1 листопада: це цікаво знати

1 листопада: це цікаво знати

«Висне небо синє,
Синє, та не те;
Світе та не гріє
Сонце золоте»
Яків Щоголев

От і промайнув середній брат осені – жовтень. І тепер його місце посів жовтню син, він же зимі брат – листопад. У народі про цей місяць говорили «Листопад вітром повіває – зимі ворота відчиняє». Через нестійкий характер його порівнюють з березнем, адже обидва місяці відмежовують зиму від літа – березень запрошує в гості весну, а листопад зачиняє ворота осені.

У дохристиянські часи 1 листопада наші пращури відзначали свято Плуга, поклоняючись покровителю землеробства Сварогу, що, за легендою, викував для скіфів золотий плуг. Йому в жертву приносили півня, аби він прослідкував, щоб наступний рік був щедрим на врожай і, звичайно, оскільки Сварог вважався богом вогню, грому і блискавок, в його день вшановували й ковалів. Зазвичай, у дні вшанування Сварога стояла тепла погода, напевно небожитель цьому сприяв.

У християнські часи 1 листопада почали вшановувати мученика Садока. Йому молилися за позбавлення від раптової смерті.

За церковним календарем 1 листопада пророка Іоіля, мученика Уара, преподобного Івана Рильського, блаженну Клеопатру та її сина Іоанна, мученика Садока.

Іменинники 1 листопада:

Івани, Фелікси і Клеопатри.

Ім'я Фелікс походить від латинського слова «фелікс», щасливий, успішний. Фелікси улюбленці матерів. Навчатися не люблять. За першого знайомства залишають про себе враження «свого хлопця», однак пізніше всі, хто їх оточує, починають розуміти, що привітність у Феліксів проявляється лише тоді, коли вони знають, що зможуть скористатися людиною. І роботу Фелікси обирають таку, де можна отримати швидкий і великий прибуток. Часто конфліктують, зазвичай через гроші. Не обов'язкові. Одружуються лише з розрахунку. У сім'ї люблять бути лідерами. Для того, щоб утримати Фелікса від зради, дружина повинна завжди бути красивою.

1 листопада народилися:

1861 - Чайка Дніпрова (Людмила Василевська-Березіна), українська письменниця та поетеса.
Ти стогнеш, а я усміхаюсь, Глузуєш — я рада ридать, Сумую, як ти бадьоришся, Говориш — я хочу мовчать. Ми різно — нас зносить докупи. Рій цілий думок і питань, А зійдемось — зараз між нами Зросте той словесний бур'ян. (Чайка Дніпрова)

1 листопада відзначається:

  • Міжнародний день веганів (вегани є строгими вегетаріанцями, вони не тільки виключають зі свого раціону м’ясо і рибу, а й будь-які інші продукти тваринного походження)

Події 1 листопада:

1918 — «Листопадовий чин» у Львові. Українці взяли владу в місті. Невдовзі було проголошено західноукраїнську державу ЗУНР.
1927 – засновано футбольний клуб «Динамо» (Київ).
1991 – Верховна Рада України прийняла «Декларацію прав національностей України».
1998 – засновано Європейський суд з прав людини.

Чи знаєте ви, що:

Жіноче волосся ненабагато поступається за міцністю сталевому дроту такого ж діаметру.

Під час Другої світової війни на німецьких субмаринах постільні матраци наповнювали жіночим волосом. Воно негігроскопічне і в умовах високої вологості не вбирає вологу.

На голові росте в середньому до 200 000 волосин.

Волосина на голові в середньому росте 5 років.

Волосся – природне полімерне волокно, легко руйнується (розплавляється) лугами, поїдається личинками молі.

Одного разу обрізане довге волосся у зрілому віці більше не відростає до колишніх розмірів.

Довге красиве волосся – одна з достовірних ознак фізичного здоров'я.

Саме по собі довге, здорове, добре доглянуте волосся не потребує ніяких бутафорських прикрас у вигляді капелюшків, хусточок, перук і виграє у змаганні на будь-якому конкурсі краси своїх власниць.

Жінка, що розпускає довге волосся у присутності чоловіка, тим самим подає якнайдавніший підсвідомий сигнал запрошення до близькості.

Волосину можна розтягнути на 1/5 її довжини, і після цього вона повертається до свого стану.

Термін життя волосся різний: на голові у чоловіків в середньому 2 роки, у жінок 4-5 років.

Перші волосинки з'являються у дитини ще в утробі матері, приблизно на 4-5 місяці вагітності.

Волосся росте з середньою швидкістю 0,4 мм в день.

Щодня у дорослої людини випадає до 200 волосин.

Жінки менш схильні лисіти, чим чоловіки тому, що коріння жіночого волосся знаходиться в шкірі на 2 міліметри глибше, ніж у чоловіків.

Шкіра людини на 95% покрита волоссям.

«Рідна країна»