13 грудня 2018 року константинопольські ієрархи відслужили Архієрейську літургію в Києві

13 грудня 2018 року константинопольські ієрархи відслужили Архієрейську літургію в Києві

13 грудня 2018 року константинопольські ієрархи вперше за декілька століть, була перервана канонічна єдність православних церков, відслужили Архієрейську літургію в Києві. Андріївська церква – один з найстаріших та найкрасивіших храмів української столиці – прийняла посланців з Фанару, і стала ставропігією, тобто офіційним представництвом Константинопольського патріархату. Так наша країна зробила ще один крок до власної духовної ідентичності та, водночас, до загальноєвропейської єдності.

Насправді, ця подія стала історичною не лише для релігійної спільноти, але й для кожного, для кого слово Незалежність наповнене реальним змістом. Бо православними вважають себе майже 70% громадян України. І саме на віруючих людей була розрахована російська релігійна та колорелігійна пропаганда. Починаючи з гетьмана Івана Мазепи, який не вчинив жодного духовного злочину, та навпаки, будував та реставрував власним коштом храми по всій Україні, і якого офіційно прокляла російська церква з суто політичних причин. Продовжуючи Українською автокефальною церквою, яку переслідувала радянська влада, що бажала встановити усюди монополію сталінсько-КДБшної РПЦ. І завершуючи антиукраїнською пропагандою від російських та проросійських церковників.

О, так: усюди, де спливала тема «утисків російської мови» та «єдності братніх народів», обов’язково педалювали й ідею «єдиної канонічної московської церкви». В храмах Московського патріархату відкрито агітували за проросійських політиків. В монастирях УПЦ(МП) переховувались терористи у 2014-му, а промосковські священники благословляли бойовиків на вбивство українських громадян. Тому питання власної, помісної української церкви з початком російської агресії повстало руба – як питання духовного виживання української нації.

Декілька років тривали важкі перемовини на вищому рівні – в тому числі, за участі президента Петра Порошенка, людини віруючою. Не всі в Константинополі готові були до неминучого конфлікту з Москвою через визнання української церкви. Але духовна дипломатія перемогла. Українці, нарешті, змогли здолати релігійну гегемонію Москви. Ще одна «скрєпа», що тримала Україну біля РФ, зламалася. Буквально через два дні – 15 грудня того ж року – буде офіційно створена Православна Церква України. До її визнання світовою православною спільнотою, тобто, дарування Томосу, лишиться менше місяця.