"От вам і утопія" - Віталій Портников

"От вам і утопія" - Віталій Портников

У !971 році албанський диктатор Енвер Ходжа за пропозицією свого голови уряду Мехмета Шеху ухвалив рішення щодо будівництва у країні бункерів на випадок ядерної війни: керівництво сталіністської Албанії було щиро впевненим, що вороги обов’язково захочуть знищити «останню у світі» комуністичну державу, а ядерної зюрої не мало. Отже, остаточно було побудовано 173 000 бункерів - майже на кожну родину, а пейзаж Албанії з тих часів перетворився на марсіанський - до цієї крани цілком можна було б вивезти Ілона Маска. Бункери існують і зараз, перетворилися на частину звичайного життя й доказ комуністичного божевілля.

Проте зараз існування бункерів може стати сюжетом утопії про світ після Третьої Світової війни. Адже Енвер може виявитися не божевільним, а передбачливим на тлі божевілля Володимира Путіна. А Албанія - єдиною країною, мешканці якої будуть мати змогу ретельно сховатися від ядерно катастрофи. 

От вам і утопія - Європа, яка стала Албанією після Третьої Світової війни і Енвер Ходжа як єдиний переможець після всесвітньої катастофи.