100 Облич Української революції - Отаман Зелений (Данило Терпило) (1883–1919)

100 Облич Української революції - Отаман Зелений (Данило Терпило) (1883–1919)

Комісар Директорії у Трипіллі, селянський отаман. Сформував Окрему Дніпровську дивізію. Спочатку співпрацював із Директорією, а тоді воював проти них, червоних і білих.

Народився у селі Трипілля. Походив із незаможної селянської родини. Закінчив церковно-приходську школу та земське училище. Працював вчителем. Як активний учасник есерівського гуртка отримав 4 роки заслань у Архангельській області. У 1914 році, коли повернувся із заслання, опинився на фронтах Першої світової.

У листопаді 1918 року призначений комісаром Директорїі у Трипіллі. Тоді оголосив мобілізацію і сформував Окрему Дніпровську дивізію, яка скоро увійшла до Осадного корпусу військ Директорії на чолі з Євгеном Коновальцем.

У січні 1919 року отримав наказ штабу Армії УНР рушати на Галичину, щоб допомогти ЗУНР. Однак частини відмовилися виконувати наказ та повернулися на Трипільщину. Відтоді отаман оголосив себе ворогом Директорії. Зрештою став співорганізатором повстання проти УНР. До березня воював проти Армії УНР, тоді – проти червоних, а з серпня – проти Збройних сил Півдня Росії.

Загинув під Каневом, де тривало протистояння із білогвардійцями. Ворожа куля влучила в Зеленого під час відпочинку. Ймовірно, фатальний постріл у селянського ватажка зробив білогвардійський агент у лавах повстанців. Через кілька днів поранений отаман помер.