20 грудня 2018 року швейцарська Федеральна Рада ухвалила рішення ще на рік заморозити активи Януковича та його оточення

20 грудня 2018 року швейцарська Федеральна Рада ухвалила рішення ще на рік заморозити активи Януковича та його оточення

Наші швейцарські партнери підтвердили на вищому рівні: єдиний, на даний момент, офіційний екс-президент в історії України (всі інші іменуються за номерами) лишився «нерукопожатним» у цивілізованих країнах.

Як нерідко буває, рядова, на перший погляд, подія стала результатом неабияких зусиль. Бо, насправді, мало хто знає, з яким відчайдушним завзяттям злочинне угрупування під умовною назвою «Сім’я» намагалося вийти з-під європейських санкцій та вивести з-під них свої гроші. Яких досвідчених адвокатів винаймало, скільки витратило на кампанію у пресі, як дошкуляло міжнародним правозахисникам скаргами на «політичні переслідування», яких західних депутатів пробувало підкупити. Ба більше: до цієї боротьби долучилася й путінська РФ, зі своїм дипломатичним тиском та незрівнянно вищими медійно-лобістськими можливостями. Звісно, хазяям Кремля було наплювати на статки кращого друга усіх страусів, та його поплічників. Але, доводячи, що Янукович і ко – чесні та несправедливо ображені, Путін довів би, що в Україні стався «незаконний держпереворот», про що офіційна РФ волає вже восьмий рік. Тому боротьба за збереження санкцій проти колишньої влади стала для нашої країни боротьбою не лише за справедливість, а й за свою правду, за надбання Революції Гідності та за міжнародне визнання.

Дякуючи українській зовнішній політиці, непохитній позиції наших делегатів у Європарламенті, майстерності МЗС та дипломатичному хисту Петра Порошенка, західних партнерів врешті-решт вдалося переконати в тому, що для нас і так очевидно. Що Янукович – злочинець, відсторонений законно обраним парламентом, а його найближче оточення – його подільники. Той факт, що цю тезу підтвердила саме Швейцарія – демонстративно нейтральна та дуже й дуже авторитетна – став своєрідним маркером для світу.

В наші дні, коли команду блискучих дипломатів змінила команда не менш блискучих нездар, посіпаки «Легітимного» почали один за одним виходити з-під західних санкцій. Екс-прем’єр Микола Азаров та корумпований міністр енергетики Едуард Ставицький, одіозний навіть на фоні інших «колег» Дмитро Табачник, «мінздох» Олександр Клименко та його друг, екс-голова НБУ Сергій Арбузов, який вигріб з Нацбанку мало не половину золотовалютних резервів… З усіх них, так чи інакше, було знято санкції. З єдиної причини: офіційний Київ сьогодні не виявляє жодного ентузіазму у розслідуванні їхніх злочинів. У влади наразі інші вороги: опозиційні політики, бойові офіцери, волонтери… А дурний злочин це з боку керівництва держави, чи злочинна дурість – нехай слідство й суд розбирається. Результат поки один.