Собор з металобрухту та сміття

Собор з металобрухту та сміття

На околицях Мадриду, у Мехорада дель Кампо, будується величезний собор. Висотою більше ніж 50 метрів, площею 4700 квадратних метрів з головним куполом - 40 м. Такий самий купол у соборі св. Петра у Римі.

Храмовий комплекс будується вже майже 60 років. Але давайте все по черзі.

Дон Хусто Гальєго Мартинес був послушником у монастирі, однак коли в нього у 60-х роках минулого століття виявили туберкульоз, з благословіння настоятеля він пішов з монастиря, щоби не заразити інших співбратів.

У 1963 його мати померла, та залишила дону Хусто велику ділянку землі у передмісті Мадриду. На цій ділянці знаходився оливковий садок, у якому комуністи колись розстрілювали священників, а дон Хусто, у 10-річному віці був цьому свідком. Нагадаю, що в Іспанії, під час "червоного терору" було вбито 6832 священнослужителя.

Отримав ділянку, колишній послушник дає обіцянку збудувати на своїй землі собор Nuestra Señora del Pilar - "Богоматері колони". Трохи згодом він розпочав своє будівництво.

Матеріали дон Хусто знаходив на покинутих будівництвах та звалищах. Опалубкою для колон, наприклад, слугували викинуті бочки з-під керосину, вітражі зроблені з битого кольорового скла, цегла зібрана зі зруйнованих будинків тощо. Лише після довгих років будівництва почали поступати пожертви, як грошові, так і у вигляді будматеріалів.

Гальєго займався будівництвом фактично сам, іноді допомагали волонтери та шість племінників. Сам зодчий не мав не те що архітектурної освіти, але середню школу не закінчив через громадянську війну. Весь план будівництва дон Хусто тримав у голові, надихався фотографіями храмів та лише зрідка звертався за консультаціями до експертів.

28 листопада 2021 р., у віці 95 років, Дон Хусто Гальєго Мартинес, відійшов до Господа. Похований він у підвалі свого творіння, у могилі, яку сам підготував.

Незавершене будівництво заповідане благодійній організації "Посланці миру", котру очолює отець Ангел Лопес. Зараз найнята експертна фірма для оцінки стану будівництва, та міцності будівлі, і, за попередніми даними, собор потребує лише "незначного хірургічного втручання".

Хай добудовується у славу Божу та на користь людям!

Padre Poltava