Виборець має знати

 Виборець має знати

Про вибори: Якщо я хочу проголосувати свідомо, то маю знати, хто буде в моїх бюлетенях на моїй дільниці?
Ми всі знаємо, що взяти активну й свідому участь в місцевих виборах - це наш шанс зупинити московський реванш, це шанс кожного, щоб хоча б в його селі чи місті рішення приймали однодумці.
Але в бюлетенях на кожну партію відведено дуже мало місця, тому біля партії будуть лише прізвища й ініціали членів партії, з яких маєш право вибрати, кого з них підтримати. Тому, якщо не подбати завчасно - вже на дільниці не знатимеш, кого підтримати і доведеться підтримати лише партію. Підтримати лише партію це вже добре і такий бюлетень зараховується, але ми ж хочемо скористатися правом вибору повністю, то
Що зробити, щоб дізнатися, скільки буде бюлетенів на моїй дільниці і хто буде в кожному з них?
1️⃣. Вам вже мало прийти запрошення і в ньому є номер дільниці. Якщо ні, то Сайт Державного реєстру виборців - на ньому ВИБОРЧІ ОКРУГИ ТА ДІЛЬНИЦІ -у розрізі адміністративно-територіальних одиниць (новий АТУ) (https://www.drv.gov.ua/ords/portal/!cm_core.cm_index…) - провалюєтеся від областей і аж до своєї адреси і бачите опис адреси і номер дільниці. І якщо досі нема запрошення, то треба йти розбиратися, чи є Ви в списках.
2️⃣. На цьому ж сайті "Кабінет виборця"-"Мої вибори" (https://www.drv.gov.ua/ords/svc/f?p=111:6:116930293939316) - у скількох Виборах візьмете участь 25 жовтня.
3️⃣. Сайт ЦВК - треба знайти кандидатів до всіх виборів, яких Ви побачили в кабінеті виборця.
Там є
- Кандидати у виборчих списках
-Кандидати в БВО
-Кандидати на міських голів
Кандидати у виборчих списках (https://www.cvk.gov.ua/…/pvm008pt001f01=695pt00_t001f01=695…) - В цій таблиці напроти Вашої області є цифри - скільки виборів в обласні (завжди 1, звісно), районні, міські, селищні ради проводяться в цій області. Вам слід тиснути на ті цифри, в яких Виборах Ви берете участь - там побачите списки районних і так далі рад в своїй області - тиснете на свою в кожному зі списків - там побачите, з яких партій вибираєте на цих конкретно виборах і повний список кандидатів (вас цікавлять тільки кандидати партії, за яку будете голосувати, звісно) з короткою інформацією про кожного і в колонці № ТВО, за яким закріплено. Але Ви знаєте № своєї дільниці, а на якому вона Територіальному виборчому окрузі?
4️⃣. Тому тепер найскладніше - хто з кандидатів партій буде саме на вашій дільниці?
Наприклад, хто з кандидатів в депутати Криворізької районої ради буде в списку конкретної дільниці конкретного села?
Тут вже тільки пошук гуглем за ключовими словами. В деяких випадках може пощастити і ви знайдете "ПОСТАНОВИ про затвердження зразків бюлетенів" - тоді там буде в додатку зразу бюлетені, в яких вказано і номер дільниці і призвища кандидатів. Тобто ті самі, що побачите на виборах.
Ці постанови Ви знайдете сайті відповідної районної/міської/селищної ради. Конжна з них вивішувала інформацію як хотіла, тому це не просто.
Я починала з пошукових запитів в гуглі типу "Вибори депутатів Криворізької районної ради 2020", "Виборах депутатів Дніпропетровської обласної ради 2020" і доходила на відповідних сайтах до постанов "ПОСТАНОВИ про затвердження зразків бюлетенів", або лише постанови з додатками "Додаток до постанови Дніпропетровської обласної територіальної виборчої комісії Кандидати у депутати, включені до єдиного та територіальних виборчих списків Дніпропетровської територіальної організації «Європейська солідарність» - але в ньому розбивка по округах, Тому, якщо не знайшли постанову про бюлетні, то Вам потрібна ще ось така табличка з сайту ЦВК - виборчі округи (https://www.cvk.gov.ua/…/pvm116pt001f01=695pt00_t001f01=695…#) - я її не знайшла через меню, а знайшла через пошук в гугл. В ній - які дільниці в якому окрузі. Або можна шукати через гугл, наприклад "Постанова про утворення територіальних виборчих округів на виборах депутатів Черкаської міської ради 25 жовтня 2020 року" - підставляючи відповідно обласну, районну селищну раду в пошук. І тепер нарешті є повний список кандидатів вашої партії по округам, є до якого окургу відноситься ваша дільниця і ви нарешті можете зрозуміти з кого будете вибирати на своїй дільниці.

На жаль я не знайшла в ЗМІ подібної інструкції, тому написала сама, як змогла. Якщо Ви знаходили кращу інструкцію - залишайте посилання в коментарях, будь ласка. Якщо не знаходили кращої інструкції, репостніть мою, будь ласка.

Вікторія Ільченко