11 українок, які роблять цей світ кращим

11 українок, які роблять цей світ кращим

В архіві Голосу Америки накопичилося чимало сюжетів про успішний українок, які у свій час зробили речі варті уваги. До Міжнародного дня жінок, ми зібрали найцікавіші історії жінок із діаспори, щоб ще раз відсвяткувати їхні досягнення. Від науковиць до мисткинь та волонтерок – 11 українок, які на нашу "обєктивку" думку роблять цей світ кращим.

1. Науковиця Софія Лисенко

17-річна школярка створила штучну макромолекулу, що може безперешкодно доставляти ліки до уражених хворобами Альцгеймера чи Паркінсона клітин мозку.
Її винахід переміг у престижному науковому конкурсі Google Science Fair.

2. Науковиця Ольга Дудченко.

Вона досліджує ДНК тварин в одній із лабораторій Техасу. Завдяки отриманій інформації можна навчитись розумніше розмножувати та лікувати тварин. І на додачу - краще зрозуміти еволюцію, а також людей.

3. Доктор Зеня Черник

Президентка Української Федерації Америки, яка від 91-ого року надіслала тони гуманітарної допомоги до України, організовує лікування маленьких українців, поранених воїнів, навчання та стажування у США для української молоді.

4. Волонтерка Ірина Ващук

Засновниця благодійного фонду - Revived Soldiers Ukraine, Ірина займається лікуванням та підтримкою українських ветеранів. Вони відкрили центр реабілітації Next Step Ukraine в Ірпіні.

5. Співачка Аничка

Після початку Революція Гідності та АТО Анна Чеберенчик із Каліфорнії, провела десятки концертів по США і зібрала загалом понад 100 тисяч доларів на потреби України.

6. Художниця Юлія Косівчук

Вона малює янголів задля допомоги українським дітям. Свої картини художниця продає через Інтернет, а виторг передає на потреби Чернівецького Центру доброти для мами і дитини.

7. Режисерка Ірина Цілик

Вона зняла стрічку про родину, яка живе поруч з лінією фронту в Україні "Земля блакитна, ніби апельсин". Фільм отримав у січні нагороду американського кінофестивалю "Санденс" - за найкращу режисерську роботу.

8. Продюсерка Елена Андрейчева

Її стрічка про незаможніх дівчаток в Афганістані, які навчаються їздити на скейті, таким чином здобуваючи впевненість у собі “Навчаючись скейтбордингу в зоні війни (якщо ти дівчина)” виграла премію Оскар у номінації “Короткий документальний фільм”.

9. Піаністка Надія Шпаченко

Її музичні твори надихають увесь світ. Цього року її альбомом «Поезія місць» забрав премію Греммі у категорії «найкраща класична збірка».

10. Засновниця «Чарівного Моста» Оленка Віраліель

Вона створила у Каліфорнії унікальний дитячий майданчик. Місце, де можуть гратися і діти і дорослі,фізично здорові чи люди з особливими потребами, діти з аутизмом, сліпі чи глухі.

11. Шефкухарка Оля Геркулес

Авторка двох кулінарних книг відкриває нові та смачні рецепти зокрема української кухні із Лондона та закликає до поваги усієї їжі – від м’яса до овочів.
  • 16x9 Image

    Проміняла величний Нью- Йорк на Вашингтон у 2016 р., щоб допомогти Українській службі «Голосу Америки» із місією висвітлювання справжніх новин для українців всього світу. Здобула диплом бакалавра журналістики та англійської мови університету Бернарда Барука, паралельно отримуючи професійний досвід у провідних медіа-платформах нового покоління, таких як Elite Daily, POPSUGAR, журнал Dujour та інші.

    Американка львівського походження. Цінує свою культуру, не уявляє життя без музики, друзів і журналістики.

  • Ілона Войтович