"У Зеленського справи пішли геть зовсім погано" - Тарас Чорновіл

"У Зеленського справи пішли геть зовсім погано" - Тарас Чорновіл

Вікторія Нуланд сповістила про приїзд до Києва групи американських аудиторів, які мають перевірити ефективність американської допомоги. І це лише одна ланка із сотень проблем, які раптово всі вирвалися назовні. Або їм дуже допомогли. Не дарма ж Єрмак у Вашингтоні кров'ю розписувався, що за толерантність до своєї особи готовий на все. Але всього поки не сталося - Зеленський навіть реваншиста Татарова звільнити й олігарха Коломойського видати відмовляється. Тож потік новин триватиме. Позитивно те, що ці скандали не повинні вплинути на постачання озброєнь. Вплине не реагування на них. Ось це важливо!

А щодо аудиторів, то тут є дві сторони медалі. Так, на цьому наполягали республіканці, а Байден перехопив ініціативу й подвоїв її. І це вже не якась конгресова перевірка, а повноцінний аудит на місці. Але руками адміністрації Білого Дому. Хоча, якщо там виявлять щось погане, замовчувати ніхто не стане. А ще є інші аспекти - де дійсно можуть виявити порушення? Я дуже хочу вірити, що у військовій допомозі та в прямому фінансуванні бюджету розкрадань не було. Ну, не самогубці ж вони там на Банковій і Грушевського!

Але є дві інші складові. Перша - це різні форми гуманітарної допомоги. А тут безумовно крали. Так, у американської корпорації General Motors чиновники на чолі з Тимошенком украли не один, а всі 50 потужних автомобілів, призначених для гуманітраних цілей: вивезення людей з прифронтової зони, транспортування туди медиків, рятувальників, гуманітарної допомоги. Зелене бидло вирішили, що для народу, рятувальних служб та армії це закруто, краще підійде до їхніх задниць. Їхній Арєстовічь це взагалі прямо заявляв. І я перестану поважати американців, якщо вони не вирахують і не покладуть на стіл Зеленському для звільнення список з 49 владних злодіїв (одного, Тимошенка, вже звільнили).

Ще одне - перевірка інших гуманітарних вантажів, якими торгували улюбленці й орденоносці Зеленського - ті ж Старух, Чаус чи Янушевський. І якщо серед вкраденого або згноєного буде щось передане американцями, то не конче це озвучать назовні, але декому його "залізні" шротинки дуже боляче затиснуть у лещатах. Принаймні так має бути.

І, нарешті, бюджет. Прямо американські гроші навряд, чи крали. а далі, при їх перерозподілі в бюджеті? А завищена потреба в них через те, що власні надходження пустили на дорожній дерибан, пропаганду та інші нецільові витрати, а не на основні бюджетні завдання. Це все опосередковані посягання на гроші американських платників податків.

І реформи, антикорупційна боротьба, справедливий суд. Американці стежать за справою Атрошенка, для них це важливо. А тут хтось якраз підкинув яворівського суддю з новеньким Мерседесом. Ну, не спроста ж. Але головне - гроші давали не просто на поповнення нашого бюджету, а на створення добропорядної країни. А Зеленський із своїми слугами будували лукашенківську Білорусь.

Поки відчепилися лише від Петра Порошенка, бо він на Заході занадто важлива постать, а все решта: судове свавілля, переслідування волонтерів та військових, феесбешне ДБР, дерибан місцевих бюджетів центральною владою, цензура, пропагандонський телемарафон, заборонені канали, узурпація КСУ... І це робилося за американські гроші. Ну, далі ви все зрозуміли.

Зеленському надходять погані часи. Так, він може всіх послати, але тоді уріжуть допомогу і його знесуть ще до кінця війни. А якщо й протримають до перемоги, то потім його навіть в Омані чи рідному Ізраїлі не прихистять, хіба в Північній Кореї...