Послаблення карантинних обмежень на прийдешні свята можуть звести нанівець усі зусилля стримати поширення захворювання

Послаблення карантинних обмежень на прийдешні свята можуть звести нанівець усі зусилля стримати поширення захворювання

На думку медиків, Україна зараз знаходиться на піку третьої хвилі коронаврусу. Суворі карантинні обмеження «червоної» зони діють 12 регіонах.

Рівень смертності за останній тиждень тримається на рівні більше 400 осіб за добу.

Як і минулого року побоювання викликають Великдень та травневі свята. Тривалі вихідні, поїздки до родичів в гості, походи до церкви можуть призвести до суттєвого зростання кількості хворих.

У той же час міністр МОЗ заявляє, що в Україні не планують вводити нові карантинні обмеження на Великдень та травневі свята.

До того ж Укрзалізниця запускає ще близько 11 додаткових потягів у Західному на Південному напрямку, включаючи Закарпаття, яке нещодавно ледь оговталось від тяжкого локдауну і рекордних показників захворюваності та смертності.

У багатьох європейських країнах під час Великодніх свят карантинні обмеження навіть посилювали, не дивлячись на тривалий та достатньо успішний процес вакцинації населення.

Литва на Великдень запровадила додаткові обмеження – заборонила пересування між муніципалітетами без поважної причини. На свято деякі костели скасували богослужіння.

У Латвії на Великдень зберегли всі обмеження.

У сусідній Польщі за тиждень до свята оголосили локдаун, він триватиме до 18 квітня.

У Франції напередодні Великодня на кілька тижнів посилили карантин.

Італія на Великдень оголошувала триденний локдаун. З 3 до 5 квітня було дозволено пересуватися тільки в межах свого регіону для відвідування родичів (один раз на день).

В Україні швидше за все, у цьому році обмеження на Великдень не будуть відрізнятися від 2020-го. А рішення про запровадження більш суворих заходів уряд перекладе на місцеву владу.

От тільки варто ще порівняти й рівень захворюваності у минулому році і у теперішньому, та й рівень наповненості медичних закладів та нестача місць з киснем у лікарнях все ж таки повинні змусити владу замислитись і не йти по шляху популізму.