«Безкоштовна» освіта з платними підручниками

«Безкоштовна» освіта з платними підручниками

Під час брифінгу в Українському кризовому медіа центрі перший заступник міністра освіти і науки І. Совсун повідомила, що шкільні підручники для більшості населення стануть платними. Зокрема, вона зазначила, що бюджетом передбачено суттєве скорочення коштів, що мали б бути спрямовані на друк підручників.

Безкоштовними підручники залишатимуться для тих категорій населення, які не можуть собі дозволити їх купити, зокрема для дітей з малозабезпечених сімей, дітей-інвалідів тощо. В становищі, в якому опинилися ми сьогодні, через декілька місяців малозабезпеченими стануть більшість сімей. Але, я не думаю, що всім дадуть право безкоштовно користуватися підручниками.

Також, було сказано, що МОН працює над механізмом розрахування вартості навчальної книги. На брифінгу було сказано, що зараз йде реорганізація інституту інноваційних технологій змісту освіти, який займався підручниками. Натомість буде створена нова установа, котра буде цим займатися. Виходить, що грошей на друк підручників в бюджеті немає, а на відкриття нових установ , забезпечення їх роботи гроші є.

Добре, що вони хоч поки не розглядають варіант переходу від традиційних підручників до планшетів.

В ЗУ «Про освіту», зокрема в ст. 6 говорить про те, що «громадянам України…забезпечується доступність і безоплатність здобуття повної загальної середньої освіти у державних і комунальних навчальних закладах.»

Яким же чином забезпечується виконання цього права, якщо за підручники повинні платити батьки.

Ось таку «безкоштовну» і «доступну» освіту  здобувають наші діти за кошти батьків.