11 грудня: це цікаво знати

11 грудня: це цікаво знати

«Добрі справи», що робляться не через любов до людей і не через турботу про них, а задля порятунку власної душі, зовсім не добрі. Де нема любові, там нема і добра».
Микола Бердяєв

11 грудня вшановується пам’ять трьох святих — Василя, Стефана, Григорія. Наші предки за цим днем передвіщали погоду на майбутнє літо: якщо сухо і холодно цього дня – на спекотне літо, а якщо день теплий — на холодне літо. Також звертали увагу на сніг: якщо він випав цієї ночі, то буде лежати, а якщо вдень — не затримається. У минулі часи була традиція 11 грудня слухати воду в криницях: якщо чути плескіт, значить і гроші будуть водитися.

За церковним календарем 11 грудня вшановують мученика і сповідника Стефана Нового, мученика Іринарха і сім святих жінок, мученика митрополита Серафима, святого Феодора, мучеників Стефана, Василія, Григорія, іншого Григорія, Іоанна та багатьох інших.

Іменинники 11 грудня:

Василь, Григрій, Федір, Степан, Серафим.

11 грудня народились:

1872 — Андрій Яковлів, український історик права, автор численних праць зі звичаєвого, цивільного, карного, морського права, громадський і політичний діяч.

11 грудня відзначають:

  • Всесвітній день хворого на бронхіальну астму
  • Міжнародний день гір

Чи знаєте ви, що:

Цікаві факти про Карпати

Найвисокогірніше місто — це Рахів. Середня висота його становить 820 м над рівнем моря. У цього міста є ще один рекорд — найбільший перепад висоти між вулицями в 600 м:найвища 1000 м, найнижча (400 м).

Найглибше розташована лікарня — селі Солотвино Закарпатської області. В Солотвино понад 200 років добувають сіль вищої категорії. У 1968 році співробітники Ужгородської філії Одеського НДІ курортології вирішили використати мікроклімат копалень для лікування хворих на бронхіальну астму. І відкрили алергологічну лікарню на 250 місць. Підземні палати, розташовані на глибині 206 і 282 м від поверхні землі у товщі соляного пласта.

Палеонтологічна знахідка на території Карпат — це, місцезнаходження викопної фауни в селищі Старуня яке стало відомим на весь світ. В 1907 р. тут випадково було знайдено рештки тварин кінця льодовикового періоду.

Найдовший залізничний тунель на відрізку Скотарське — Бескид довжина якого 1747 м, споруджений в 1887 р.

Найвисокогірніша будівля знаходиться на вершині «Піп Іван».Це кам'яна коробка, що була метеоролого-астрономічною обсерваторією. Відкриття відбулося влітку 1938 року.

Найбільший кам'яний залізничний міст знаходиться у смт. Ворохта, побудований в 1895 р. При довжині 130 м проліт становить 65 м. Це є один з найбільших кам'яних мостів у цілому світі.

Найвисокогірніша спортивна споруда знаходиться неподалік смт. Ясиня на висоті 1450 м розташована спортивно-тренувальна база Драгобрат.

Духовий музичний інструмент — трембіта, яка становить собою дерев'яну трубу без бокових отворів,і сягає 4 м по довжині. Зустрічається здебільшого на Гуцульщині, Буковині, та на Бойківщині. Діапазон трембіти — до 2,5 октав, чутність звуку — більше 10 км.

Найбільше гірське озеро — це Синевир на Межигірщині на Закарпатті. Площа озера 7 га, глибина майже 24 м. У народі називають «синім оком»,або «карпатською Ріцею». Висота 989 м над рівнем моря.

Біля м. Хуст на Закарпатті, є єдине місце в Україні, де в природних умовах ростуть білосніжні нарциси вузьколисті. Це місце називається «Долина нарцисів». Мальовнича долина займає площу 80 га та вкрита суцільним килимом квітів і оперезана пологими гірськими схилами,і є пам'яткою природи.

«Кам'яні врата». Поблизу селища Мала Уголька що в Тячівському р-ну в Закарпатській області, в однойменній долині, є незвичайна скеля, яка становить собою своєрідний карстовий міст у вапняках юрського часу, завширшки 10 і заввишки 3 м. Ця геологічна пам'ятка природи має не тільки пізнавальне, але й наукове значення як досить оригінальна форма карсту.

Також в Карпатах можна зустріт скелі з «ієрогліфами». Побачити такі «ієрогліфи» можна поблизу с. Середнього Водяного що Рахівщині. На східному схилі гори Бужора виходять відкладення міоценового віку,і представлені прошарками пісковиків,аргілітів та алевролітів. На поверхні
пісковиків збереглися хвилеподібні знаки, які свідчать про хвилювання стародавнього моря, а на вигляд вони нагадують ієрогліфи.

Найдовговічніше дерево на Україні — це тис ягідний. Вік цього релікта може досягати до 4 тисяч років. В минулому він зустрічався по всій лісовій зоні Європи, але був знищений через цінну деревину- адже недарма його називають «королівським» чи «негній-деревом». До рекордсменів-довгожителів також належить кедр європейський — до 3 тисяч років. (З сайту karpatyua.net)

ridna.ua