"Меркель запросила Путіна на саміт глав ЄС" - Олег Шарп

"Меркель запросила Путіна на саміт глав ЄС" - Олег Шарп

Вона виступила за прямі контакти Євросоюзу з Росією та її президентом. Мовляв, це потрібно для того, аби покращити відносини - і не треба тут самообманюватись, що це вади перекладу. Деякі європейські політики навіть підтримали цю ініціативу, але низка інших – рішуче виступили проти.

➡️ Хто виступає за саміт з Путіним:

▪️Франція

Макрон підтримав ініціативу Меркель. Сказав, що Франція вже 2 роки підтримує ідею зустрічі лідерів Євросоюзу і Росії. У Парижі сподіваються на амбітний діалог.

▪️Австрія

Канцлер Себастіан Курц теж підтримує німецько-французьку пропозицію. Політик наголосив, що навіть радий відновленню діалогу з Росією.

➡️ Хто проти:

Найбільше розлютились представники країн Балтії і Польща. Вови давно дотримуються суворої позиції щодо російської військової агресії в Україні та зловмисних дій російських агентів у Європі. Крім того, за інформацією ЗМІ, ідея можливого саміту Путіна з керівниками ЄС вразила багатьох дипломатів і посадовців. Вони назвали її непродуманою і невчасною.

▪️ Естонія

Прем'єрка Кая Каллас виступила проти ідеї саміту ЄС з Путіним. Політикиня наголосила, що Москва – загроза. Також Каллас нагадала, що "результат не був позитивним", коли головний дипломат ЄС Боррель відвідував Росію у лютому.

▪️ Литва

Президент Гітанас Науседа переконаний, що запрошення Путіна на саміт з ЄС стане поганим сигналом для держав Східного партнерства, куди входить і Україна. Він порівняв діалог з РФ із тим, наче ЄС намагається "переконати ведмедя не сунутися до меду".

▪️ Латвія

Прем’єр-міністр Кріш'яніс Каріньш наголосив, що діалог Євросоюзу з Росією на рівні лідерів можливий тільки після вирішення проблем Криму і Донбасу.

▪️ Польща

Прем'єр-міністр Матеуш Моравецкій впевнений, що новий діалог на високому рівні між ЄС і Росією можливий тоді, коли Москва зупинить агресивну політику щодо своїх сусідів.

▪️ Нідерланди

Прем’єр Марк Рютте заявив, що у такому заході участі брати не буде. "Я не буду брати участь у зустрічі з Путіним як член Європейської ради",– сказав чиновник.

➡ Як реагувала Україна:

Кулеба заявив, що ідея проведення саміту між ЄС та Росією є небезпечним відхиленням від санкцій.

Я вважаю, це дуже слабка реакція. Спеціальну заяву з цього приводу повинен зробити президент Зеленський, але він поки мовчить - нібито, це його не обходить. Хоча саме він є відповідальним за зовнішню політику.

Окрім цього, згадане питання необхідно терміново підняти на найвищому рівні безпосередньо з Макроном і Меркель.

➡ Проте, мені здається, що такі наміри керівників Франції та Німеччини повністю вписуються у плани Володимирсанича - адже саме ВІН першим наполягав на ПРЯМОМУ діалозі з Путіним. Не можуть же фрау Ангела та мсье Еммануель бути більш проукраїнськими, аніж сам Зеленський.

Вікна Овертона. Їх візуалізація у виконанні зеленої влади виглядає саме так.