"США не відступлять перед викликом Путіна і ХАМАСу" - Джо Байден

"США не відступлять перед викликом Путіна і ХАМАСу" - Джо Байден

Сьогодні світ переживає переломний момент, коли рішення, які ми ухвалюємо - зокрема під час криз у Європі та на Близькому Сході, - визначатимуть напрямок нашого майбутнього для майбутніх поколінь.

Який вигляд матиме наш світ по інший бік цих конфліктів?

Чи будемо ми заперечувати, що ХАМАС здатний творити чисте, непідробне зло? Чи зможуть ізраїльтяни і палестинці коли-небудь жити пліч-о-пліч у мирі, з двома державами для двох народів?

Чи притягнемо ми Володимира Путіна до відповідальності за його агресію, щоб народ України міг жити вільно, а Європа залишалася якорем глобального миру і безпеки?

І головне питання: чи будемо ми невпинно слідувати нашому позитивному баченню майбутнього, чи дозволимо тим, хто не поділяє наші цінності, перетягнути світ у небезпечніше і розділене місце?

І Путін, і ХАМАС борються за те, щоб стерти з карти сусідню демократію. І Путін, і Хамас сподіваються зруйнувати ширшу регіональну стабільність та інтеграцію і скористатися безладом, що виник. Америка не може і не дозволить цьому статися. В інтересах нашої національної безпеки і на благо всього світу.

Сполучені Штати є важливою нацією. Ми об'єднуємо союзників і партнерів, щоб протистояти агресорам і домогтися прогресу на шляху до світлішого і мирного майбутнього. Світ очікує від нас вирішення проблем нашого часу. Це обов'язок лідера, і Америка буде вести. Адже якщо ми відійдемо від сьогоднішніх проблем, ризик конфлікту може поширитися, а витрати на його розв'язання будуть тільки зростати. Ми не дозволимо цьому статися.

Це переконання лежить в основі мого підходу до підтримки народу України, який продовжує захищати свою свободу від жорстокої війни Путіна.

З досвіду двох світових воєн минулого століття ми знаємо, що, коли агресія в Європі залишається без відповіді, криза не згасає сама по собі. Це безпосередньо стосується Америки. Ось чому наші зобов'язання перед Україною сьогодні - це інвестиції в нашу власну безпеку. Це запобіжить ширшому конфлікту завтра.

Ми не допускаємо участі американських військ у цій війні, підтримуючи відважних українців, які захищають свою свободу і батьківщину. Ми надаємо їм зброю та економічну допомогу, щоб зупинити прагнення Путіна до завоювань, перш ніж конфлікт пошириться далі.

Сполучені Штати роблять це не поодинці. Понад 50 країн приєдналися до нас, щоб гарантувати, що Україна має все необхідне для самозахисту. Наші партнери беруть на себе більшу частину економічної відповідальності за підтримку України. Ми також створили сильнішу та згуртованішу НАТО, яка зміцнює нашу безпеку завдяки силі наших союзників, водночас даючи зрозуміти, що ми захищатимемо кожен дюйм території НАТО, щоб стримати подальшу російську агресію. Наші союзники в Азії також підтримують нас, щоб підтримати Україну і притягнути Путіна до відповідальності, тому що вони розуміють, що стабільність в Європі і в Індо-Тихоокеанському регіоні нерозривно пов'язана.

Протягом усієї історії ми також бачили, як конфлікти на Близькому Сході можуть мати наслідки по всьому світу.

Ми твердо підтримуємо ізраїльський народ, який захищає себе від убивчого нігілізму Хамаса. 7 жовтня Хамас убив 1200 осіб, зокрема 35 американських громадян, що стало найжахливішим злочином, скоєним проти єврейського народу за один день з часів Голокосту. Немовлята і малюки, матері і батьки, бабусі і дідусі, люди з обмеженими можливостями і навіть люди, які пережили Голокост, були покалічені і вбиті. Цілі сім'ї були вбиті у своїх будинках. Молодих людей розстріляли на музичному фестивалі. Тіла зрешечені кулями і спалені до невпізнання. І вже понад місяць сім'ї понад 200 заручників, захоплених ХАМАС, включно з немовлятами й американцями, живуть у пеклі, з нетерпінням чекаючи, щоб дізнатися, живі чи мертві їхні близькі. На момент написання цієї статті я і моя команда працюємо годину за годиною, роблячи все можливе, щоб звільнити заручників.

І хоча ізраїльтяни все ще перебувають у шоці і страждають від травм, завданих цим нападом, ХАМАС пообіцяв, що буде безжально намагатися повторити події 7 жовтня. Він дуже ясно заявив, що він не зупиниться.

Палестинський народ заслуговує на власну державу і майбутнє, вільне від Хамаса. Я теж убитий горем кадрами з Гази і загибеллю багатьох тисяч мирних жителів, включно з дітьми. Палестинські діти плачуть за втраченими батьками. Батьки пишуть ім'я своєї дитини на руці або нозі, щоб її можна було впізнати, якщо станеться найгірше. Палестинські медсестри та лікарі відчайдушно намагаються врятувати кожне дорогоцінне життя, яке тільки можуть, практично не маючи ресурсів. Кожне втрачене безневинне палестинське життя є трагедією, яка розриває сім'ї та громади.

Нашою метою не повинно бути просто припинення війни сьогодні - вона повинна полягати в тому, щоб покласти край війні назавжди, розірвати цикл безперервного насильства і побудувати щось сильніше в секторі Газа і на всьому Близькому Сході, щоб історія не повторювалася.

Лише за кілька тижнів до 7 жовтня я зустрівся в Нью-Йорку з прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху. Головною темою цієї розмови була низка суттєвих зобов'язань, які допоможуть Ізраїлю та палестинським територіям краще інтегруватися в ширший Близький Схід. Це також ідея інноваційного економічного коридору, який з'єднає Індію з Європою через Об'єднані Арабські Емірати, Саудівську Аравію, Йорданію та Ізраїль, про який я оголосив разом із партнерами на саміті "Великої двадцятки" в Індії на початку вересня. Тісніша інтеграція між країнами створює передбачувані ринки та залучає більше інвестицій. Поліпшення регіональних зв'язків, включно з фізичною та економічною інфраструктурою, сприяє підвищенню зайнятості та розширенню можливостей для молоді. Це те, над чим ми працюємо на Близькому Сході. У цьому майбутньому немає місця насильству і ненависті Хамаса, і я вважаю, що спроба зруйнувати надію на це майбутнє є однією з причин, через яку Хамас спровокував цю кризу.

Цілком очевидно: рішення про створення двох держав - єдиний спосіб забезпечити довгострокову безпеку як ізраїльського, так і палестинського народу. Хоча зараз може здатися, що майбутнє ніколи не було так далеко, ця криза зробила його важливішим, ніж будь-коли.

Рішення про створення двох держав - два народи, що живуть пліч-о-пліч із рівними заходами свободи, можливостей і гідності - ось куди має вести шлях до миру. Досягнення цього вимагатиме зобов'язань із боку ізраїльтян і палестинців, а також із боку Сполучених Штатів і наших союзників і партнерів. Ця робота має розпочатися зараз.

З цією метою Сполучені Штати запропонували основні принципи виходу з цієї кризи, щоб дати світу основу для подальшого розвитку.

Для початку Газа ніколи більше не повинна використовуватися як платформа для тероризму. Не повинно бути ніякого насильницького переміщення палестинців з Гази, ніякої повторної окупації, ніякої облоги або блокади, а також ніякого скорочення території. І після того, як ця війна закінчиться, голоси палестинського народу і його сподівання повинні опинитися в центрі посткризового управління в секторі Газа.

Оскільки ми прагнемо миру, Газа і Західний Берег мають бути возз'єднані під єдиною структурою управління, в кінцевому підсумку під оновленою Палестинською автономією, оскільки ми всі працюємо над рішенням, заснованим на створенні двох держав. Я наголошував лідерам Ізраїлю, що екстремістське насильство проти палестинців на Західному Березі має припинитися, а тих, хто чинить насильство, має бути притягнуто до відповідальності. Сполучені Штати готові зробити власні кроки, включно із забороною на видачу віз екстремістам, які нападають на цивільне населення на Західному Березі.

Якщо ми зможемо домовитися про ці перші кроки і зробити їх разом, ми зможемо уявити собі інше майбутнє. У майбутні місяці Сполучені Штати подвоять наші зусилля зі створення більш мирного, інтегрованого і процвітаючого Близького Сходу - регіону, де такий день, як 7 жовтня, немислимий.

Тим часом ми продовжимо працювати над тим, щоб запобігти подальшому поширенню та ескалації цього конфлікту. Я наказав двом американським авіаносним групам прибути в цей регіон для посилення стримування. Ми переслідуємо ХАМАС і тих, хто фінансує і сприяє його тероризму, запроваджуючи численні санкції для деградації фінансової структури ХАМАС, відсікаючи його від зовнішнього фінансування і блокуючи доступ до нових каналів фінансування, зокрема через соціальні мережі. Мені також було зрозуміло, що Сполучені Штати зроблять усе необхідне для захисту американських військ і особового складу, дислокованих по всьому Близькому Сходу, і ми неодноразово відповідали на удари по нас.

Я також негайно вирушив до Ізраїлю - перший американський президент, який зробив це під час війни, - щоб продемонструвати солідарність з ізраїльським народом і підтвердити світу, що Сполучені Штати підтримують Ізраїль. Ізраїль повинен захистити себе. Це його право. І перебуваючи в Тель-Авіві, я також радив ізраїльтянам не дозволяти своїй образі та гніву вводити їх в оману і змушувати робити помилки, які ми самі зробили в минулому.

Від самого початку моя адміністрація закликала поважати міжнародне гуманітарне право, зводити до мінімуму загибель невинних людей і приділяти пріоритетну увагу захисту цивільного населення. Після нападу Хамаса на Ізраїль допомогу Газі припинили, а запаси продовольства, води і медикаментів швидко виснажилися. У межах моєї поїздки до Ізраїлю я тісно співпрацював із лідерами Ізраїлю та Єгипту, щоб досягти угоди про відновлення постачання необхідної гуманітарної допомоги жителям Гази. Через кілька днів кордон знову почали перетинати вантажівки з припасами. Сьогодні близько 100 вантажівок із гуманітарною допомогою щодня в'їжджають до Гази з Єгипту, і ми продовжуємо працювати над тим, щоб багаторазово збільшити потік допомоги. Я також виступав за гуманітарні паузи в конфлікті, щоб дозволити цивільному населенню покинути зони активних бойових дій і допомогти забезпечити доставку допомоги тим, хто її потребує. Ізраїль зробив додатковий крок зі створення двох гуманітарних коридорів і щоденних чотиригодинних перерв у бойових діях на півночі сектору Гази, щоб дозволити палестинським громадянам тікати в безпечніші райони на півдні.

Це різко суперечить терористичній стратегії Хамаса: ховатися серед палестинських мирних жителів. Використовуйте дітей і невинних як живий щит. Розміщуйте терористичні тунелі під лікарнями, школами, мечетями і житловими будинками. Максимізувати смерть і страждання невинних людей - ізраїльтян і палестинців. Якби ХАМАС взагалі дбав про життя палестинців, він би звільнив усіх заручників, здав би зброю і здав би лідерів і тих, хто несе відповідальність за події 7 жовтня.

Поки Хамас чіпляється за свою ідеологію руйнування, припинення вогню не є миром. Для членів Хамаса кожне припинення вогню - це час, який вони використовують для відновлення своїх запасів ракет, переміщення бойовиків і відновлення вбивств, знову нападаючи на невинних людей. Результат, який залишить ХАМАС під контролем Гази, ще раз увічнить його ненависть і позбавить палестинське цивільне населення шансу побудувати щось краще для себе.

А тут, удома, в моменти, коли страх і підозрілість, гнів і лють посилюються, нам доводиться працювати ще старанніше, щоб зберегти цінності, які роблять нас такими, якими ми є. Ми нація релігійної свободи та свободи вираження думок. Ми всі маємо право дискутувати, не погоджуватися і мирно протестувати, але не побоюючись, що нас переслідують у школах, на робочих місцях або деінде в наших спільнотах.

Останніми роками надто багато ненависті отримало надто багато кисню, що призвело до расизму і тривожного зростання антисемітизму в Америці. Ситуація посилилася після терактів 7 жовтня. Єврейські сім'ї турбуються про те, що їх можуть переслідувати в школі, коли вони носять символи своєї віри на вулиці або іншим чином займаються повсякденним життям. Водночас занадто багато американських мусульман, американців арабського походження та американців-палестинців, а також багато інших громад обурені й ображені, побоюючись відродження ісламофобії та недовіри, які ми спостерігали після 11 вересня.

Ми не можемо стояти осторонь, коли ненависть піднімає голову. Ми повинні беззастережно засудити антисемітизм, ісламофобію та інші форми ненависті й упередженості. Ми повинні відмовитися від насильства й уїдливості та бачити одне в одному не ворогів, а співвітчизників-американців.

У момент такого великого насильства і страждань - в Україні, Ізраїлі, секторі Газа і в багатьох інших місцях - важко уявити, що можливо щось інше. Але ми ніколи не повинні забувати урок, витягнутий знову і знову впродовж усієї нашої історії: великі трагедії і потрясіння можуть призвести до величезного прогресу. Більше надії. Більше свободи. Менше люті. Менше образ. Менше війни. Ми не повинні втрачати рішучості домагатися цих цілей, тому що саме зараз найбільше необхідні ясне бачення, великі ідеї та політична сміливість. Це стратегія, яку моя адміністрація буде продовжувати проводити - на Близькому Сході, в Європі і по всьому світу. Кожен крок, який ми робимо на шляху до цього майбутнього, - це прогрес, який робить світ безпечнішим, а Сполучені Штати Америки - безпечнішими.