11 серпня: це цікаво знати

11 серпня: це цікаво знати

«Мало нас, та се — дарма, Міцна віра рушить скали. Тим загибелі нема, Кому світять ідеали!»
Павло Грабовський

У народі 11 серпня називають днем Калинника і підмічають, якщо на Калинника туман, буде гарний врожай на овес та ячмінь.

За церковним календарем 11 серпня вшановують день пам’яті Василія та Феодора Печерських, ченців Києво–Печерського монастиря.

Жили вони у кінці 11 сторіччя і залишилися в історії як друзі, що допомагали одне одному спочатку позбутися спокуси до багатства, а потім, коли син Київського князя Святослава, князь Мстислав, захотів отримати у них відомості про захований скарб і кинув їх до в’язниці, то вони підтримували одне одного, дотримуючись обітниці мовчання. Там, у в’язниці, вони й померли мученицькою смертю, сталося це у 1098 році. Поховали їх у Ближніх (Антонієвих) печерах.

Також за церковним календарем 11 серпня вшановують мученика Калинника, мученика Даниїла, преподобних Костянтина і Кузьму Косинських, мученицю діву Серафиму, мученицю Феодотію і трьох її дітей, мучеників Михаїла і Євстафія.

Іменинниками 11 серпня є:

Кузьма, Костянтин, Михайло, Богдана.

11 серпня народились:

1949 — Віктор Положій, український письменник-фантаст. Автор збірки оповідань «Щось негаразд…», «Сонячний вітер», роману «Попіл на рани», повісті «Жив-був Іван» та інших.

1908 — Валентин Бакуль, український вчений-матеріалознавець, організатор науки і виробництва. Розробки Інституту надтвердих матеріалів, яким керував Бакуль до 1977, лягли в основу створення алмазних заводів, у тому числі в Україні — Полтавського, Львівського, Бориславського. Інститут надтвердих матеріалів НАН України носить його ім’я.

Події 11 серпня:

1866 — у США відкрито перший у світі майданчик для катання на роликових ковзанах.
1926 — компанія «Кодак» оголосила про початок роботи зі створення кольорової кіноплівки.
1947 — у газеті «Правда» опубліковано статтю Дмитра Шепілова «Радянський патріотизм», яка стала початком кампанії зі звинувачення діячів культури у космополітизмі.
1959 — у Москві відкрито міжнародний аеропорт Шереметьєво.
1962 — вперше в СРСР проведений прямий телесеанс із космічного корабля.
1973 — Центральне телебачення СРСР розпочало показ серіалу «Сімнадцять миттєвостей весни».
1989 — пленум Верховного суду УРСР реабілітував усіх засуджених у справі Спілки визволення України.
2003 — українські війська введені в Ірак для виконання миротворчої місії.

Чи знаєте ви, що:

Гроза в Єгипті буває усього один раз на 200 років. Блискавки приносять користь. У своєму “блискавичному” польоті вони встигають вихопити з повітря мільйони тонн азоту, “зв’язати” його і направити в землю. Це безкоштовне добриво збагачує ґрунт.

Самим “мертвим” водоймищем є не Мертве море, а озеро Смерті в Сицилії, на берегах якого відсутня рослинність, а будь-яку живу істоту в його воді чекає миттєва смерть. З дна озера б’ють два джерела сильно концентрованої кислоти, яка і отруює воду.

Кожен знає, що таке гірська хвороба: підйом на високі вершини супроводжується підвищенням кров’яного тиску. Єдине місце на земній кулі, де такої залежності не спостерігається – Північний Тянь-Шань. У жителів його гірських районів тиск нижчий, ніж у мешканців рівнин.

Кількість води, “законсервованої” в льодовиках земної кулі, в 50 разів менша, ніж вся маса океанських вод. Але якби льодовики розтанули, то рівень світового океану підвищився б на 800 метрів.