"ЦЕ БУЛО 7 РОКІВ ТОМУ" - Николай Ильинов

"ЦЕ БУЛО 7 РОКІВ ТОМУ" - Николай Ильинов

20 лютого 2014 року, метро в Києві не працювало, я вже не пам’ятаю, як я добрався на роботу, але замість 9 ранку я прибув близько одинадцятої. В кабінеті була гробова тиша, настрій у всіх був зовсім не робочий, всі сиділи в інтернеті та читали останні новини. Час від часу хтось говорив вголос: «вже 20, 21 ,…25, … 35..» , малось на увазі загиблих на Майдані. Дружина прислала СМС «На перерву нікуди не виходь, у вас офіс недалеко від Майдану». Раптом задзвонив телефон, я підняв слухавку:
-Микола Олександрович?
-Так
- Це з Мінрегіону телефонують, Вам потрібно зайти до нас, на Велику Житомирську, обговоримо деякі питання
- Я сподіваюсь, що не сьогодні?
- А чому ні?
- Так людей вбивають, біля вашого офісу вчора вбили журналіста Веремія
- Да все нормально, ви же не журналіст, чекаємо вас.
Сперечатися не було сенсу, я пішов. Чим ближче я підходив до Великої Житомирської, тим виразніше було чутно вибухи світлошумових гранат та постріли, всього в декількох сотнях метрів від мене людей розстрілювали, як в тирі.
Я зайшов в указаний кабінет, там було три чоловіка, один з них, представившись, підійшов до мене: «Доброго дня, Микола Олександрович! Ви займаєтесь розробкою кредитного продукту для ОСББ?».
- Мій підрозділ, я керівник
- Треба розробити такий складний продукт, щоб ОСББ ніколи в ньому самостійно не розібралося, а ми тут запропонуємо одну фірмочку, яка їм допоможе, зрозуміло, що не безкоштовно.
- Ви не знаєте, що таке ОСББ, ми їм безкоштовно допомагаємо, і то черги не має, люди бояться кредитів
- Нічого страшного, то не ваша проблема, вам головне зробити такий продукт
«Какого х… вони по тих майданах шастають?» - раптом перервав нашу розмову один з присутніх в кабінеті. Далі, з їх розмови один з одним, я зрозумів, що Мінрегіон, організовував якийсь форум, головним доповідачем на якому повинен бути Юрій Вербицький. Так-так, саме той Вербицький, вчений, кандідат наук, який був під час Майдану викрадений та закатований до смерті. Ось так, людина в боротьбі за свободу власної Країни втратила своє життя, тим самим «наломав тему» чиновникам Мінрегіону відмити грошей на черговому безглуздому форумі.
- Я можу йти? – запитав я
- Так, Микола Олександрович, можете, подумайте над тим, що ми сказали.
Я вийшов. До цього дня в мене були дуже неоднозначні думки про Майдан. Так, я розумів, що треба було щось змінювати в Країні, але, чи в такий спосіб? Тепер, я вийшов переконаний, все правильно, цю владу треба знищувати, я просто ще не був впевнений як: катувати як Вербицького, чи просто розстрілювати, як Веремія?
Перехожі на вулиці, які в той час бачили моє обличчя, мабуть були здивовані, чому воно таке перекошене? Це я щосили намагався стримувати сльози, але вони все-одно лилися з очей та я час від часу витирав їх рукою, роблячи вигляд, що то просто вітром надуло.
Повернувшись в банк , я одразу пішов до керівництва та попередив їх, що на банк можуть тиснути, ми обговорили, як будемо протидіяти та вирішили, що продукт буде простий, як ми і обговорювали раніше.
Далі події розвивалися дуже швидко. Мені більше ніхто не телефонував, а через деякий час мені сказали, що програму співфінансування ОСББ передали в Держенергоефективності.
З листопада 2014 року ми почали працювати над цією програмою з першим заступником ДЕЕ Олексієм Корчмітом. Тоді я ще не знав хто, це, він для мене був ще одним чиновником, але я для себе поставив наступний маркер: «Якщо в цю програму не вставлять ніякі схеми – то я повірю, що в цій Країні почалися зміни, якщо ні – то … то все було марно».
В квітні 2015 програма «Теплі кредити», офіційно запрацювала для ОСББ. Прочитавши текст опублікованої постанови, я одразу повідомив керівництво банку, що програма прийнята в тій редакції, яку з нами погоджували: ніяких схем, ніяких фірм. Це було круто, я вважаю, що це була на той час, мабуть, єдина державна програма, на якої жоден чиновник не заробив жодної копійки.
Далі було багато роботи, десятки презентацій, сотні зустрічей з ОСББ, де я намагався їм показати, що кредити на телефони значно дорожче, та значно шкідливіше для сімейного бюджету кожної родини, ніж теплий кредит і що настане час, коли кредит для ОСББ буде таким же звичайним явищем, як кредит на телефон або мікрохвильову піч. Але це вже була зовсім інша історія.