"100 МІЛЬЙОНІВ СУДУ – НЕ ПРОВИНА" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"100 МІЛЬЙОНІВ СУДУ – НЕ ПРОВИНА" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Печерський суд столиці відпустив на волю особу, яку слідство звинувачує у розкраданні 100 мільйонів грн. (за довоєнним курсом) – біля $13 мільйонів. Навіть закордонний паспорт не відібрав. Навіть заставу не призначив. Фігурант справи може тепер летіти – куди хоче. А потім з-за кордону розповідати про злочинну владу і впливати на суд. Все чудово!

Вражає історія? Тоді от вам подробиці. Ідеться по колишнього заступника голови правління державного «Укргазбанку» Олексія Омельяненка. Колишній член Партії Регіонів і Української православної церкви – Московського патріархату, пан Омельяненко, за версією слідства у 2008-2010 рр. разом зі спільниками вивів з державного «Укргазбанку» оті самі $ 13 мільйонів. Як виводив? Існувало багато способів. Наприклад пан Омельяненко видавав кредити власним фірмам і зразу ж переводив їх за кордон. Ще – за рахунок банку він оплачував оренду приміщень, якими банк не користувався, платив фіктивним фірмам за ремонт у тих приміщеннях, оплачував інші «послуги».

Тривалий час банкіру не висували звинувачення – певно він сподівався «відкрутитися». Не хвилювався пан Омельяненко коли 18 квітня 2018 р. йому висунули підозру. Не хвилювався навіть тоді, коли у листопаді 2018 р. Генеральна прокуратура завершила розслідування проти нього. І оце ж треба таке? У лютому 2019 р. Омельяненко був заарештований. 6 березня 2019 р. Апеляційний суд Києва виніс рішення залишити Омельяненка під вартою. У квітні Печерський суд Києва ухвалив рішення продовжити термін утримання Омельяненка. Ба-більше суд встановив заставу у 90 мільйонів гривень – по курсу виходить звісно менше за вкрадене, проте сума співставна з вкраденою. 30 травня 2019 р. Печерський суд залишив Омельяненка під вартою з тою самою заставою. І от – 3 червня 2019 р. суддя Світлана Смик відпустила банкіра Омельяненка на всі чотири сторони – в обійми вкраденим (за версією слідства) мільйонам.

Чому так сталося? Зараз можна будувати будь-які версії. Суддя Світлана Смик відома тим, що 22 травня 2019 р. Спеціалізована антикорупційна прокуратура заявила про її відвід від справи розшукуваного народного депутата Олександра Онищенка. У 2018 р. преса звинувачувала її в затягуванні справи судді Петрика, затриманого в грудні 2016 за підозрою в отриманні $5 тис. хабара.

У 2015 р. за даними громадської компанії «Чесно», суддя Світлана Смик постановила ухвалу про зняття арешту з нафтопродуктів, що служили речовим доказом у кримінальному впроваджені про нелегальне їх ввезення та продаж на території України фірмами одіозного олігарха Сергія Курченка. У жовтні того ж року суддя Світлана Смик повернула прокурору обвинувачу вальний акт у справі про хабарництво суддів Солом’янського суду Алли Демідовської і Андрія Макухи – їх нібито спіймали на хабарі, за різними даними, від 5500 до 7000$. Але по всіх тих справах існували формальні пояснення і логіка дій судді.

Тут же логіку знайти – не виходить. 30 травня той-таки Печерський суд залишив Олексія Омельяненка під вартою із заставою у 90 мільйонів грн. Очевидно, до 3 червня ніяких нових обставин в справі що тягнеться від 2010 р. виникнути не могло. І от. Олексія Омельяненка – відпустили. Без застави. Без вилучення закордонного паспорту. Просто під обіцянку що він повідомлятиме суд про зміну місця проживання і не контактуватиме з іншими фігурантами справи. Як вам таке?

Можна тепер гадати, з якою швидкість пан Омельяненко покине Україну – з тою самою з якою автівка з центра Києва доїжджає до аеродрому «Бориспіль» чи трохи з більшою? А може він взагалі не поїде з України – навіщо? Тут такий лояльний суд…

Можна написали про зловісну славу яку нажив собі Печерський суд такими от справами. Хоча… Справедливості задля – у нас практично вся судова система має славу не кращу. Саме через от такі рішення. Бо про мотивації, що спонукають суддів відпускати фігурантів ТАКИХ справ здогадується в Україні кожна дитина. Судова система люто опиралася спробам її реформувати всі 5 років після Революції Гідності – і зараз складається враження, ніби вона пустилася на всі тяжкі. Відміна закону про незаконне збагачення. Рішення судів по банку «Приват». Тепер от – це…

Навіть цікаво стає – а коли такі дивовижні суди почнуть випускати з-за грат фігурантів справ Майдану? А бойовиків ДНР-ЛНР?

Дмитро "Калинчук" Вовнянко