12 червня: це цікаво знати

12 червня: це цікаво знати

«Теплий дощ умиє конюшиу,
Закружля кульбабин парашут
Літо з повним кошиком ожини
Йде до нас у крапельках дощу.
Любов Голота

За церковним календарем 12 червня вшановують преподобного Ісаакія сповідника.

У народі цей день вважався зміїним. За народним повір'ям, у цей день змії «ходять по лісах станицями» і вбивати їх дуже небезпечно. Кожному вони готові мстити безмилосердно. Нащі пращури 12 червня спостерігали за павуками: якщо павуки посилено працюють у цей день, значить погода буде мінятись.

Іменинниками 12 червня є:
Онисим, Мпарта, Максим, Наталія, Ісак.

12 червня народились:

1931 — Євгенія Мірошниченко, українська співачка. 1957—1997 рр. – солістка Київського театру опери та балету. Коронні оперні партії — Лючія, Цариця ночі, Лакме («Лючія ді Ламмермур» Г.Доніцетті, «Чарівна флейта» В. А. Моцарта, «Лакме» Л.Деліба та ін.

Події 12 червня:

1923 — Гаррі Гудіні вперше публічно продемонстрував трюк, звільнивши себе із гамівної сорочки, висячи над землею на висоті 40 футів.
1975 — створений Львівський історико-архітектурний заповідник.
1990 — У СРСР заборонили цензуру.
1991 — За підсумками референдуму серед мешканців Ленінграда місту повернули початкову назву — Санкт-Петербург.

12 червня святкують:

День працівника фондового ринку

Чи знаєте ви що:

Використання квітів і трав в українській обрядовості пов’язане з давнім дохристиянським культом Великої Богині, що уособлювала життя, землю і плодючість. Зародився цей культ ще у скіфські часи. Пізніше він знайшов свій вияв у вшануванні богинь — берегинь Рожаниць, Мокоші. Зображувалися вони з квітами, травами в руках, вінком на голові та в оточенні звірів і птахів.

Залишки культу, зокрема, у весільній та родильній обрядовості можна прослідкувати і сьогодні. Так, барвінок, що символізує невинність вплітають у весільне гільце та оздоблюють ним коровай. Вінки з цих квітів колись клали на голови молодим, вшановуючи їхню чистоту. Його ж клали і до новонародженого, щоб дитина виростала з чистою душею.

Калина мала подібне значення. Але її використовували ще й як символ щастя, здоров’я і багатства, тому на хрестини її затикали у калачі і клали у першу купіль дитини. Волошки і білий бузок означають скромність і ніжність, листок папороті – довір’я, садові маки – красу і молодість, а от польові вже натякають на дурну голову. Мати, яка хотіла, щоб її дочку любили чоловіки, купала її у любистку та мелісі. Крім усього – це ще й корисно для волосся.