13 липня: це цікаво знати

13 липня: це цікаво знати

«До булави треба голови»
(Українське прислів'я)

13 липня у народі вшановують Полупетра, або Петрового батька. В одних регіонах вважається, що назване воно так на честь батька святого апостола Петра, а в інших – самого Петра, просто свято є наполовину меншим, ніж 12 липня.

На Полупетра колись вшановували пастухів, а також тварин. Варили борщ у трьох горщиках з трьох півнів на згадку про те, що Петро тричі зраджував Христа. У цей день пастухи могли не випасувати тварин, а тому залишилося прислів’я: “На Полупетра щаслива дітвора”. З Полупетром також пов’язано і багато молитов та прислів'їв присвячених тваринам. Зокрема: “Щаслива та хата, де худоби багато”.

Що ж до погоди, то на Полупетра вже більше визначали врожай: “Якщо цього дня пройде один дощ – врожай непоганий, якщо два – добрий, а три – багатий”.

У цей день відзначається собор святих славних і всехвальних 12 апостолів: Петра, Андрія, Якова Заведієвого, Івана, Пилипа, Варфоломія, Хоми, Матвія, Якова Алфієва, Іуди Іаковля, Симона Зилота і Матвія. Наші пращури прислуховувались до зозулі: якщо вона продовжує кувати — літо буде хороше і довге.

Іменинниками 13 липня є:

Андрій, Матвій. Пилип, Хома, Симон, Софрон.

13 липня народились:

1910 — Петро Непорожній, учений, професор, доктор технічних наук. Під його керівництвом була успішно здійснена програма будівництва Рівненської і Запорізької атомних електростанцій, каскаду гідроелектростанцій на Дніпрі. Міністр енергетики СРСР (1962–1985). Під його керівництвом в Радянському Союзі була створена практично вся енергетична галузь.

1894 — Ісаак Бабель, письменник, драматург і режисер відомий своїми «Одеськими оповіданнями» та збіркою «Кінармія».

Чи знаєте ви, що:

Священними тваринами в Україні є корова і коза. Коза символізує плодючу силу. За легендою українці – козиний (козацький) народ.

Священною комахою в українців є бджола. Існує повір’я, що коли римляни розпинали Ісуса, то збиралися забити цвяха Йому у живіт, однак туди сіла бджола і мучителі подумали, що цвях вже забили. Таким чином полосата комаха зменшила страждання Спасителя.

Священними птахами є лелека і журавель. Лелека приносить у вузлику дітей, а журавель уособлює люблячого чоловіка.

Священними членистоногими у нас є павуки. За повір’ям павуків не можна вбивати, їх варто просто виносити з хати, бо вони засновники і очисники світу.

Пісенними символами є тополя, що уособлює світове дерево і козацьку долю, такалина, що символізує дівочу долю.

Найсвятішим подарунком для українця є вишиванка, рушник або ж хустка – символи народної індивідуальності.

«Рідна країна»