1 травня: це цікаво знати

1 травня: це цікаво знати

Колись казали мудреці –
Перепочинь втомившись на горі
І озирнися аж на перевалі…
А далі йдуть вже тільки витривалі.
Ліна Костенко

Якому б місяцеві ми не співали осанну, третій брат весни все-таки має особливі заслуги: не зважаючи на круті примхи природи, саме в травні вона постає в усій своїй красі – довколишній світ, ніби святкує молодість буйним цвітінням різнотрав’я та багатоголоссям пташиного царства. Не даремно ж віддавна казали: «Дожити б до маю, а тоді вже Природа подбає».

Дослідники вважають, що назва «май» походить від імені давньоримської богині Майї – дочки Фавна – покровителя лісів, пасовиськ та стад. А от травнем останній місяць весни називали у нас ще у дохристиянські часи, адже ліки приготовані саме з майських трав вже тоді вважалися найбільш цілющими. Зривати їх бажано було до 10 травня і обов’язково до сходу сонця. А тому колись у ці дні все доросле населення вирушало на левади, щоб запастись ліками на цілий рік.

За церковним календарем, 1 травня вшановують преподобного Іоанна, мучеників Віктора, Зотика, Зенона, Акиндіна і Северина, святителя Косму та преподобного Овксентія.

Народний календар запевняє, що з цього дня вже можна висаджувати різні овочі. У давнину з цього приводу говорили: «Сій моркву і буряк на Кузьму». У минулі часи вважалось, що якщо початок травня теплий, то в кінці обов'язково буде холодно, і навпаки. Це час ранніх гроз. На початку травня цвіте в'яз, агруз, зеленіє чорна смородина.

Іменинниками 1 травня є:
Овксентій, Зенон, Кузьма, Віктор, Северин.

Події 1 травня:

1497 — мученицькою смертю від татар загинув митрополит Київський Макарій. Нетлінні мощі святого покояться у Володимирському соборі.

1707 — Англія, Уельс та Шотландія об'єднані в одну державу — Велику Британію.

1886 — у Чикаго пройшла масова демонстрація робітників, що була атакована поліцією. 4 травня на мітингу-протесту від вибуху бомби загинуло 7 поліцейських і 60 цивільних. Організатори мітингу були заарештовані і засуджені.
У липні 1889 року на Паризькому конгресі 2-го Інтернаціоналу 1-ше травня було проголошено Міжнародним святом трудящих в пам'ять про події 1886 року.

1848 — у Львові створена перша українська політична організація — Головна руська рада.

1892 — у Києві запущено електричний трамвай — перший в Російській імперії.

1943 — Німецькі нацисти вчиняють масове вбивство 9.000 євреїв з гетта в м. Броди на Львівщині.

1 травня народились:

1920 — Нонна Копержинська, українська актриса театру і кіно. Народна слава прийшла до неї після ролей у фільмах «За двома зайцями» і «Королева бензоколонки».

«Нонна Копержинська не грала на сцені – вона на ній жила, і в цьому її можна порівняти з Амвросієм Бучмою». (Галина Яблонська).

1 травня святкують:

Свято весни і праці, День міжнародної солідарності трудящих (в Україні, згідно зі статтею 73 Кодексу законів про працю України, це святковий неробочий день).

Чи знаєте ви, що:

Здавна зозуля оповита легендами та повір’ями. Говорять про неї різне. Правда у тому, що зозуля і справді гнізда не в’є. Свої яйця вона підкладає іншим співочим птахам. Пташенят не вигодовує, а доручає піклуватися про них берестянкам, горихвісткам, вівчарикам…

Однак така поведінка пояснюється тим, що за весняно-літній період вона відкладає дуже багато яєць, але через великі проміжки часу. Тому перші яйця можуть зіпсуватися, поки буде відкладено останнє. Попри це зозуля — один з найкращих винищувачів різноманітних шкідників, у тому числі шовкопрядів, яких не чіпають інші птахи. Відомі випадки, коли зозулі рятували цілі дубові гаї і сади від нашестя шкідників.

Цікаво, що кує зозуля тільки до 12 липня — Петрового дня. Це підтверджено багаторічними спостереженнями. Чому – невідомо. Існує повір’я, що цього дня зозуля ячмінним колосом подавилася.

«Рідна країна»