100 Облич Української революції - Номан Челебіджіхан (1885–1918)

100 Облич Української революції - Номан Челебіджіхан (1885–1918)

Лідер кримськотатарського руху. Автор гімну "Я присягнувся!", засновник партії "Міллі Фірка" позбавив жінок обов'язку носити чадру. Був страчений більшовиками в лютому 1918 року.

Народився поблизу Джанкоя в родині землевласника. Закінчив університети Стамбула та Петербурга, одержав вищу юридичну і богословську освіту. З однодумцями заснував студентські організації: Асоціація молодих татарських письменників, Товариство кримськотатарської учнівської молоді, “Vatan” (“Батьківщина”). На з’їзді кримських татар у березні 1917 року обраний головою Всекримського Мусульманського виконкому і муфтієм мусульман Криму, України, Литви, Польщі та західної частини Росії. Сприяв відкриттю в Сімферополі жіночої гімназії та технікуму, в Бахчисараї – Педагогічного інституту імені Ісмаїла Гаспринського, Національного кримськотатарського музею у Ханському палаці, Національного художнього технікуму, курсів підвищення кваліфікації вчителів, налагодженню друку кримськотатарських газет. Будучи муфтієм мусульман Криму, скасував обов’язок для кримськотатарських жінок носити чадру.

Засновник партії “Міллі Фірка”, яка під його керівництвом перетворилася на впливову силу в Криму. Займався створенням кримськотатарських військових формувань, зокрема 1-го Кримськотатарського батальйону.

Очолив кримськотатарську Директорію. Після захоплення більшовиками Криму в січні 1918-го Номана Челебіджіхана заарештували, 23 лютого стратили.