«Шістка Деркача». Учасники російської спецоперації «Плівки Деркача»: Шарій, Портнов, Коломойський та інші

«Шістка Деркача». Учасники російської спецоперації «Плівки Деркача»: Шарій, Портнов, Коломойський та інші

Цей моніторинг ЗМІ та OSINT-дослідження щодо осіб, причетних до російської спецоперації «Плівки Деркача», підготували голова Ради громадського контролю НАБУ (ГО «Антикорупційна сокира») Марк Савчук та спікер міжнародної волонтерської розвідувальної спільноти InformNapalm Михайло Макарук.

11 січня 2021 року Міністерство фінансів США ввело санкції щодо ряду українських політиків і ексчиновників за втручання у вибори президента США шляхом поширення дезінформації. Йдеться про осіб, причетних до оприлюднення, легалізації і поширення так званих «плівок Деркача», на яких нібито Джо Байден і Петро Порошенко обговорюють ряд питань української політики та порушують тему компанії Burisma. Під санкції за участь в спецоперації «плівки Деркача» потрапили народні депутати Андрій Деркач і Олександр Дубинський, екс-депутат Олександр Онищенко, колишній прокурор Костянтин Кулик і колишній співробітник посольства США в Україні Андрій Теліженко, а також ряд менеджерів Андрія Деркача, що керують його медійними активами.

У серпні 2020 року міжнародна волонтерська спільнота InformNapalm опублікувала розслідування, у якому були зібрані докази того, що «плівки Деркача» — це російська інформаційна спецоперація по втручанню у вибори Президента США 2020 року.

У цій інформаційній спецоперації брали участь ряд осіб. Йдеться про організовану групу проросійських телеведучих, топблогерів, політиків і власників ЗМІ, які є формально українськими громадянами, але фактично діють в інтересах Росії. Їхні узгоджені дії щодо оприлюднення, легалізації та винесення в топ-теми світових новин «плівок Деркача» і є інформаційною спецоперацією. Ба більше, їхні подальші заяви на підтримку Трампа шляхом оголошення підрахунку голосів нечесним і неправдивим підкреслюють їхню системну дезінформаційну роботу та її справжню мету: дестабілізацію ситуації у США, яка вже коштувала життів кільком американським громадянам.

Кампанія велася з явним розрахунком на дві основні цільові аудиторії. Перша — українська влада, яку прямо закликали розпочати слідство за мотивами «плівок Байдена». Таке слідство мало знизити рейтинг одного з кандидатів у президенти США на виборах 2020 року. Друга аудиторія — громадяни США, які повинні були отримати негативні меседжі про кандидата й не проголосувати на нього на виборах.

Орієнтовний список ключових осіб, причетних до легалізації та поширення «плівок Деркача», які, втім, покищо не потрапили під санкції США:

  1. Шарій Анатолій Анатолійович — проросійський політик і топ-блогер на YouTube, постійний топ-спікер на проросійських каналах, більшість з яких зараз перебуває під санкціями в Україні, разом з дружиною Ольгою Олексіївною Шарій, також популярною YouTube-блогеркою, брали активну участь у легалізації «плівок Деркача» і донесенні їхнього змісту до аудиторії в США.
  2. Козак Тарас Романович — член українського парламенту, номінальний власник активів Віктора Медведчука, який вже перебуває під санкціями США, у тому числі — номінальний власник трьох проросійських каналів в Україні. Президент України Володимир Зеленський, спираючись на рішення Ради безпеки і оборони України, в лютому 2021 року наклав санкції особисто на Тараса Козака та канали, що йому належать, через які активно поширювалася і була легалізована інформація про «плівки Деркача»
  3. Марченко Оксана Михайлівна — дружина Віктора Медведчука, проросійського політика, що вже перебуває під санкціями США, номінальна власниця значної частини його активів, в тому числі медійних.
  4. Портнов Андрій Володимирович — колишній перший заступник голови Адміністрації Президента Віктора Януковича, один з головних лобістів, які діють проти створення в Україні антикорупційної інфраструктури, постійний топ-спікер цілої низки проросійських каналів, більшість з яких зараз перебуває під санкціями в Україні, архітектор правового алгоритму їхньої юридичної легалізації.
  5. Коломойський Ігор Валерійович — український олігарх, що викупив в США ряд активів в процесі відмивання коштів, виведених з України; власник каналу «1+1» (міноритарний співвласник — вище згаданий Віктор Медведчук), впливає на Олександра Дубінського, який потрапив під санкції США.
  6. Діордіца Назар Русланович — топ-ведучий кількох розташованих в Україні проросійських каналів, брав активну участь в легалізації «плівок Деркача».

Викладена далі інформація є підтвердженням участі в дезінформаційній операції «плівки Деркача» кожного з перелічених осіб, а також вказує на зв’язок між ними та узгоджений характер їхніх дій.

Шарій Анатолій Анатолійович

Проросійський топ-блогер (основний аккаунт — на YouTube 2,4 мільйона підписників), постійний топ-спікер в ефірі вищевказаних проросійських каналів. Проживає в Іспанії.

Один з головних спікерів на тему «плівок Деркача», систематично просуває інформацію про їхню справжність. У цьому списку він зазначений першим, тому що його контент на YouTube транслюється на російськомовну аудиторію в самих США, причому країною реєстрації YouTube-каналу заявлені Нідерланди. Таким чином, на відміну від більшості інших учасників списку, він намагався вплинути на вибори в США не опосередковано, а безпосередньо.

Шарій стабільно входить в ТОП-5 російськомовного сегменту YouTube, при цьому він єдиний політичний блогер, який постійно входить в ТОП-20 російськомовного сегменту YouTube.

Відповідно, його вплив поширюється не тільки на Україну, де Анатолій Шарій веде політичну діяльність, але і на Російську Федерацію, і на російськомовні діаспори, які ще не адаптувалися до місцевого мовного середовища, в інших країнах, в тому числі — і в США.

Якщо проаналізувати контент на YouTube- каналі Шарія, то можна побачити, що він почав активність щодо компанії Burisma ще до оприлюднення «плівок Деркача». Так, ще в грудні 2019 го Анатолій Шарій випустив відеодайджест (https://www.youtube.com/watch?v=7OGbl7ZFPdg) з нарізкою сюжетів каналу One America News, де блогер фокусується на захисті Пола Манафорта і негативно висловлюються про ситуацію з Burisma. Можна зробити висновок, що Шарій виступив тут «підсиленим транслятором» теми, бо його ролик набрав близько 600 тисяч переглядів, водночас аналогічні сюжети на каналі One America News мають в середньому 150-180 тисяч переглядів.

Після оприлюднення «плівок Деркача» Анатолій Шарій першим заявив, що голос на «плівках Деркача», цитуємо, «однозначно належить Петру Порошенко»:

«Те, що ми почули, це жахливо. Це кошмар. Це повне зовнішнє управління країною. Ми почули речі, які повністю підпадають під поняття «державна зрада». Ми розуміємо, що треба говорити: «записи схожі». Але це голос Петра Порошенка. Це не клоунські записи втікачів олігархів. Це записи реальні. І вже завтра ми дізнаємося реакцію США, однозначно. Трамп зачепиться за ці записи. Тому що там може бути удар по Байдену. Коли ми чуємо, як громадянин США Джозеф Байден дає чіткі вказівки президенту Порошенко прибрати генпрокурора тільки за те, що там присутній син Байдена, це держзрада».(https://youtu.be/0Dancl3NEWo)

Анатолій Шарій просував «плівки Байдена» не тільки в ефірах каналів, де виступав як гостьовий експерт, а й на своєму особистому каналі на YouTube.

2.10: Шокін — генпрокурор України, він нічого поганого не робив, але за домовленістю з Байденом його прибирають. Чому? Тому що Шокін вів розслідування щодо фірми Бурізма, де працює син Байдена. І тільки в цьому його провина.

6.18: Які «наслідки» роботи Шокіна, які треба усунути, має на увазі Байден? Звичайно ж — розслідування по Бурізмі. Все повинно бути зупинено, син Байдена — ні при чому. (https://www.youtube.com/watch?v=HAtaKsbBQcE)

Шарій також активно висвітлював вихід другої частини плівок Деркача у червні. Цитата з його ролика-коментаря в запису, де згадується колишній прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

«Що відбувається на цьому записі? Дзвонить віце-президент і президенту розповідає, щоб правоохоронні органи, на які президент нібито не має ніякого впливу, не переслідували Яценюка, а Яценюк звернувся перед цим до нього, до віце-президента США, і каже — «ну я там зараз закінчую, а якщо вони почнуть мене переслідувати?» Цей (Байден) говорить — та не будуть, і ніхто не цікавиться, а може таки є за що переслідувати?»  (https://www.youtube.com/watch?v=loqD1FDJgcQ)

Вже після голосування на президентських виборах в США, 8 листопада, Анатолій Шарій записав ще один відеоблог, де прямо стверджує, що вибори були сфальсифіковані на користь Байдена. Він розкручував відео з «фальсифікаціями виборів в США».

«Особисто на мій погляд, вибори фальсифікуються. Я опублікував вже ці відео з фальсифікаціями, пізніше ж вони стали стали предметом обговорення. Я мушу зауважити, не без гордості, що юристи, які працюють з нами щодо деяких процесів, саме ці юристи представляють компанію, яка домоглася перерахунку голосів в окремих штатах. І там, де перерахували, і де Байден виграв, раптово виявляється перевага Трампа. Моя думка, що це однозначно були нечесні вибори», — каже Шарій. (https://youtu.be/j5AjoC2w0sM)

Це видає ще глибше залучення у питання виборів в США, ніж може бути у звичайного рупора російської пропаганди. Анатолій Шарій не просто систематично і наполегливо поширював дезінформацію, яка могла вплинути на результат президентських виборів в США. Він ще й, за його ж визнанням, координувався з невідомими особами в США. Це підтверджується, зокрема, його найпершим роликом на тему Burisma, який вийшов ще за рік до виборів, де він просуває меседжі й кадри не найпопулярнішого каналу One America News — люди «зовні» США не надали б йому для «творчої обробки» такий глибоко внутрішній контент.

Зв’язки і/або дружні відносини Шарія з переліченими нижче особами будуть відображені у відповідних розділах. Тут же буде доречним зазначити, що Анатолій Шарій та Андрій Деркач, який вже перебуває під санкціями, мають як мінімум одну ланку зв’язку. Старша донька Деркача, Тетяна Терехова, вже близько десяти років дружить з Ольгою Шарій (Бондаренко), і вони до цього дня тепло спілкуються в соцмережах. (https://archive.is/4624y)

Олександр Дубінський, який потрапив під санкції, теж заявляв, що він прихильник Шарія. 2 травня 2020 року він розповів каналу NewsOne, що приєднався б до партії Шарія, якби не було «Слуги народу». (https://www.youtube.com/watch?v=t588f54atT8)

Козак Тарас Романович

Член українського парламенту, номінальний власник активів Віктора Медведчука, який вже перебуває під санкціями США. У тому числі — номінальний власник трьох проросійських каналів, на які президент Зеленський вже наклав економічні санкції, і через які активно поширювалася і була легалізована інформація про «плівки Деркача».

19 травня 2020 у Києві відбулася перша прес-конференція Андрія Деркача, на якій він оприлюднив нібито телефонні розмови віце-президента США Джо Байдена і президента України Петра Порошенка, в тому числі — про використання Байденом службового становища для припинення слідства по газодобувній компанії «Буріcма».

Телеканали 112, NewsOne і Zik, номінальним власником яких є Тарас Козак, транслювали її в прямому ефірі для всієї своєї аудиторії. В цілому відео в YouTube подивилися більше 700 тис. користувачів. Інформація подавалася спочатку не як суперечлива, а як правдива і достовірна.

В ефірах зазначених каналів почалася злагоджена кампанія по наданню правдоподібності цим плівкам. Переважна більшість гостьових експертів підкреслювали, що не сумніваються в правдивості і автентичності записів, тим самим створюючи таке ж враження у глядачів.

Приклади:

  1. Політолог Руслан Бортник каже 112-му каналу, що санкції — це спроба закрити рот Деркачу: «Йому хочуть закрити рот, його плівки серйозно б’ють по Порошенку. Сьогодні інформація на плівках підтверджується. Й існують серйозні ризики його особистої безпеки. Деркач може виявитися цінним свідком у нових кримінальних справах. Це серйозно, незважаючи на те, що багато хто намагається відмахнутися. Що робить Деркач? Він повідомляє про злочини і не розслідувати їх ми не маємо права». (https://youtu.be/4u2R41VvcA4)
  2. Політолог Олександр Лазарєв запевняв глядачів Zik, що «державна зрада Порошенка підтверджена не одним фактом». «Ця людина мала дах Байдена. Ці люди збагачувались на крові і бідності нашого населення», — обурювався Лазарєв. (https://youtu.be/A7TKu788QZQ)
  3. Політолог Кирило Молчанов на каналі NewsOne пояснював: «Все, що Деркач продукує — це пряма відповідальність Генпрокуратури відкрити кримінальне провадження. Там страшні речі, втручання у внутрішні справи країни з боку Байдена. Він говорив, кого звільнити, кого призначити, гроші виводилися. Якщо послухати ці плівки, то у Порошенка з Байденом були такі теплі стосунки. Судячи з усього він спілкувався з Байденом частіше, ніж зі своєю дружиною». (https://youtu.be/qjjM6kY3iIY)

Повніший дайджест висловлювань різних експертів наведено в Додатку 1 наприкінці статті. Сукупність їхніх висловлювань дозволяє зробити висновок, що всі три канали мали єдину узгоджену комунікаційну політику з надання правдоподібності дезінформаційній операції «плівки Деркача». І відповідно, до формування цієї єдиної політики був безпосередньо причетний загальний власник телеканалів — Тарас Козак і їхній фактичний власник Віктор Медведчук, кум Президента Россійської Федерації Володимира Путіна.

Портнов Андрій Володимирович

Колишній перший заступник голови адміністрації тогочасного Президента України Віктора Януковича, один з головних лобістів, які діють проти створення в Україні антикорупційної інфраструктури, постійний топспікер низки проросійських каналів, більшість з яких зараз перебуває під санкціями в Україні. Брав активну участь в легалізації «плівок Деркача» та їх фіксації як речового доказу.

Портнов був одним з найактивніших спікерів на тему «плівок Деркача». Він коментував їх як уже факт, і привід для слідчих дій щодо колишнього президента Порошенка.

Типове висловлювання: «Я б на місці прокурора зіставляв дати, потім викликав фігуранта на допит. Паралельно потрібно проводити експертизу, яка підтвердить, що це він. Можна взяти зразки його голосу з відкритих джерел. Ми бачимо покупця, продавця, суму коштів в $ 1 млрд». (https://youtu.be/iduieEvT0KU)

При цьому, він відкрито оприлюднив алгоритм щодо притягнення Порошенка до кримінальної відповідальності за звинуваченням у державній зраді. В алгоритмі Портнова сфальсифіковані плівки були позначені вже як доказ у кримінальній справі, що було б фактом їх інституціоналізації та надання їм офіційного статусу.

Алгоритм викладено в особистому блозі Портнова у статті «План розслідування по записах Порошенка».(https://aportnov.com/docs/8292/)

При цьому, у Портнова цілком вистачило б ресурсу у владі просунути цей алгоритм хоч частково, адже його адвокат і молодший партнер Олег Татаров через два місяці після оприлюднення плівок був призначений заступником глави Офісу Президента по взаємодії з правоохоронними органами. Відповідно, Портнов через Татарова цілком міг впливати на органи слідства, направляючи їх у потрібний йому напрямок.

Андрій Портнов в дружніх стосунках з раніше згаданим Анатолієм Шарієм. «Третій місяць з усіх телевізійних екранів я вимагаю закрити кримінальні справи проти Шарія і Гужви (номінального власника проросійського сайту новин strana.ua), лобіюю їхнє повернення в Україну і принесення їм вибачень за фальсифікації справ» — заявляв Портнов на своєму сайті-блозі.

Андрій Портнов також публічно закликав голосувати на виборах до Ради громадського контролю за Назара Діордіцу, на ефірах якого він раніше бував.

Олександр Дубинський, який вже перебуває під санкціями за втручання у вибори в США, зізнавався, що добре ставиться до Портнова ( «Я його люблю, лайкаю його фотки. Поважаю» — (https://youtu.be/jCFxXSUTQu8), і публікував загальне фото з Портновим з Австрії.

Андрій Портнов (ліворуч), Олександр Дубінський (у центрі), Ігор Гужва (праворуч).

Підбиваючи підсумки, ми можемо стверджувати, що Андрій Портнов, перебуваючи у тісних стосунках з раніше описаними особами, користуючись привілейованим становищем «топ-спікера» на проросійських каналах, відкрито і публічно готував правовий алгоритм для роботи українських правоохоронних органів, в результаті якої «плівки Деркача» були б остаточно легалізовані як речовий доказ.

Коломойський Ігор Валерійович

Український олігарх, викупив у США низку активів в межах відмивання коштів, виведених з України, власник каналу «1+1» (міноритарний співвласник — раніше згаданий Віктор Медведчук), впливає на Дубінського, який потрапив під санкції США.

Ігор Коломойський також брав участь в легалізації «плівок Деркача». На підставі діалогу з плівок, де нібито згадувалася необхідність націоналізації «Приватбанку», Коломойський подав заяву в офіс Генерального прокурора, у якій звинуватив Порошенка і тодішнє керівництво Національного банку України у злочинній змові з метою привласнити його банк.

Сайт «УНІАН», який входить в медіа-групу Коломойського, постійно висвітлював всі заяви Деркача щодо оприлюднених ним плівок, при цьому новина про те, що розвідка США вважає Деркача агентом Кремля, була видалена.

Коломойський безпосередньо впливає на Олександра Дубінського, який потрапив під санкції і який відомий у Верховній Раді як керівник неформальної «групи Коломойського» серед членів парламенту від правлячої партії «Слуга народу». Дубінський багато років працював на каналі Коломойського «1+1». У парламенті в 2020-му році Дубінський став відомим як головний координатор блокування «антиколомойского» закону, спрямованого на те, щоб зробити незворотньою націоналізацію «Приватбанку» і неможливим повернення банку Ігорю Коломойському.

Коломойський не раз заявляв, що хоче співпрацювати з Андрієм Портновим за зверненням до ЄСПЛ щодо націоналізації Приватбанку.

Також міноритарним акціонером каналу «1+1» через дружину Оксану Марченко є Віктор Медведчук, який перебуває під санкціями.

Зараз Міністерство юстиції США подало вже третій позов на Коломойського, звинувачуючи його у відмиванні грошей, виведених з Приватбанку, через купівлю нерухомості в США.

Тобто Ігор Коломойський безпосередньо зацікавлений в легалізації «плівок Деркача», нестабільності в США, що дозволяє йому зберегти американські активи, і підтримує ділові і дружні стосунки з іншими особами, причетними до легалізації плівок.

Марченко Оксана Михайлівна

Оксана Марченко (ліворуч) та Віктор Медведчук

Телеведуча. Дружина проросійського політика Віктора Медведчука, що вже перебуває під санкціями США. На неї оформлені частки бізнесів чоловіка.

Є кінцевим бенефіціаром офшору з Британських Віргінських островів Bolvik Ventures Ltd, на який оформлена міноритарна частка в 10% на телеканалі Коломойського «1+1» (ТОВ «Телерадіокомпанія« Студія 1+1»).

На Оксану Марченко оформлена фірма з видобутку газу на захопленому Росією кримському шельфі.

Також, як з’ясувалося в 2020-му році, у багатьох великих компаніях, які вважалися раніше підконтрольними Ігорю Коломойському і його групі «Приват», виявилися нові акціонери — кіпрські офшори, які мають загального кінцевого бенефіціара, Оксану Марченко. (https://www.pravda.com.ua/news/2020/06/12/7255382/).

Діордіца Назар Русланович

Телевізійний псевдонім — Макс Назаров. Топ-ведучий проросійського телеканалу “НАШ”, брав активну участь у легалізації «плівок Деркача» і виведення цієї теми на міжнародний рівень.

На наступний день після прес-конференції Деркача, вже 20 травня, президент України Володимир Зеленський збирав журналістів усіх провідних ЗМІ в форматі зустрічі на галявині. Це була його річниця на посаді президента. Журналісти піднімали руку, представлялися й озвучували питання, а Президент Зеленський відповідав.

Про записи «Байдена-Порошенко» запитали, просто викрикнувши. Крупним планом камери показали ведучого телеканалу «НАШ» Макса Назарова.

«Так, про Порошенко і Байдена я чув. Думаю, це не останній дзвінок, який побачать українці », — відповів Зеленський.

Потім міжнародні ЗМІ, в тому числі New York Post і Washington Post, вийшли з новиною, що Зеленський закликав до розслідування записів, що просочилися. Хоча, судячи з відео, президент просто відповів на питання пана Діордиці.

Таким чином завдяки Назару Діордиці «плівки Деркача» вийшли вже на міжнародний рівень.

Також, уже після пресконференції президента Зеленського, Олександр Дубинський, член парламенту, який вже потрапив під санкції, давав велике інтерв’ю Діордіці:

«Зовнішнє управління. Воно було при Януковичі, тоді дзвонили з Кремля. Ми цього позбулися, тепер дзвонять з Вашингтона. І плівки тому доказ». (https://youtu.be/h4ZWBedsHjA)

Назар Діордіца, більш відомий як Макс Назаров, тісно пов’язаний з Анатолієм Шарієм. Він давно дружить з Антоніною Бєлоглазовою — колишнім формальним співзасновником і керівником “Партії Шарія”. Коли Назар Діордіца хотів потрапити до Ради громадського контролю НАБУ, то Шарій на своєму телеграм-каналі закликав підтримати його кандидатуру. І на своєму особистому каналі Діордіца регулярно висловлюється на підтримку Шарія. Батьки Діордіци проживають в Росії, неподалік Москви.

РЕЗЮМЕ

Ми можемо констатувати, що в Україні сформувалося коло осіб, які у 2020-му році цілеспрямовано і злагоджено брали участь у російській інформаційній спецоперації «плівки Деркача». Ці люди працювали над тим, щоб сфальсифіковані записи спочатку отримали якомога більший розголос і закріпилися в суспільній свідомості, як достовірний факт, а потім вже напередодні виборів були представлені американським виборцям у якості незаперечного доказу корумпованості одного з кандидатів. Робота велася в інтересах Російської Федерації.

Однією з аудиторій, на яку намагалися вплинути ці особи, була українська влада. Їхньою метою було примусити Президента України Володимира Зеленського ініціювати розслідування «плівок Деркача» або принаймні прокомунікувати цей фейк публічно, що зробило б фейк «політичним фактом» і дозволило б посилатися на це «розслідування» в медіа на території США. Частково учасникам мережі вдалося досягнути поставлених цілей, Президент Зеленський був вимушений публічно відповідати на запитання, поставлене йому одним з учасників інформаційної мережі, і саме цей факт публічної комунікації найвищої посадової особи України перетворив місцеву тему на загальносвітову, із висвітленням у найвпливовіших ЗМІ.

Ще однією метою був вплив на російськомовну та україномовну аудиторію в самих США, щоб вплинути на результати виборів і спровокувати хаос і насильство. Саме таке завдання виконували YouTube-блогери, націлені в тому числі на американську аудиторію — зокрема, Анатолій Шарій.

Всі ці люди політично і фінансово пов’язані з Росією. Анатолій Шарій, Тарас Козак, Назар Діордіца, Андрій Портнов, Ігор Коломойський, Оксана Марченко (Медведчук) є такими ж російськими агентами впливу, як і Андрій Деркач, Олександр Дубінський та інші особи, що потрапили під санкції раніше. Вони так само намагалися впливати на вибір американських виборців шляхом поширення дезінформації, особисто або опосередковано через свої медійні активи і / або пов’язаних осіб.

Фізичні особи:

  • Козак Тарас Романович, народився 6 квітня 1972 року.
  • Шарій Анатолій Анатолійович, народився 20 серпня 1978 року.
  • Портнов Андрій Володимирович, народився 27 жовтня 1973 року.
  • Коломойський Ігор Валерійович, народився 13 лютого 1963 року.
  • Марченко Оксана Михайлівна, народилася 28 квітня 1973 року.
  • Діордіца Назар Русланович, народився 11 вересня 1990 року.

Юридичні особи:

  • «112», Zik і NewsOne
  • ТОВ «ТРК« 112-ТВ », ЄДРПОУ 38590676
  • ТОВ «АРІАНДА ТВ», ЄДРПОУ 37771216
  • ТОВ «ТВ ВИБІР», ЄДРПОУ 37717618
  • ТОВ «ПАРТНЕР ТВ», ЄДРПОУ 37717583
  • ТОВ «НОВИЙ ФОРМАТ ТВ», ЄДРПОУ 37771169
  • ТОВ «ЛІДЕР ТВ», ЄДРПОУ 37725945

Спільні активи Коломойського та Медведчука, де частка Медведчука оформлена на Оксану Марченко:

  • «ТОВ« Телерадіокомпанія «Студія 1 + 1» – 23729809
  • ПрАТ “Електрометалургійній завод” Дніпроспецсталь”- ЄДРПОУ 00186536
  • АТ “Запорізький завод феросплавів” – ЄДРПОУ 00186542
  • ПРАТ “Львівобленерго” – ЄДРПОУ 00131587
  • АТ “Прикарпаттяобленерго” – ЄДРПОУ 00131564
ДОДАТКИДодаток 1

Дайджест узгоджених висловлювань експертів та спікерів щодо автентичності та логічності «плівок Деркача» на проросійських каналах.

Політолог Руслан Бортник каже 112-му, що санкції — це спроба закрити рот Деркачу:

«Йому хочуть закрити рот, його плівки серйозно б’ють по Порошенку. Сьогодні інформація на плівках підтверджується. Й існують серйозні ризики його особистої безпеки. Деркач може виявитися цінним свідком у нових кримінальних справах. Це серйозно, незважаючи на те, що багато хто намагається відмахнутися. Що робить Деркач? Він повідомляє про злочини і не розслідувати їх ми не маємо права». (https://youtu.be/4u2R41VvcA4)

Політолог Олександр Лазарєв запевняв глядачів Zik, що «державна зрада Порошенка підтверджена не одним фактом». «Ця людина мала дах Байдена. Ці люди збагачувались на крові і бідності нашого населення», — обурювався Лазарєв. (https://youtu.be/A7TKu788QZQ)

Політолог Кирило Молчанов на каналі NewsOne пояснював: «Все, що Деркач продукує — це пряма відповідальність Генпрокуратури відкрити кримінальне провадження. Там страшні речі, втручання у внутрішні справи країни з боку Байдена. Він говорив, кого звільнити, кого призначити, гроші виводилися. Якщо послухати ці плівки, то у Порошенка з Байденом були такі теплі стосунки. Судячи з усього він спілкувався з Байденом частіше, ніж зі своєю дружиною». (https://youtu.be/qjjM6kY3iIY)

На 112 цей же меседж озвучив політик Андрій Пальчевський.

«Я можу сказати, у мене музичний слух. Це був сто відсотків, на моє вухо, голос Порошенко. Всі його характерні помилки. Справа не в тому, що ми пародіюємо чийсь голос. А в тому, що у кожної людини є видатні елементи його інтонацій і помилки», — пояснював експерт, який закінчив Московський Військовий інститут іноземних мов. Єдиний вуз в СРСР, де готували військових перекладачів і пропагандистів. (https://youtu.be/tkC__6rWwtQ)

Олександр Дубінський, що наразі перебуває під санкціями Мінфіна США, запевняв, що не мав ніякого стосунку до Деркача. Ось що він говорив 19 травня:

«Я звичайно чув про плівки, зробив репост на своєму телеграм-каналі. І, чесно кажучи, для мене це абсолютне підтвердження держзради Петра Порошенка, пов’язане з зовнішнім управлінням, яке ми спостерігаємо вже шостий рік. І я не знаю, що ще потрібно, щоб довести провину, що країною керували інші люди, але не Порошенко». (https://youtu.be/97mEeNwKLuc)

В цей же день про “злочини Джо Байдена і Петра Порошенка” говорить Андрій Теліженко, який потрапив під санкції пізніше. (https://youtu.be/UO7BwL6i9G0)

Соратник по ОПЗЖ кума Путіна Віктора Медведчука нардеп Олег Волошин пояснював глядачам, що «нічого більш значущого за найближчі місяці, ніж прес-конференція Деркача, не відбулося».

«Що там нового? Про те, що Байден погрожував не видати Україні мільярд, якщо не буде відправлений у відставку Шокін. Він проштрафився перед Байденом тим, що розслідував діяльність компанії, де син Байдена отримував $50 тис. на місяць», — говорить Волошин. (https://youtu.be/w53m2SEXfKc)

Додаток 2

Перелік висловлювань Анатолія Шарія про автентичність «плівок Деркача» (мовою оригіналу)

1.«То, что мы услышали, это ужасно. Это кошмар. Это полное внешнее управление страной. Мы услышали вещи, которые полностью подпадают под понятие государственная измена. Мы понимаем, что надо говорить, записи похожие. Но это голоса Петра Порошенко. Это не клоунские записи беглых олигархов. Это записи реальные. И уже завтра мы узнаем реакцию США, однозначно Трамп зацепится за эти записи. Потому что там может быть удар по Байдену. Когда мы слышим, как гражданин США Джозеф Байден дает четкие указания президенту Порошенко убрать генпрокурора только за то, что там присутствует сын Байдена, это госизмена».19 мая

Zik

https://youtu.be/0Dancl3NEWo

2. «Порошенко испугался, он перепуган. Он конечно может бороться и не бороться, но мы здесь вступаем в борьбу предвыборную американскую. И продавливать подозрение Порошенко будет окружение Трампа, так вижу. Порошенко завязан на Байдене, Байдена “утопит” только Порошенко».21 мая 2020

Zik

https://youtu.be/HxnnpuJ6CgI

3.«Петр Порошенко попал. Потому что опубликованы записи его разговоров с Джо Байденом. Я разбирал эти записи. Из них становится абсолютно понятно, что Украиной руководили из-за рубежа. Здесь четкая статья об измене родине. Указания за деньги – это измена родине. Байден прогибал Порошенко и рассказывал, что ему делать. Кого убрать, кого поставить. А в обмен он обещал миллиард. На пленках Байден попросил Порошенко назначить Яреську. Я выяснил, что у Яреськи есть брат Джон. И вот компания, где работает Яресько, отправила в фонд Байдена $25 млн. Сразу же как Байден создал этот фонд. Именно брат Яресько привозил Байдена на встречу с филаретом. Байден там сидит, пьет, а потом на сайте Белого дома появляется новость о поддержке томоса».21 мая

112

https://youtu.be/kbldb5IOI1Y?t=706

4.Уверен, что переговоры Порошенко и Байдена до сих пор продолжаются21 мая

 

NewsOne

 

https://youtu.be/5OrvMn6_gY0

5.«Порошенко выглядит нездоровым. Я помню, как тогда ругали Шокина, информационную поддержку. Хотя на самом деле она была связана с Бурисмой».22 мая 2020

 

NewsOne

https://youtu.be/dRN7a7E5BrQ

6.«Против Порошенко была серьезная доказательная база, в том числе с Байденом. Но Порошенко ничего не будет».22 июня 2020

NewsOne

https://youtu.be/xxoK8VRzmRI

7.«В сеть попали разговоры Петра Алексеевича, и это конец для него и его поклонников. 9 июля 2020

112

https://youtu.be/BhOTYEaQYmA

 

8.«Не знаю, как Порошенко оправдаться. Помимо того, что застрелиться. Будут выдавать, что это фейк».11 июля 2020

Zik

https://youtu.be/5v2QZcYHnkY

9.«Это реально скандал. Это ставит крест на полностью всех политических устремлениях Порошенко. Я уважаю людей, которые выпустились из школы КГБ. Деркач имел право публиковать эти пленки. Я уверен, что ему подбросили в почтовый ящик флешку, даже со стертыми отпечатками. Он включил, послушал. Даже ежу понятно, что это реальные записи».18 июля 2020

Zik

https://youtu.be/E9_6Jb5p1iI

10. «Человек, который лоббировал интересы компании, котоыре втулила Украине Джавелины за деньги, и в честь него назвали улицу в Киеве. Теперь у нас улица Маккейна будет будет упираться в площадь Байдена. А для Байдена Украина, что Гана. И вот добывает там золото компания, к которой причастен он или его сын. Конечно он будет приезжать и рассказывать: «О, Гана так развивается. Просто колоссально, Гана стала совсем другой». Ему плевать на Гану и на Украину, ему интересна его компания. Нет у нас друзей и никому мы не интересны».30 августа

Zik

 

https://youtu.be/RMM5gFT6CwQ

11.«МВФ это международные рэкетиры. Порошенко готов из трусов выпрыгнуть, чтобы понравится Байдену, а не своему народу».16 сентября

 

Zik

https://youtu.be/eZa7Ivkityo

12.«Можно я все-таки поставлю под сомнение нашу независимость, когда звонит Джозеф Байден и говорит, что надо сделать. Они диктовал свои условия по поводу Шокина и Бурисмы, что делать или не делать. Я усматриваю в этих записях признаки госизмены».20 сентября 2020

 

112

https://youtu.be/IL-XFGJzJjI?t=1075

13.«Трамп для Украины лучше, потому что Байден вел себя с Украиной, как со своим гаражом. И они все будут относится к Украине, как к холопу»5 ноября 2020

NewsOne

https://youtu.be/8wdhidWoLeU

14.«Никогда в жизни такого внешнего управления Украиной, как сейчас, не было. Такого разрыва никогда в жизни не было. Я не представляю себе, что специальный поверенный, вот эта вот Кристина Квин, сделала заявление, что Верховна рада, в ней сидят марионетки Кремля. Есть говорит, ряд каналов, которые транслируют непроверенную информацию о том, что Украиной управляют типа внешнее управление. Я не представляю такого себе, чтобы украинский МИД сделал заявление, что во Франции сидят марионетки Италии. Да вы что, офонарели? Человек был бы моментально персоной «нон-грата», кому сказали бы: заткни свой рот и не лезь во внутренние дела. Здесь это уже абсолютно нормально. Нормально, когда бюджет перед принятием отправляют в МВФ. Семь лет находимся под внешним управлением, официальным внешним управлением. В этих ребятах, демократах, мне не нравится вмешательство во внутренние дела чужих государств. Отношение к Украине не изменится. Как у Байдена, так и у Трампа оно аналогичное, как к колониальному государству, далекой банановой республике, которой можно втулить свои локомотивы, назвав их «Тризуб». А почему они их назвали «Тризуб»? Потому что они считают нас очень тупыми. Что можно назвать «Тризуб» и мы их сразу скушаем за миллиард. Это происходило еще при Порошенко. Теперь можно уголь продать из Пенсильвании, за сови же деньги, одолженные. Для них это страна-отмывалка. Ты отправляешь туда 5 миллиардов, они за эти пять миллиардов у тебя что-то покупают уже с добавочной стоимостью. И еще должны тебе 6 миллиардов. Мне кажется, что это прекрасная страна, они над ней трясутся и хотят, чтобы как можно дольше она еще существовала. Но именно существовала, их не интересует жизнь украинского народа».9 ноября

«НАШ»

https://youtu.be/SouMhHt7KqI?t=1090

15.«Эти выборы проходят абсолютно нечестно, потому что любой твит Трампа сопровождается припиской, что это не соответствует действительности. А соответствует ли действительности то, что там, где они добиваются пересчета голосов, Трамп выигрывает, берет 56%.

Они дошли до такого, понимая, что еще годы правления Трампа – для них смерти подобны. Я говорю «они» – это же не мифические «они». Вы понимаете, в Армении пошли громить отдельные учреждения, они же прекрасно знают, что они пошли громить. Сорос, «Радио Свобода». Вы почитайте эту «Радио Свобода», они работают на разрушение Украины. Эти на «подсосе» которые у фонда «Сороса». Они постоянно рассказывают о его благотворительности. Это если бы я построил пять концлагерей, и при этом выделил детдом и на самом деле ему помогал – это сделало из меня бы хорошего человека что ли? Отношение этих ребят к Украине: ничего не меняется. Я понимаю, что бегают эти шестерки, которые реально чистят ботинки Соросу, и они считают, что теперь для них наступит режим благоденствия. Я сомневаюсь в этом. По поводу Порошенко, который вспоминает разговоры со своим великим другом, некоторые утверждают, что может Байден не помнить, кто такой Порошенко. Закрывают дела против Байдена, по поводу сына все замялось. По поводу вмешательства в украинский вопрос. Вмешательство в увольнение Шокина достаточно было, чтобы Байден стало не то, что персоной «нон-грата». Он должен был бы хотя бы извинится, сказал, что его не так поняли. Генпрокурор увольняется движением двух пальцами, потому что были проблемы у сына и у Бурисмы».

13 ноября

https://youtu.be/_IZYANs_qMo

16. «В идиотической статье на Atlantic Council не рассказано, как Байден поможет Украине. Але-взагале. Против Трампа идет война. Есть жир, который можно прогнать физическими упражнениями. И вот этот истеблишмент против Трампа. Я не верю, что Байден действительно победил. На примере юридической компании, там были пересчитаны голоса. И выяснилось, что там где победил Байден, победил Трамп. И я думаю, что миллионы американцев, которые не является приверженцами Байдена, они так просто не скушают. Отрыв очень странные, манипуляции, фальсификации. Что даст Байден Америке? Трамп дал уверенность и рабочие места».14 ноября 2020

112

https://youtu.be/mFnVenFhZrQ

 

17.«Престарелый Баден со своей командой Украине точно ничего хорошего не принесет»7 января 2021

Zik

https://youtu.be/9IfZ5YtIOZ8

Поширення і передрук з активним посиланням на джерело вітаються.