"Війна - 11.08.2022" - Костянтин Машовець

"Війна - 11.08.2022" - Костянтин Машовець

Поточні новини...

- Російське військове командування провадить активні заходи з "відновлення" своїх частин та підрозділів, які понесли суттєві втрати у попередніх боях, а також намагається наростити чисельність своїх військ на визначених напрямках.

   Зокрема, 200- а мсбр 14-го АК Північного флоту, яка діє на Харьковскому напрямку силами 1 БТГр, поповнюється за рахунок 71-ї (Нагурське, о.Земля Олександри, архіпелаг Земля Франца-Йосифа) та 99-ї (о.Котельний, Новосибірські острови) тактичних груп корпусу. В свою чергу, з залізничної станції "Лоустарі" на територію України вже відправлено ешелон із ще однією БТГр цієї бригади

- Противник інтенсивно готується до відновлення активних наступальних дій у напрямку на Сіверськ. Для цього командуванням військ противника вже сформовано штурмові групи зі складу 21-ї мсбр 2-ї ЗВА, 55-ї та 35-ї мсбр 41-ї ЗВА, які підсилюються танками 68-го тп 90-ї тд. Загалом, це - до 4-5 БТГр, які "приготовано" спеціально для наступу та захоплення Сіверська. На цей же напрямок перегруповано підрозділи 120-ї абр, які за всяма ознаками, скоріше за все, будуть "працювать" в інтересах цього угрупування.

   На скількі я розумію, головна мета - вийти у район південіше Сіверська та перерізати сполучення між Соледаром та Сіверськом. Скоріш за все будуть атакувати по напрямкам Спірне - Івано-Дар'ївка та Білогорівка - Веселе - Роздолівка.

   Також, на мій погляд, одночасно з цим, інша тактична група зі складу 15-ї, 30-ї та 74-ї мсбр (2-ї та 41-ї ЗВА), підсилених не меньш як 1-ї танковою БТГр зі складу 90-ї тд (загалом до 5-6 БТГр), спробує прорватися через р. Сіверський Донець по напрямку на Миколаївку (східніше Слов'янску), а також форсувавши річку на ділянці десь Дронівка - Серебрянка, вийти на північні околиці Сіверська. Цілком можливі - "допоміжні" атаки силами 2-го АК Луганди на Верхньокам'янське зі сходу.

- Судячи зі всього, командування військ противника дійшло до висновку про "недостатність рівня ефективності системи ППО", яка прикриває його угрупування військ на тимчасово окупованій території п-ва Крим та в Південій операційній зоні. Ще 8-го серпня на АБ Бельбек з АБ Кущевська була перекинута ланка (4 одиниці) винищувачів - перехоплювачів типу Миг-31БМ.

  За всіма ознаками, враховуючи здатність цих літаків ефективно боротися із низьколітаючими малорозмірними цілями типу КР, російське командування планувало залучити їх для підсилення системи ППО свого міжвидового угрупування на п-ві Крим.

   До речі, починаючи з 1.09.2022 р. усім військовослужбовцям російських окупаціних військ, які дислокуються на окупованій території п-ва Крим, заборонено надавати щорічні відпустки за поточний рік.

- Наскільки я розумію, командування військ противника активно готується також до "запеклих боїв" на Запорізському напрямку. Воно "раптово повернуло" з Херсонського плацдарму в район Мелітополя БТГр-и 40-ї та 155-ї обр МП, а також активно провадить підсилення передових БТГр 19-ї та 42-ї мсд 58-ї ЗВА Південого ВО на напрямках Пологи - Гуляйполе (+ до 2-БТГр), а також на напрямку Новомайорське - Причистівка ( + 2 БТГр зі складу 37-ї мсбр 36-ї ЗВА Східного ВО).

  Враховуючи зосередження також на цьому напрямку не меньш як 3-х батальонів пвк "вагнер", а також БТГр 5-ї тбр, 22-ї обр СпП, 100-ї рбр, це не враховуючи БТГр зі складу мсп 19-ї та 42-ї мсд 58-ї ЗВА, які вже тут втягнуті у напружені бої в районі Щербаків - Нестерянки, Полог та південіше Вугледару, вимальовується достатньо цікава "картинкО".