"101 президентський "далматинець" - насмішка над українцями" - Віталій Портников

"101 президентський "далматинець" - насмішка над українцями" - Віталій Портников

Кількість кандидатів, які збираються брати участь у виборах голови держави, впевнено рухається до сотні і скоро почне нагадувати персонажів мультфільму "101 далматинець" - тільки не таких приємних

Можна, звичайно, назвати таку кількість кандидатів проявом демократії - але ми прекрасно знаємо, що це не так. У всьому повинна бути логіка, тим більше в демократії.

Логіку в діях провідних кандидатів на посаду президента України простежити не складно. При вкрай низькому рівні довіри до кожного з претендентів на посаду президента країни, при величезній кількості людей, які досі не можуть визначитися зі своїм кандидатом, відомий політик чи громадський діяч може розраховувати на потрапляння до другого туру виборів і на перемогу: останні соціологічні опитування продемонстрували це з усією очевидністю. Але таких кандидатів - від трьох до п'яти.

Є очевидна політична логіка в діях тих політиків, які думають не про перемогу на президентських виборах, але про успіх на парламентських перегонах. Парламентська кампанія почнеться відразу ж після президентських виборів. І цілком може статися так, що саме результат парламентських, а не президентських виборів визначить майбутнє країни. Так що для таких кандидатів участь у президентських виборах - додаткова можливість прорекламувати ту чи іншу політичну партію. Тим більше, що партії у нас - не ідеї, а вожді. Але таких «вождів» - до десяти осіб.

Навіщо балотуються всі інші? Навіщо витрачають гроші, які їм ніколи ніхто не поверне? Для краси? З дурощів? Та ні, звичайно. Ці люди є набагато більш кмітливі за своїх виборців. Хтось збирається допомогти тому чи іншому провідному кандидату, виступити з гаслами, які близькі до гасел його конкурента і відібрати голоси. На перший погляд, нікому не відомий кандидат може відібрати лише трохи. Але тут відіграє роль кількість кандидатів. Як говориться в цинічному анекдоті, "десять бабусь - вже рубль". Виборці для такого кандидата - ось такі "бабусі".

А хтось не збирається відбирати ніяких голосів, але готується вигідно продати присутність своїх представників у комісіях. Захистом голосів стурбовані буквально всі провідні кандидати і їхня заклопотаність принесе "далматинцям" хороший прибуток.

Так, саме прибуток. Це - не політика, це бізнес на нашому з вами майбутньому. І саме тому мультиплікаційний бюлетень на виборах президента країни - справжнісінька насмішка над українцями.

ПОРТНИКОВ ВІТАЛІЙ