В той час як ракети б'ють по Україні, Ізраїль не продає свою хвалену ППО, - Washington Post

В той час як ракети б'ють по Україні, Ізраїль не продає свою хвалену ППО, - Washington Post

Смертоносний повітряний напад Москви на українські міста посилив тиск на західні країни, щоб вони спрямували системи протиповітряної оборони в охоплену бойовими діями країну, але вона все ще навряд чи отримає один з найефективніших у світі засобів проти снарядів.

Експерти кажуть, що ізраїльська протиповітряна оборона «Залізний купол», яка може похвалитися 90-відсотковим показником успішності проти ракет, випущених проти неї, залишатиметься поза досяжністю України, оскільки Єрусалим прагне підтримувати стратегічні відносини з Росією в Сирії та інших гарячих точках.

Міністерства оборони та закордонних справ Ізраїлю та офіс прем’єр-міністра відмовилися в середу коментувати давні прохання України та її прихильників передати, продати чи позичити Україні цю систему, включаючи заклики, зроблені після обстрілу в понеділок.

«Ізраїль має великий досвід із протиповітряною обороною та «Залізним куполом», і нам потрібна точно така ж система в нашому місті», — сказав мер Києва Віталій Кличко в інтерв’ю у вівторок, через день після того, як під час ударів загинули шестеро жителів. «Ми з ними давно про це говорили. Ці дискусії не увінчалися успіхом».

Залізний купол використовує радіолокаційні перехоплювачі, щоб збивати ворожі снаряди з неба. Ізраїль покладається на нього, щоб захистити мирних жителів від ракет, випущених бойовиками в Секторі Газа, з вражаючим успіхом. За даними ізраїльських військових, система знищила понад 97 відсотків із 470 ракет, випущених силами Ісламського джихаду в Газі під час триденної ескалації в серпні .

Згідно з даними військових експертів в Ізраїлі та Вашингтоні, «Залізний купол» не призначений для перехоплення великої керованої ракети, яка використовується в більшості атак, у результаті яких у понеділок загинули щонайменше 20 людей у ​​Києві, Львові, Дніпрі та інших містах.

Але українці кажуть, що ця мережа може допомогти захистити мешканців від «Градів» та інших менших ракет, які руйнують житлові будинки, торгові центри та вокзали вздовж фронту, що рухається.

«Це однозначно буде корисно, тому що росіяни також надсилають безпілотники, вони надсилають різні види ракет», – сказав Кличко. Президент України Володимир Зеленський у вівторок попередив, що Москва розгортає майже 2,5 тисячі ударних безпілотників, придбаних в Ірану.

Удари висунули протиповітряну оборону України на перше місце на засіданнях міністрів оборони НАТО цього тижня в Брюсселі. За їхніми словами, для відбиття російських ударів знадобиться комплекс систем, націлених на озброєння різних масштабів, наданих кількома країнами.

Починаючи з понеділка, Київ подвоїв свої запити до націй щодо відповіді. «Протиповітряна оборона наразі є пріоритетом №1 у нашій оборонній співпраці», — написав Зеленський у Twitter.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг благав країни-члени збільшити потужності протиповітряної оборони в Україні, і деякі заявили, що шукають способи виконати цю вимогу. Вашингтон надішле Україні дві передові зенітно-ракетні системи «протягом наступних кількох тижнів» , заявив у понеділок представник оборонного відомства США на умовах анонімності через делікатність питання.

Ізраїльські офіційні особи відмовилися сказати, чи змінять нові ініціативи позицію країни щодо Iron Dome. Небажання Єрусалиму, яке не змінилося після початку війни в лютому, викликало гнів українських офіційних осіб, включаючи посла в Ізраїлі та, неодноразово, Зеленського.

«Усі знають, що ваші системи протиракетної оборони найкращі», — сказав Зеленський, благаючи парламент Ізраїлю про допомогу навесні.

«Я не знаю, що сталося з Ізраїлем, - сказав він в інтерв'ю французькому каналу TV5 23 вересня. - Я в шоці, тому що я не розумію, чому вони не змогли дати нам протиповітряну оборону».

Ізраїльські офіційні особи здебільшого мовчазні, і звіти по-різному пояснювали свою відмову відсутністю обладнання та недоліками системи проти крилатих ракет. Але більшість аналітиків стверджують, що це рішення обумовлено уявленням про те, що Ізраїль не може озброїти Україну безпосередньо, не порушивши її стратегічної співпраці з Росією в Сирії та інших гарячих точках, які є головним пріоритетом для Ізраїлю.

У Сирії президент Росії Володимир Путін значною мірою дозволив ізраїльським військовим літакам атакувати підтримуваних Іраном бойовиків, яких Ізраїль звинувачує у постачанні зброї союзникам у Сирії та Лівані.

«Це просто страх перед Путіним», — сказав Йоссі Мелман, давній аналітик і коментатор розвідки, який засудив відмову Ізраїлю надати Iron Dome та іншу матеріальну допомогу як «морально непомітну».

"Це ганьба", - сказав Мелман. «Ми проповідуємо світові про гуманність, про добро і зло, але коли справа доходить до нашої міжнародної позиції, враховуються лише найвужчі проблеми безпеки».

Ізраїль зазнав критики за свою відповідь на вторгнення Росії з самого початку, коли тодішній прем’єр-міністр Нафталі Беннетт залишився осторонь глобального осуду, що обрушився на Путіна, і натомість висунув себе, коротко, як нейтрального посередника.

З тих пір ізраїльські офіційні особи вказують на невійськову допомогу, яку вони надали, включаючи прискорення прибуття тисяч єврейських біженців з України, постачання некомбатантів бронежилетами та роботу польового шпиталю поблизу українсько-польського кордону. І країна стала більш критично ставитися до дій Росії, особливо після того, як прем’єр-міністр Яїр Лапід обійняв вищий пост.

«Я рішуче засуджую напади Росії на цивільне населення в Києві та інших містах України», — написав Лапід у Twitter після нападів у понеділок. «Висловлюю наші щирі співчуття родинам загиблих та українському народу».

Представники США відразу не відповіли на прохання прокоментувати позицію Ізраїлю Iron Dome і чи погодяться вони на передачу. Система була розроблена за фінансової допомоги Вашингтона, і обидва уряди мають право вето на пропозиції щодо її спільного використання.

Помічник у Конгресі, обізнаний із цією проблемою, сказав, що адміністрація, очевидно, прямо не просила Ізраїль змінити свою позицію, незважаючи на загальне визнання того, що «Залізний купол» є тією «системою близького розташування, яка може бути там ефективною».

"Україна звернулася до Ізраїлю, а Ізраїль відмовився постачати", - сказав помічник. «Щоразу, коли Конгрес запитував [адміністрацію] про це, вони майстерно ухилялися і говорили щось на кшталт: «Ми цінуємо всі країни, які бажають надати допомогу».

Агія Загребельська