11 стоп-вимог Угорщини до України

11 стоп-вимог Угорщини до України

Це вже не новина – що Угорщина викотила 11 стоп-вимог до України напередодні переговорів про вступ до ЄС. Та з цього приводу хочу пригадати січневу зустріч в Ужгороді Його Величності Всія України Єрмака з міністром закордонних справ Угорщини Сіярто. На офіційній світлині наш міністр Кулеба тоді сирітливо тулився збоку в кінці стола, поки видатний дипломат Усесвіту все рішав.

І що ж нарішав??

Офіційні прес-релізи тоді торжественно відрапортували: «зустріч була продуктивною», «сторони наголосили на обопільному інтересі України та Угорщини розвивати добросусідські відносини» і в тому ж дусі.

Більше того: «Представники української делегації висловили подяку Угорщині за компроміс у рішенні щодо відкриття переговорів про членство України у ЄС».

І на кінець: «Україна погодилася з необхідністю врегулювати питання захисту прав нацменшин. Під егідою двох міністерств ми зберемо спеціальну комісію, яка через 10 днів має представити на розгляд урядів двох країн, що з того переліку потребує розв’язання або вже врегульовано».

Отже: Або хтось підло брехав про «досягнення компромісу щодо вступу в ЄС» - або все, як завжди у профанів.

Результатом суперуспішних перемовин у січні Єрмака і Сіярто є 11 стоп-вимог Угорщини до України. Наша дипломатія в надійних руках.

Те саме з Польщею.

"Польща та Україна підпишуть безпекову угоду", - рясніють радісні заголовки на ура-марафонних роздоллях. Та ніхто чомусь не тиражує відверте «але» від Дональда Туска, який прямо так і каже: «Це не гарантії безпеки. Це типові зобов’язання перед Україною для спільної безпеки, які вже підписали багато країн».

Скільки ще прямо сказаних «але» має пролунати – аби наш довірливий люд, який далі заголовків махав читати, збагнув нарешті, що всі ці безпекові угоди мають консультативний характер і навіть не потребують ратифікацій їхніми сеймами.

Бо не безпека в основі нашого інтересу щодо цих "угод". А щорічні вливання в розмірі 60 млрд доларів за цими угодами. Чесніше було б назвати їх не безпековими - а фінансовими.

Ostap Drozdov