"Почалась гра без правил" - Олег Шарп

"Почалась гра без правил" - Олег Шарп

Der Tagesspiegel пише, що газопроводи СП та СП-2 знищені назавжди, і що диверсійна операція могла бути здійснена силами однієї з провідних спецслужб. Сама собою операція - вкрай складна до виконання, а збитки Росії колосальні.

У цьому контексті, експерт, з яким я розмовляв учора, допускає, що мав факт асиметрично-попереджувальних дії МІ-6 спільно з ЦРУ.

Справа у тому, що ще у серпні відбулось розширене засідання співдружності спеціальних служб США та Британії, у ході якого була затверджена покрокова стратегія з реалізації превентивних дій, які б примусили росію відмовитись від знищення української стратегічної інфраструктури та задіяння ТЯЗ.

Один з елементів такої стратегії передбачає поступове знищення трубо- та газогонів, які забезпечують експорт російського вуглецю та, відповідно, наповнення кремлівської казни.

Час та місце для цього вибрані дуже продумано: диверсія здійснена не у нейтральних водах, а у водах двох союзників США. До того ж, зроблено це тільки після того, як Європа практично наповнила свої газосховища. Наразі залишається лише труба через Україну та "Турецький потік".

І це лише натяк. Практично втративши Європу, Москва може почати будувати новий газогін у той же Китай чи ще кудись на схід. Але тепер дядєчка Сем не поставить ломаного цента на те, що за день до закінчення цйого будівництва, не трапляться прикрі аварії одночасно у трьох чи чотирьох місцях одночасно. І Москва, скликаючи сьогодні Радбез ООН з цього приводу, дала зрозуміти, що натяк зрозуміла дуже добре.

Так, почалась гра без правил. Але невже Путін думав, що він може бути підступним та карколомним, а всі навкруги танцюватимуть навколо його "хотєлок"? Тим більше, що злочини Росії на поверхні, а довести причетність ЦРУ та МІ-6 до таких акцій практично не можливо. Тепер той же Вашингтон може, дивлячись прямо в очі Путіну, сказати: "А ви докажітє!" Улюблена фраза московитів, до речі.

Так що гра дійсно пішла на підвищення ставок. І, як виявилось, підвищувати їх може не лише кривавий дід, але ті, кого він вирішив залякати та надурити.

Підтвердити або спростувати викладену мною інформацію ніхто не може. Але це й не потрібно.