13 січня 2017 року Президент Петро Порошенко взяв участь у відкритті ...

13 січня 2017 року Президент Петро Порошенко взяв участь у відкритті ...

... центрального діагностичного комплексу у госпіталі Держприкордонслужби України. Голова держави привіз медикам, що лікують захисників України, сучасні діагностичні прилади, зокрема комп'ютерний томограф Toshiba, цифрову рентгенівську система Calypso тощо. Загальна вартість обладнання склала понад 22 мільйони, а придбане воно було на кошти уряду Японії за сприяння Офісу проектної підтримки ООН (UNOPS).

І ніби сума для бюджету не захмарна – трошки менше мільйона доларів. Але є два моменти, які звертають на себе увагу. По-перше, допомога від дружної Японської держави – яка, в принципі, не має в Україні майже жодних інтересів, і, об’єктивно, вкрай рідко цікавиться справами в нашій країні. Проте вони вирішили допомогти – і не комусь там, а українським захисникам, людям, які першими зустрічали вогнем російських загарбників. Тобто, держава, якій східноєвропейські та пострадянські розклади завжди були, м’яко кажучи, не цікаві, все ж таки вирішила на стояти осторонь. Та ще й ООН підключилася – яка завжди закликає усі сторони конфліктів «домовитись» і «порозумітись». І це, звісно, результат роботи української дипломатії. Бо хто ще міг переконати цивілізований світ у тому, що в Україні відбувається не «громадянська війна», не «стихійне повстання російськомовних», не «бунт проти нелегітимної хунти», а справжня російська навала? Тільки український дипкорпус на чолі з головою держави.

І другий момент. Допомога Українським захисникам. Як святий обов’язок кожного розумного лідера. Бо той, хто не піклується про свою армію, невдовзі піклуватиметься про чужу – ця істина незаперечна. Тому від початку своєї каденції п’ятий президент підтримував ЗСУ, Нацгвардію, Держприкордонслужбу, та усіх, хто стримує російську агресію на Донбасі. Все – від масштабного оновлення ППО над столицею (за власний кошт Петра Порошенка, на хвилиночку) до реформи харчування військових – слугувало цій меті. І надсучасне медичне обладнання, яке надали нам наші партнери, теж відправилося не в лікарню для держслужбовців, як бувало колись – а в госпіталь для тих, хто боронить нашу країну. «Це чітко відображає ті пріоритети, які є сьогодні у мене, як у Президента, у командування прикордонних військ, ЗСУ, щоб ви – найкращі українці, герої, еліта країни отримували належну допомогу. Впевнений, ви її тут отримаєте», – сказав Порошенко під час відкриття діагностичного комплексу.

Іноді я скучаю по тим часам, коли пріоритетом для держави та її керівництва були не відпустки, не відосіки й не розправа над політичними опонентами, а допомога справжнім героям.