1 січня: це цікаво знати

1 січня: це цікаво знати

«З новим роком, браття милі,
В новім щастю, в новій силі
Радісно вітаю вас
І бажаю, щоб в здоров’ю,
В мирі, з братньою любов’ю
Відтепер ішов вам час.
І бажаю, щоб трудяще
Те життя вам якнайкраще
Без біди минало всім,
Щоб думками ви міцніли,
Багатіли, не бідніли,
Щоб веселий був ваш дім.
І бажаю, щоб ми згідно,
Сміло, свідомо, свобідно
Йшли до спільної мети:
В своїй хаті жить по-свому,
Не коритися нікому,
Лад найкращий завести.
Сим бажанням вас вітаю
І по давньому звичаю
Повну чарку догори!
Щирій праці Бог поможе.
Дай нам Боже все, що гоже!
Що не гоже – чорт бери!»

Іван Франко, 1900 р.

Про СІЧЕНЬ кажуть: «скільки днів – стільки й свят».

У народі 1 січня відзначається Новий рік і вшановують Воніфатія. В цей день віруючі вирушають до церкви і моляться, вшановуючи цього Святого. Боніфатій вважається небесним заступником для всіх людей, охороняючи їх від хвороби і пияцтва. Тому, йому часто моляться (не лише 1 січня) для позбавлення від алкоголізму.

Народні повір’я говорять про те, що в перший день Нового року слід звертати увагу на прикмети і дотримувати деякі правила. Так, наприклад, 1 січня не варто займатися важкою або серйозною роботою, адже, як зустрінеш Новий рік, так його і проведеш. Саме тому, люди в старовину 1 січня намагалися відпочивати і веселитися. Проводилися масштабні гуляння, росіяни ходили один до одного в гості, надівши самі ошатні, гарні і яскраві одягу. До речі, згідно з прикметами вважалося, що якщо у цей день кілька разів змінювати вбрання, то сам рік буде також різноманітним, вдалим, багатим на події та враження.

За церковним календарем 1 січня вшановують Іллю Муромця – героя билин Київського циклу, який приєднаний до лику святих. Помер у 1188 р., похований у Ближніх печерах Києво-Печерської лаври. У деяких билинах натякається на його прижиттєвий чернечий послух. Еріх Лясота сповіщає про зруйновану могилу Іллі Муровлянина коло церкви святої Софії, звідки його, напевно, і було перенесено до Лаври.

Також церква вшановує в цей день мученика Воніфатія; мучеників Іллю, Прова та Ариса, єгиптян; мученика Полієвкта і Тимофія, диякона; святого Воніфатія Милостивого, єпископа Ферентійського; святого Григорія, єпископа Омиритського.

Іменинниками 1 січня є:

Воніфатій, Григорій, Ілля, Пров, Тимофій, Трифон.

1 січня народились:

1866 – Петро Залозний – український мовознавець, педагог. Автор підручника «Коротка граматика української мови» (1906); увів терміни «префікс» і «суфікс».

1904 – Євген Адамцевич – сліпий бандурист, автор «Запорозького маршу».

1909 – Степан Бандера – український політичний діяч, ідеолог українського націоналістичного руху ХХ століття, голова Організації Українських Націоналістів.

1926 – Олексій Нирко – бандурист, історик кобзарства. Створив Музей кобзарського мистецтва Криму та Кубані (при Ялтинському гуманітарному інституті, 1984), кобзарську бібліотеку.

1917 – Віктор Афанасьєв – український режисер, засновник єдиних в Україні Музею театральних ляльок та Вищої професійної школи акторів і режисерів театру ляльок. Першим переніс на лялькову сцену вистави для дорослих («Чортовий млин», «Вертеп», «12 стільців», «Запорожець за Дунаєм»). З 1997 р. ім’я Афанасьєва носить Харківський державний академічний театр ляльок.

1 січня відзначають:

  • Всесвітній день миру.

Події 1 січня:

1622 – Папська канцелярія офіційно визнала 1 січня початком року. До того новий рік відраховувався з 25 березня.

1700 – указом Петра І введений юліанський календар, відтак Новий рік був перенесений на 1 січня.

1880 – вийшло друком у Львові перше число щоденника «Діло», який виходив до початку Другої Світової війни.

1885 – видано друком у Чернівцях перший номер україномовної газети «Буковина», редактором якої був письменник і громадський діяч Юрій Федькович.

1919 – видано закон українського уряду про автокефалію Української Православної Церкви.

1928 – в УСРР скасовано свободу совісті.

1928 – почала виходити газета «Розбудова нації», орган проводу українських націоналістів.

Чи знаєте ви, що:

Всесвітній день миру ще називають Днем всесвітніх молитов про мир.

8 грудня 1967 року римський папа Павло VI встановив нове свято, Всесвітній день миру. Його відзначають в перший день кожного нового року. 17 грудня 1969 року Генеральна Асамблея ООН проголосила свято офіційним.

Мир на Землі, послаблення напруги в міжнародних та міждержавних відносинах, – це головні теми щорічних передсвяткових послань понтифіків до віруючих. Загальний лозунг Всесвітнього дня миру: «Пробач, і ти отримаєш мир».