100 Облич Української революції - Гриць Чупринка (1979–1921)

100 Облич Української революції - Гриць Чупринка (1979–1921)

Поет-символіст, отаман антибільшовицьких повстань на Чернігівщині. Його прізвище за псевдо узяв собі командир УПА Роман Шухевич.

Народився 27 (за іншими даними 28) листопада 1879 року в селі Гоголівці на Чернігівщині. Відзначався бунтарською вдачею і нестриманістю. Вперше його заарештували за “підбурювання” селян до протестів під час революції 1905–1907 років. 1919-го організував на Чернігівщині антибільшовицьке повстання. Авторитет Чупринки серед селянства був величезний. За першим закликом вони вступали до загону “отамана Григорія Оврамовича”. Чекістам вдалося захопити Чупринку, але від розстрілу його врятувало заступництво Олекси Шумського – тодішнього народного комісара освіти УСРР. Той особисто звернувся до голови Всеукраїнської ЧК Віліса Лациса зважити на особливі заслуги Чупринки як поета.

1921-го налагоджував контакти між підпільними групами та партизанськими загонами, що діяли на окупованих більшовиками українських землях і узгоджували діяльність з урядом УНР. Він був учасником військового з‘їзду отаманів Холодного Яру. Невдовзі після цього Чупринку знову заарештували. 28 серпня 1921-го колегія Київського губернського ЧК засудила до розстрілу. Документів про дату виконання вироку на сьогодні не виявлено.