Потенційна вакцина проти коронавірусу компанії Moderna викликала сильну імунну реакцію

Потенційна вакцина проти коронавірусу компанії Moderna викликала сильну імунну реакцію

Потенційна вакцина Moderna проти Covid-19 викликала сильну імунну реакцію у всіх 45 пацієнтів на ранній стадії випробувань на людях, згідно з даними опублікованими у вівторок в журналі «Медичний журнал Нової Англії».

Акції Moderna піднялися на понад 16% у відповідь на новину.

Всі 45 пацієнтів виробили нейтралізуючі антитіла, які, на думку вчених, важливі для отримання захисту від вірусу. У ході випробування учасників розділили на три групи по 15 людей, кожна група отримала відповідно по 25, 100 або 250 мкг потенційної вакцини. Всі учасники отримали по дві дози.

Після двох щеплень вакцина викликала сильну імунну відповідь у всіх учасників усіх груп, каже Moderna. При тому компанія зазначила, що рівень нейтралізуючих антитіл у пацієнтів групи, які отримали найбільшу дозу, був у чотири рази вищим, ніж у пацієнтів, які вилікувались від Covid-19.

Moderna сказала, що загалом вакцина переноситься добре, але більше половини учасників повідомили про легкі або помірні симптоми, такі, як втома, біль у м’язах або біль у місці ін'єкції.

Оцінка тривалості імунних реакцій ще не завершена, сказала Moderna, а за учасниками випробувань будуть спостерігати протягом року після другої вакцинації.

У вівторок Moderna оголосила, що розпочне наступний етап випробувань вже 27 липня. До участі в цьому дослідженні буде 30 000 учасників у 87 місцях, повідомляє ClinicalTrials.gov. Учасники експериментальної групи отримують 100 мкг дози потенційної вакцини в перший день і ще одну дозу через 29 днів. Деякі пацієнти також отримуватимуть плацебо.

Сполучені Штати мають намір поставити 300 мільйонів доз вакцини проти Covid-19 до початку 2021 року.

У понеділок головний вірусолог країни доктор Ентоні Фаучі заявив, що має "обережний оптимізм" щодо можливості вчених розробити принаймні одну безпечну та ефективну вакцину до кінця року або на початку 2021 року.