100 Великих загадок історії України - Тіні укріпрайону

100 Великих загадок історії України - Тіні укріпрайону

Рано вранці 11 липня 1941 року моторизовану колону вермахту, яка наближалася до Києва по Житомирському шосе, зустріли вогнем доти Київського укріпрайону (КиУРа). Ці довготермінові вогневі точки, які не поступалися міцністю і масштабами легендарним спорудам фінів, увійшли героїчною сторінкою в епопею важких боїв літа 1941-го.

Вигляд доту 131 під Києвом

КИУР №1 (будувався в 1928-1937 рр.) — один з перших радянських укріпрайонів — охоплював Київ півкільцем довжиною 75 км., спираючись флангами на Дніпро. Глибина його оборони складала 2-4 км., розширюючись в районі Білогородки до 6 км. Передній край проходив по правому берегу річки Ірпінь від Боярки і Демидова до Білогородки і згортав тут до Тарасовки, Юрівки, Віти-Поштової, Круглика, Кременища, Мригова і далі до Дніпра. На півдні частина дотів була вписана в залишки стародавнього Змієвого валу.

Заболочені береги Ірпеня служили природною перешкодою. До кінця 1938 р. КИУР складалося з 257 бетонних споруд з опірністю на влучання гарматного снаряду до 203 мм. Для порівняння лінія Маннергейма складалася з 280 споруд з тією ж опірністю.

На будівництво 246 дотів пішло 32769 куб. м залізобетону. Вогневі точки об’єднувалися в опорні пункти по 6-15 дотів. За індивідуальними проектами було побудовано чотири доти типу «Міна», які складалися з декількох споруд, сполучених підземними ходами. Вони були розраховані на тривалу оборону і мали збільшені запаси боєприпасів і продовольства. Наприклад, дот № 205 лейтенанта Вєтрова — це п’ять кулеметних казематів, вписаних в пагорб і сполучених складною системою ходів.

Найпоширенішими були одноповерхові доти типу «М» з трьома, рідше двома і зовсім рідко — чотирма амбразурами для кулеметів «максим». Їх верстати мали фіксатор для стрільби в заданому напрямку і сидіння для кулеметника. Гарнізон таких дотів налічував 10—12 бійців. Украй обмежений об’єм одноказематного укріплення дозволяв розміщувати лише невеликий запас боєприпасів, в бою вони дуже залежали від постачання ззовні. Через тісноту гарнізон знаходився в доті тільки під час бою, постійно ж розміщувався в бліндажі неподалік. Товщина стін дотів типу «М» складала 127-135 см, перекриття — 86-102 см. У крупних одноповерхових укріпленнях стіни мали 150-155 см, перекриття — 124 см.

Двоповерхові доти типу «Б» будувалися за індивідуальними проектами і складалися з двох казематів з двома станковими кулеметами в кожному. Деякі були обладнані автономним водопостачанням через артезіанську свердловину і мали сміттєзбірники. На нижньому поверсі розташовувалися приміщення для особового складу, склади боєприпасів і спорядження, санблок, допоміжне устаткування. Через малу кубатуру споруди умови проживання в доті були досить важкими. Вхід влаштовувався в тильній стіні, у вигляді П-подібного коридору («протягу») з амбразурою для ручного кулемета і перегородкою, яка захищала від ударної хвилі. Були також запасні виходи (отвори, лази). Вхід в дот закривався зовні ґратами, а всередині — металевими або дерев’яними дверима завтовшки 10 см. Амбразури облаштовувалися бронезаслінками завтовшки 40 мм.

Двоповерхові доти мали стіни завтовшки 150-152 см, міжповерхові перекриття — 26-30 мм, дах — 110 см. У багатьох з них збереглися залишки стаціонарних систем охолоджування кулеметів у вигляді баків для води і труб. Деякі мали телефонний зв’язок між собою і з командирами піхотних підрозділів. Можливо, вони оснащувалися і радіостанціями, є непрямі докази цього. Внутрішнє устаткування більшості дотів складалося з фільтро-вентиляційної установки, акумуляторів і світильників, а у доті біля села Шевченкове був встановлений дизель-генератор.

Для посилення проміжків між дотами будувалися невеликі одноамбразурні кулеметні точки. Вони захищали кулеметників від осколків і ударної хвилі, але слабким місцем був відкритий вхід.

Єдиною спорудою з круговим обстрілом був дот № 131 в селі Кременище з бронековпаками. Він є унікальним. Дот складається з двох ярусів — підземного бетонного і наземного металевого з 60-мм перекриттям. Циліндровий бронековпак діаметром 3,5 м і завтовшки 200 мм захищав від 155-мм снарядів. Дах кріпився болтами. Бронековпак кріпився до барабана з верхнього і нижнього кілець, які скріплялися стрижнями. Все це заливалося бетоном і, маючи значну висоту, забезпечувало стійкість ковпака при влучанні снарядів.

В КИУРі були також три артилерійські доти для 76,2-мм гармат зразка 1902 р. на капонірних лафетах. Товщина їх стін складала 150 см, перекриттів — 140 см. Було побудовано 21 стаціонарну позицію для 76,2-мм капонірних гармат. Кожна була відкритим заглибленим на 2,5 м в ґрунт бетонований майданчиком з бічними снарядними льохами і товщиною залізобетонних стін 15-25 см. Хоча вони і приховані в складках місцевості, їх живучість під час обстрілу навісним вогнем, танками або бомбардування була сумнівна.

Під час будівництва КиУРа застосовувалися і підземні галереї (потерин). Призначення їх різне. Так, в доті № 205 у села Юрівка вони об’єднували п’ять окремих дотів в одне ціле. Потерни використовувалися і як притулки для піхоти (наприклад, дот біля Віти Поштової), і як командні пункти (дот біля Шевченкове з безліччю підземних приміщень). Розташовані на глибині 6 м, потерни надійно захищали від снарядів і бомб.

Окрім бойових споруд, будувалися і наглядові пункти (НП). Аналогічні дотам, вони мали на поверхні бронековпаки для спостереження, які захищали від 155-мм снарядів. Було також 12 командно-наглядових (КНП) і артилерійсько-наглядових пунктів (АНП), які були зовні схожі на кулеметні доти. Між селами Гатне і Юрівка знаходився підземний двоповерховий КП (товщина стін і перекриттів — 30 і 52 см), майже повністю прихований під землею.

Найкрупнішою спорудою КиУРа був його командний пункт, розташований в селі Святошино. Величезний триповерховий КП йшов під землю на 47 м. Його місце розташування не встановлене до сьогоднішнього дня.

Доти накривалися металевою сіткою з дереном. У полях їх маскували під житло і господарські споруди. Кожен дот оточувала огорожа з колючого дроту. Біля річки Ірпінь цілий район був закритий для населення і патрулювався кінними нарядами.

Разом з тим, дотам були властиві й недоліки. Примітивний пристрій амбразур не захищав від вогню автоматичної зброї і вогнеметів. Бронезаслінки не витримували навіть 37-мм бронебійного снаряда (у музеї Великої Вітчизняної війни в Києві виставлена бронезаслінка, пробита навиліт). Був унеможливлений круговий обстріл. Обмежений сектор огляду, особливо на близьких дистанціях, оскільки, окрім амбразур, інших засобів спостереження не було, дозволяв саперам підібратися впритул до споруди. Підтримка вогнем з інших дотів через дальність (доти будувалися приблизно в 500 м один від одного) і рельєфу була неможлива (ці проломи в обороні КиУРа дозволили німцям обійти найбільш стійкі доти). Розташування вентиляційних труб на даху залишало можливість саперам знищити гарнізон доту. Оборона, яка ґрунтується на веденні тільки фронтального вогню, застаріла і дозволяла супротивникові вести вогонь по амбразурах з вигідного напряму. Тому стійкість дотів залежала від підтримки піхоти. Так, поки піхотинці сиділи в траншеях, дот № 102 бився декілька днів. Але як тільки піхоту вибили, німці, поставивши на пряме наведення зенітну гармату, дот узяли.

Залишки доту часів другої світової війни під Києвом

Оцінюючи укріплення КиУРа, слід сказати, що вони застаріли ще в момент будівництва. Не було достатньої глибини оборони, більшість була озброєна кулеметами, протитанкова артилерія не використовувалася взагалі. Дуже низькою була якість внутрішнього устаткування. Була відсутня каналізація. Вентиляційні установки не справлялися з пороховими газами, яка скупчувалася в казематах під час стрілянини. Доти спочатку планувалися як ізольовані системи, між ними не передбачалося підземних ходів, тільки окопи. Не було і таємних ходів для відходу гарнізонів, тобто кожен дот був маленькою ізольованою фортецею, гарнізон якої був приречений або на смерть, або на здачу.

Класичний приклад — двох’ярусний типу «Б» дот № 171 у Віті Поштовій. Два кулеметні каземати, сходи в підземний ярус, де розташовано ще три каземати і водяний насос. Дот стоїть біля підніжжя пагорба, вершина якого перерита окопами. Найближчі доти — № 100 і № 170 - на відстані 500 і 1000 м. Таким чином, дот є ізольованим. Евакуація гарнізону проблематична. Щоб пробратися в окопи, солдатам довелося б дертися на пагорб під вогнем супротивника. Цим хлопцям не позаздриш.

Наглядовий пункт № 204 в Юрівці мав дві бронебашти заввишки 60 см. Найближчий дот № 205 - на відстані 500 м. Німці 204-ий обійшли. На баштах з фронту збереглися вм’ятини від важких снарядів. Сліди обстрілу з крупно- і дрібнокаліберних гармат видно і на тильній частині. Обійшовши укріплення, німці пішли далі, залишивши біля башт кулеметників, які методично обстрілювали амбразури. Гарнізон не міг навіть відповісти. Про долю бійців 204-го інформації немає.

Відновлення Київського укріпрайону почалося 24 червня 1941 р. Його оборона посилювалася польовими укріпленнями. На будівництві працювало 200 тисяч чоловік. Облаштування 1-ої лінії закінчили 8 липня. Для посилення побудували 750 дзотів (дерево-земляних вогневих точок), вирили багато окопів і траншей, встановили 100 тисяч мін, відрили 30 км. протитанкових ровів. У гирлі Ірпеня спорудили греблю, заплаву затопила вода, і ширина річки досягла 700-1000 м, глибина по руслу — 4 м.

Вигляд доту 204 під Києвом

10 липня частини КиУРа зайняли оборонні рубежі. Окрім них, на позиції висувалися й інші частини. Вранці 11 липня на Житомирському шосе з’явилася німецька мотопіхота...

Її зупинили доти №№ 408, 409, 410, 411, 412 Центрального опорного пункту. Відзначився дот № 106 — він шість годин стримував батальйон піхоти. Дот німці взяли, але за цей час підійшли частини 147-ої стрілецької дивізії. Якби дот не постав на їхньому шляху, німці за п’ять годин досягли б київських мостів. На другий день боїв супротивник переніс удар в район Білогородки. Танки не змогли подолати затоплену заплаву Ірпеня, а мотопіхоту зустріли вогнем частини КиУРа за підтримки дотів №№ 379, 382, 384, 402, 403. 13 липня німці атакували в районі Романівки, але їх зустріли вогнем доти №№ 427, 428, 429, 430.

Як видно, німці поки вели розвідку боєм. Серйозні атаки почалися 30 червня на південній ділянці оборони від Тарасівки до хутора Мриги. У бій вступили доти 28-го окремого кулеметного батальйону. Спроби німців переправитися через Ірпінь на північ від Києва були відбиті дотами 161-го окремого кулеметного батальйону і піхотою в районі Мощуна, Гути Межигірської.

Долі дотів були різними і в більшості випадків залишаться невідомими. Доти № 205 №131 і багато інших опинилися в повному оточенні. Доти №№ 121, 127, 179 німці підірвали разом з гарнізонами. Особовий склад дотів №№ 101, 104,183 загинув в боях. Дот № 102, який знаходився східніше Мриги, віддав перевагу смерті, а не полону, і був підірваний зсередини.

На околиці Юрівки знаходиться дот № 205 з п’ятьма казематами, витягнутими уздовж пагорба. Він на 10 м занурений під землю. У ньому билися бійці лейтенанта Вєтрова. З вечора 4 серпня вони вели бій в оточенні і протрималися до 15 серпня, коли наші війська деблокували дот. Лише через місяць, за наказом, гарнізон залишив свій дот.

Про доти КиУРа писали й німці. З листа офіцера: «Ось вже декілька днів вибиваємо з казематів цих фанатиків. Намагатимуся зробити все, щоб знищити супротивника, але, бачить Бог, він гідний того, щоб перед ним преклонялися або хоч би цінували...»

Про те, що пережили бійці Київського укріпрайону, як відбивали атаки і трималися під вогнем, відомо небагато. Київ обороняли 72 дні — до 19 вересня 1941 р. Але як тоді пояснити історію з дотом на околиці Віти Поштової, який бився до кінця грудня 1941 г.? Нагадаємо: у грудні бої йшли вже під Москвою. А гарнізон доту продовжував свою війну. Вхід німці замурували. Бійці трималися, поки не загинув останній. У доті були знайдені обгризені людські кістки...

Один з найвідоміших — дот № 402 в Білогородці, на відстані 22 км. від Києва. Він найбільший з дотів КиУРа — триповерховий з чотирма кулеметними казематами. Дот врізаний в крутий схил берега Ірпеня. Довжина ходів складає 500 м. На відстані 300 м розташований невеликий, двох’ярусний підірваний дот № 403. Його дах розколовся на дві частини, схожі на крила метелика. Ще далі - на відстані 300 м уздовж Ірпеня на північ — дот № 407. Внутрішнім вибухом з нього зірваний дах. Складається враження, що він піднявся в повітря, перемістився на півметра і звалився вниз.

Цікаво, що при штурмі КиУРа німці використовували техніку, захоплену у Червоної Армії. Радянські гармати калібрів 122-203 мм, вогнеметні Т-26, важкі танки КВ якраз і знищували наші доти. Танки КВ-2 з могутньою 152-мм гаубицею-гарматою створювалися саме для придушення довготривалих споруд.

Битва за Київ, особливо серпневі бої, виявили слабкі сторони дотів КиУРа і величезне значення польових укріплень. Саме на 3-ій лінії оборони, яка складалася з польових укріплень, вдалося затримати німців, а потім нанести контрудар. Дослідження показали, що зі всіх дотів КиУРа довелося битися не більше 52-54.

Обстеження фортифікаційних споруд Київського укріпрайону показало, що з 148 дотів нині збереглася менша частина. Частину підірвали при відступі наші, а частину — німці в 1942 р. («профілактика» проти партизан). А дот № 182 біля Чібанів підірвали... у 2005 р. браві мінери з МНС.

Чотири малогабаритні доти можна знайти поряд із зупинкою приміських поїздів «Рубежовська». Вони тримали під прицілом автомобільний міст. У Ходосівці дот № 127 затоплений водосховищем на річці Сіверка і від цього виглядає ще екзотичніше. Також частково затоплений в Київському морі триповерховий дот № 581. А дот № 484 в заплаві Ірпеня в результаті розмиву ґрунту «виліз» на поверхню, і тепер можна побачити, як була влаштована підземна частина споруди. Біля церкви в Горянці розташований двох’ярусний дот № 481 з чотирма амбразурами і запасним виходом в 20 м. Дот № 410 знайти і зовсім просто — він знаходиться під мостом через Ірпінь на Житомирському шосе. Неподалік, на відстані 100 м від шосе, знаходиться дот № 409. Його гарнізон першим зустрів німців 11 липня 1941 р.