12 лютого: це цікаво знати

12 лютого: це цікаво знати

«Якими б цитатами бездари не підпирали свою розумову стелю, вона, однак, занизька.»
Василь Симоненко

У народі 12 лютого називається днем трьох Святих. Цього дня колись заборонялося прясти, шити чи прати аби протягом року не було наривів, а ще спостерігали за погодою. Якщо у ніч на 12 лютого Місяць червонуватий – на великий вітер. Якщо ж удень вітер сильний – до вологого року.

Наші пращури у день трьох Святих будували плани на майбутнє, вірили, що задумане неодмінно здійсниться.

Іменинники 12 лютого:

Василь, Григорій, Іполит, Петро, Федір, Стефан.

12 лютого народились:

1864 – Михайло Яровий – український художник. Твори: «Одеська гавань», «Два покоління», портрети, ілюстрації до творів А. Чехова.

1871 – Лесь (Олекса) Мартович – український письменник та громадський діяч. Автор повістей «Забобон», «Грішниця», збірок оповідань «Нечитальник», «Хитрий Панько і інші оповідання», «Стрибожий дарунок» та інші оповідання.

1908 – Антон Губенко – льотчик-винищувач, уперше в історії радянської авіації застосував повітряний таран у небі над Китаєм у бою з японським винищувачем (1938). Герой Радянського Союзу, Національний герой Китаю.

Події 12 лютого:

1908 – у Нью-Йорку на Таймс-сквер почалися знамениті перегони Нью-Йорк – Париж, траса яких пролягла через Аляску та Сибір, а потім – через усю Європу.

1914 – відбувся перший політ літака «Ілля Муромець» (конструкції киянина Ігоря Сікорського) з 16 пасажирами на борту.

1918 – у Коростені Мала рада УНР прийняла Володимирів Тризуб як великий і малий герб Української держави.

1936 – у Києві відкрилася перша виставка народного мистецтва України.

1946 – Вінстон Черчілль вперше промовив улюблену фразу всіх політиків: «No Comments».

1955 – в Радянському Союзі прийнято рішення про будівництво в Казахстані космодрому Байконур. А в 1961-му з нього було здійснено перший у світі запуск автоматичної міжпланетної станції «Венера-1».

1960 – у Києві став до ладу перший український ядерний реактор (дослідницький ВВР-М в Інституті фізики АН УРСР – тепер в Інституті ядерних досліджень НАНУ).

Чи знаєте ви, що:

12 лютого 1809 р. народився й Чарльз Роберт Дарвін, англійський науковець, що створив теорію еволюції і запропонував разом з Альфредом Расселом Воллесом принципи природного добору. Після досліджень у Південній Америці і Галапагоських островах, де він був під час кругосвітньої подорожі на кораблі «Бігль» 1831–1836, Дарвін опублікував книгу «Походження видів шляхом природного добору», в якій пояснював еволюційний процес принципами природного й статевого добору. Його теорія викликала жорстокі суперечки, оскільки суперечила Книзі Буття Біблії.