"Привіт офісу президента з Вашингтону та Лондону" - Агія Загребельська

"Привіт офісу президента з Вашингтону та Лондону" - Агія Загребельська

Якщо коротко, в той час як Вашингтон, Брюсель та Лондон відмовляються від «хабарів» за зняття санкцій, бо це «криваві російські гроші», в Україні знаходяться ті, хто вважає, що гроші не пахнуть. І просто не накладає на цих олігархів санкції.

Це лише перший лайтовий злив чутливої інформації. Дзвіночок для Банкової. А головне, для українців.

Чи ми готові за кремлівські гроші пробачати найзаможніших росіян? Чи ми продаємо санкції? Лобіювати російські інтереси в Україні – це ганьба чи добро оплачувана та престижна робота? І якщо ви, хто це прочитав, проти «вільної каси» на санкціях, то чи дійсно ми демократія, де Банкова виконуватиме в одному з найважливіших та найціннісніших питань цієї війни нашу волю?

Трохи цитат з двох статей, посилання на які в перших коментарях

"Коли навесні цього року розпочалося вторгнення Росії в Україну, олігарх-мільярдер Михайло Фрідман зателефонував Крістіні Квін, яка на той час була найвищим посланцем США в Києві, з пропозицією.

Фрідман, який виріс у Львові, на заході України, але має російський та ізраїльський паспорти і заробив більшу частину своїх статків, що оцінюються в 13 млрд. доларів, у Росії, пожертвував би частину їх на покриття збитків від війни.

Натомість США допоможуть йому уникнути санкцій, накладених на олігархів, які, як сподіваються західні політики, змусять їх порвати із Путіним.

Після того, як Квін порушила питання про пропозицію Фрідмана, розмова швидко розжарилася, за словами трьох людей, знайомих зі справою. Фрідман почав кричати і лаятися на Квін і наполягав на тому, що він не має можливості вплинути на Путіна.

"Він говорив про свою любов до рідної України", - каже один із співрозмовників. "Але потім він перейшов на емоції, безумовно. Ви хочете забрати всі мої гроші!"

Квін сказав Фрідману, що їхня розмова закінчена, і поклала слухавку. Фрідман написав Квін текстове повідомлення з вибаченнями, але відповіді не отримав.

Держдепартамент заявив, що не коментуватиме "дипломатичні дискусії". Фрідман заперечує, що він колись розмовляв із Квін, лобіював США, щоб вони допомогли йому уникнути санкцій, або пропонував допомогу у відновленні України".

Financial Times

"Російський бізнесмен Михайло Фрідман пропонує перевести 1 мільярд доларів зі своїх особистих статків в українську філію заснованого ним банку. Ця пропозиція, за словами людей, знайомих із питанням, спрямована на те, щоб переконати Сполучене Королівство скасувати санкції проти нього.

За словами американських чиновників, пропозиція Фрідмана належить до тих, які керівники підприємств, банків і компаній, включених до чорного списку, тихо роблять західній владі.

Фрідман заперечує, що зробив Україні пропозицію "послуга за послугу".

"Велика Британія не схвалює жодних обходів санкцій", - заявили у британському Міністерстві закордонних справ.

У березні, після вторгнення Росії в Україну, західні союзники запровадили санкції проти російських олігархів та політичних союзників президента Росії Володимира Путіна. Серед тих, хто потрапив під санкції ЄС та Великобританії, були Фрідман, який володіє контрольним пакетом акцій Альфа-банку, та його ділові партнери Петро Авен та Герман Хан.

Альфа-банк, один із найбільших приватних фінансових інститутів Росії, внесений до чорного список Міністерства фінансів США.

Передача будь-якого з активів Фрідмана в Альфа-банку, в якому він володіє контрольним пакетом акцій, вимагатиме схвалення Міністерства фінансів США.

Війна в Україні порушила баланс, який Фрідман, який народився в радянській Україні, десятиліттями вміло підтримував між своїми західними та російськими діловими інтересами.

З березня активи Фрідмана були заморожені у Великій Британії. Компанії та інвестори розривають із ним зв'язки, щоб уникнути санкцій.

Альфа-Банк-Україна, дочірня компанія Альфа-Банку, запропонувала офіційним особам у Києві дозволити Фрідману перевести в банк 1 млрд доларів з його особистого статку, сказав Роман Шпек, голова наглядової ради цієї фінансової установи. Ці гроші будуть використані для фінансування найважливіших проектів в Україні, пов'язаних з інфраструктурою, охороною здоров'я, продовольчою та енергетичною безпекою, сказав він.

"Банк хотів би, як один із найбільших приватних банків України, системних банків, бути активним гравцем у відновленні української економіки після війни", - сказав пан Шпек, колишній міністр фінансів України.

За словами Шпека, Альфа-Банк Україна направив свою пропозицію до Національного банку України в червні. Прес-секретар Національного банку України, який здійснює нагляд за фінансовим сектором та має схвалити такий переказ, не відповіла на прохання про коментар.

Шпек заперечує, що пропонований переказ був спрямований на полегшення санкцій.

"Для нас це справді важливий економічний проект, і ми хотіли б уникнути будь-яких спекуляцій про те, що Фрідман та його партнери хотіли б інвестувати 1 млрд доларів в Україну, щоб отримати щось в іншій країні", - сказав Шпек. "Я не розглядаю це як якусь спекуляцію чи гру, яка в майбутньому може допомогти уникнути чи зняти санкції. Це зовсім інше питання".

Фрідману буде потрібний спеціальний дозвіл від ЄС, щоб отримати доступ і переказати гроші зі своїх рахунків в Україну. Минулого тижня Альфа-Банк Україна звернувся до Ради Європи від його імені, сказав Шпек.

За словами людей, знайомих із цими обговореннями, десятки росіян, які потрапили під санкції, обмірковують аналогічні кроки, щоб вийти із скрутного фінансового стану. За словами людей, знайомих із перебігом обговорень у Києві, українські чиновники розглядають можливість створення фонду, до якого росіяни, які перебувають під санкціями, могли б вносити гроші. Ці гроші потім використовуватимуться на благо України, хоча незрозуміло, чи це призведе безпосередньо до зняття санкцій.

Керівники підприємств і компаній, що потрапили під санкції, також звертаються до влади США, Великобританії та інших західних країн, вивчаючи можливості послаблення санкцій, збереження свого стану та звільнення заморожених активів.

"Є багато сторін, які подають прохання про вилучення зі списків як до Казначейства США, так і до Державного департаменту", - сказав Еріх Феррарі, адвокат, який раніше представляв інтереси кількох високопоставлених об'єктів санкцій.

"Уряд Сполучених Штатів у публічних та приватних повідомленнях дуже чітко заявив, що санкції будуть направлені проти російської та кремлівської еліти, олігархів, політичних лідерів та лідерів національної безпеки Росії, які підтримали жорстоке та незаконне вторгнення президента Росії Володимира Путіна в Україну", - сказав прес-секретар Держдепу.

Роль миротворця у війні вже принесла користь ще одному російському олігарху – мільярдеру Роману Абрамовичу. Після звернення президента України Володимира Зеленського уряд США не став застосовувати проти Абрамовича санкції, хоча проти нього було запроваджено британські санкції".

The Wall Street Journal