Бабусині страви: "Паелья з морепродуктами"

Бабусині страви: "Паелья з морепродуктами"

Паелья або паейя (ісп., кат. paella, від лат. patella — «пательня, сковорода») — іспанська (валенсійська) страва найчастіше з рису, або маленьких макаронних ріжок, з доданням шафрану та оливкової олії. Паелья може бути рибною або м'ясною, з морських продуктів або м'яса птиці, рідше змішаною. Існує багато різновидів цієї страви. Основний час тушкування паельї приходиться на приготування соусу. Потім в цьому соусі смажиться або вариться рис та інші

  • морепродукти (кільця кальмарів, мідії в раковині, неочищені креветки й усе, що ти побажаєш додати),
    - солодкий червоний перець,
    - шафран,
    - ріпчаста цибуля, дрібно нарізана,
    - петрушка,
    - часник,
    - лимон,
    - томати,
    - рис для паельї (короткий, трохи прозорий, округлої форми, сорту Бая або подібний),
    - рибний бульйон,
    - оливкова олія,
    - сіль, перець до смаку

  • Для приготування паельї використовується спеціальна сковорода, але якщо такої нема, візьміть звичайну велику глибоку сковороду та розігрійтте у ній оливкову олію.
    Присмажте мідії, поки не розкриються раковини.
    Додайте до них королівські креветки і теж присмажте з обох боків.
    Тепер додайте кільця кальмарів.
    Перекладіть підсмажені морепродукти в окремий посуд. До ароматної олії, в якій смажилися морепродукти додайте ще оливкової олії. Пасеруйте дрібно нарізану цибулю. Потім нарізаний кубиками солодкий перець (1 велика або дві середні паприки).
    Тепер додайте рис, добре перемішайте його з олією і трохи підсмажте. Що стосується кількості рису, то повинно розраховувати, зважаючи на кількість присутніх персон і того, скільки є морепродуктів. Морепродуктів має бути практично вдвічі більше, ніж рису за кількістю грамів, тоді буде смачно.
    Тепер у сковороду з рисом додайте рибний бульйон. А ще спеції, шафран. Усе добре розмішайте. Посоліть і долийте ще трохи бульйону.
    Тепер додайте перетерті томати (2-3 великі помідори).
    Дочекайтеся, поки вміст сковороди закипить. Рис на підході. Зробіть так, щоб він прилип до дна сковороди, але не пригорів. Повинна вийти рівномірно й смачно засмажена скоринка.
    Тепер приготуйте соус. Дрібно наріжте листя петрушки, додайте оливкову олію, сік чверті лимона та дрібно нарізаний часник.
    За 5-6 хвилин до готовності рису, що має бути не переварений, а трохи твердий, додайте відкладені морепродукти, щоб вони теж просочилися ароматами овочів, спецій і рису.
    Перед тим, як зняти паелью з вогню, додайте очищені й готові дрібні креветки.
    Подавайте палью просто в сковороді, поливши приготовленим зеленим соусом, прикрасивши часточками лимонів і красиво розклавши морепродукти.