долю казкового героя чи іншого улюбленого персонажа – обірвати читання на найцікавішому місці, аби з’явилася мотивація якнайшвидше сісти за книгу знову.

Не виключено, що писати дитині сподобається набагато менше, аніж читати. Тому тут підійдуть нестандартні форми роботи: наприклад, пропозиція від мами написати листи до улюблених казкових героїв.

Ще один метод роботи – диктант із роботою над помилками. Але головна умова тут – чітка вимова. Дитина має почути саме правильний варіант слова, лише тоді їй легше буде відтворити почуте.

Ще один цікавий метод – прохання до дитини записувати цікаві сни, історії – все, що вона хотіла би вам розказати. Це своєрідний відкритий щоденник, адже ви маєте домовитися з дитиною, що ви його зможете прочитати (на відміну від приватного, особистого щоденника). В такий спосіб ви поєднаєте одну з форм спілкування (дитина розповідатиме все, чим би хотіла поділитися з вами і вона відчує цікавість до неї та її думок), а з іншого боку – так вона привчатиметься самостійно писати тексти і грамотно висловлювати свої думки.