"100 000 - це страшна за військовими наслідками й неймовірна за трагічністю цифра" - Карл Волох

"100 000 - це страшна за військовими наслідками й неймовірна за трагічністю цифра" - Карл Волох

Деякі люди мають дуже складні стосунки з реальністю й вірогідність почути від них правду приблизно така ж, як шанс дізнатися правильний час по поламаному годиннику. Та й як може бути інакше, коли, розповідаючи про втрати (наші й ворожі) джерело керується не мотивом проінформувати суспільство, а лише провести піар-акцію, показавши свої неймовірні досягнення. Тому, вчорашні повідомлення Хуйпіду викликали в раціональних людей хіба ще більшу недовіру.

На мою думку, єдиною цифрою, на яку ми можемо орієнтуватися по втратах ворога, є інформація Генерального штабу. Вона, переважно, співпадає з оцінками зарубіжних аналітиків (з різницею до 15-20 відсотків).

Особисто для мене останній факт був надзвичайно важливим, коли формував своє ставлення до Залужного. Усвідомлення, що армією керує людина порядна, із західним способом мислення (на відміну від брехливих совків-пропагандонів у політичному керівництві) зіграло тут чимало роль.

Так от, цифру 400 000 просто треба правильно розуміти, бо це не вбиті, а те, що називається «безповоротними втратами» (якщо я все правильно розумію). Вона включає, крім убитих, також важкопоранених і полонених.

Якщо ви відчули в цей момент якесь розчарування, то марно: важкопоранені для ворога є великим економічним і соціальним тягарем і можуть розглядатися як «подвійна» шкода.

Ну, факт, що Наполеончик не подав наші втрати в співставній цифрі, а зманіпулював, назвавши тільки загиблих (31 тисяча) навряд чи когось має дивувати - з причин, котрі я вже назвав вище.

Що ж до нас, то нескладні підрахунки дозволяють припустити, що, разом із важкопораненими, полоненими й зниклими безвісти, наші втрати складають біля ста тисяч людей.

Додайте до цього, що основна частина з них - це прекрасні, добре навчені й треновані професійні кадри (котрі й завдали московитам того нищівного удару весною 2022) і найбільш мотивована й патріотична частина суспільства, котра добровільно доєдналася до війська в той страшний і епічний період. Тому, 100 000 - це страшна за військовими наслідками й неймовірна за трагічністю цифра.

Вона приблизно збігається з тією, яку я інстинктивно собі уявляв