10 цінних порад як правильно харчуватися восени

10 цінних порад як правильно харчуватися восени

Осінь диктує нам свої правила. У нашому розпорядженні усе менше сонячних днів, а прохолодні вітри тільки посилюються. Це означає, що саме час потурбуватися про свій імунітет і залишити літні харчові звички до наступного року.

Восени в раціоні людини має бути якомога більше вітамінів, які допоможуть підвищити захисні сили організму і захистять від простудних захворювань. Щоб залишатися активним і життєрадісним у цю пору року і насолоджуватися красивими пейзажами, важливо правильно харчуватися і вести відповідний спосіб життя, передають "Спектр новости" з посиланням на terrawoman.ua.

Організовуйте збалансоване харчування

Дуже важливо, щоб в період міжсезоння ваш організм отримував достатню кількість вітамінів і мінералів. Це важливо, тому що імунітет падає і уразливість перед вірусними і інфекційними захворюваннями росте. Особливо це актуально восени, коли погода постійно міняється, сонце не гріє, починається сезон дощів, а вітер з кожним днем стає холодніше.

Грамотно складений і різноманітний раціон допоможуть пережити цей сезон без втрат і не потрапити в лапи до осінньої нудьги.

Обов'язково включіть в раціон овочі

Зібрано новий урожай, а це означає, що вже час налягати на поживні і корисні овочі. Вони багаті вітамінами, мінералами і цінною клітковиною. Овочі можна їсти як в сирому вигляді, так і варити, тушкувати і запікати. Проявіть усю свою кулінарну фантазію і балуйте домашніх ситною, корисною і поживною їжею.

Обов'язково включіть у свій раціон цибулю і часник. Вони мають прекрасну противірусну, протизапальну і антисептичну дію. Регулярно з'їдайте невелику кількість цих овочів і не захворієте, незважаючи на спалахи грипу, інфекції і нельотні погодні умови.

Полюбіть молочну і кисломолочну продукцію

Молочна і кисломолочна продукція - це важлива частина осіннього раціону. Це ідеальний варіант поживної, але при цьому не такої вже калорійної їжі. Вибирайте продукти з середньою жирністю. Молоко, кефір, кисле молоко, сир, натуральний йогурт - це смачно, поживно і корисно.

Кисломолочна продукція також дуже важлива для здоров'я кишківника. Щоб не допустити дисбактеріозу, який підриває імунітет зсередини, візьміть за правило щодня з'їдати який-небудь продукт з цієї категорії.

Контролюйте споживання жирної їжі

Восени (особливо на контрасті зі спекотним літом) так і хочеться зігрітися усіма можливими способами. Їжа - це один з найефективніших і доступніших варіантів. Гаряче м'ясо або тортик з чаєм здаються ідеальним завершенням дня. Але не забувайте про здоровий глузд. У холодну пору року і при зниженні температури організм включає свою здатність відкладати жир на скрутні часи. Тому з висококалорійною і жирною їжею краще почекати. Налягайте на корисні жири. Це нежирне м'ясо, птах, біла риба, авокадо, маслинова олія, горіхи. Проте їх теж не слід вживати без розбору, якщо не хочете несподівано погладшати на цілий розмір одягу.

Готуйте супи

З настанням холодів і зниженням температури за вікном супи знову стали актуальні. Проте тут є свої правила, яких треба дотримуватися в осінню пору року. По-перше, намагайтеся віддавати перевагу овочевим, а не наваристим супам. В них менше калорій. По-друге, додавайте в суп менше солі. Вона затримує зайву рідину в організмі. Спеції, прянощі і трави, навпаки, можна додавати практично в необмеженій кількості. І, нарешті, відмовтеся від заправок у вигляді сметани або борошняної піджарки. Це зайві і абсолютно не потрібні вам калорії. До речі, краще вживати теплі, а не гарячі супи. На переварювання теплого супу організм витратить більше енергії, а відчуття голоду настане дещо пізніше.

Експериментуйте з картоплею

Картопля, всупереч поширеній думці, відмінний продукт для осені. В нім міститься велика кількість вітаміну С, фосфору, калію. Дієтологи стверджують, що сам по собі цей овоч зовсім не небезпечний для фігури. Зазвичай шкода полягає в супутніх продуктах харчування і калорійних соусах.

Щоб картопля приносила тільки користь, вчіться готувати її правильно. Корисною вважається картопля відварена, запечена, в мундирі.

Шукайте корисні альтернативи звичним солодощам

Солодкого хочеться завжди, а восени особливо. Багато в чому це пов'язано ще і з тим, що збільшується середньодобова кількість чаювань. А ми якось не звикли пити порожній чай без якого-небудь смаколика. Вибирайте чаї з ароматними і апетитними добавками. Їх запаху і смаку буває цілком досить, щоб задовольнити потребу в солоденькому. Якщо відмовитися від солодощів ви не в силах, то шукайте корисні альтернативи борошняним і кондитерським виробам. Це, наприклад, сухофрукти, які зберігають усі корисні властивості свіжих плодів, фініки, мед, ягоди і фрукти (їх краще їсти в першій половині дня).

Дотримуйтеся режиму харчування

Восени дуже важливо дотримуватися режиму харчування. Дієтологи радять харчуватися дробово, тобто 5-6 раз на день. Це 3 повноцінних прийоми їжі (сніданок обід і вечеря) і 2 перекушування. Намагайтеся строго дотримуватися цього правила. У холодну пору року дуже небезпечно залишатися голодним. Потім ви захочете з'їсти ще більше, і як показує статистика, восени вибір падає на жирні і поживні продукти. Не ігноруйте перекушування. Це означає, що необхідно грамотно підходити до вибору смачних варіантів. Нехай це будуть овочі, сир, натуральний йогурт, жменя горішків, поживний смузі, а не шоколадні батончики і інші прості вуглеводи.

Їжте більше цільнозернових

Цільнозернові продукти - це цінне джерело клітковини. Саме вона ефективно очищає організм від шлаків і токсинів, що особливо актуально в осінній сезон "накопичення". Крім того, клітковина покращує роботу травної системи і підтримує метаболізм на належному рівні, що дуже важливо для підтягнутої фігури і міцного здоров'я. Зверніть увагу на цільнозерновий хліб, горіхи, каші. Ці продукти також містять у своєму складі важливі вітаміни і мінерали. Вони прекрасно живлять організм корисними речовинами і надовго зберігають почуття ситості.

Будьте активні!

Щоб точно не залишити осінній нудьзі і депресії ні єдиного шансу вас зломити, більше рухайтеся. Наприклад, вирушайте в сусідній парк на прогулянку. Беріть з собою домашніх і милуйтеся яскравими і заворожливими осінніми пейзажами.

Не лінуйтеся і не залишайтеся удома, тому що на вулиці нібито холодно. Варто просто одягнутися потепліше, щоб не замерзнути. Так ви не лише завжди будете повні бадьорості і енергії, але і допоможете собі зберегти хорошу фізичну форму, незважаючи на зміни в раціоні.