14 лютого: це цікаво знати

14 лютого: це цікаво знати

Єдиний сенс, єдиний інтерес у житті – любов. Любов є зв’язок зі світом; вона поєднує з предметами, явищами і людьми.
Володимир Винниченко

За церковним календарем 14 лютого відзначають передсвято Стрітення Господнього та вшановують мученика Трифона, мученицю Перпетую, мучеників Сатира, Ревоката, Саторнила, Секунда і мученицю Філіцитату, преподобного Петра Галатійського та преподобного Вендиміана – пустельника Віфінійського.

У народі 14 лютого віддавна вшановують мученика Трифона. Про погоду наші пращури судили по небу: якщо на Трифона небо буле усіяне зірками, то очікували пізньої весни. Якщо в цей день випадав сніг, це розцінювали як попередження про дощову весну. Якщо до кінця дня небо вкривалось туманним прошарком білих хмар, очікували незабаром хорошої погоди.

Взагалі, за погодою цього дня судили про погоду до кінця зими: «Який Трифон, такі і останні дні лютого» і підмічали: «Якщо на Трохима вітряно, то літо буде мокрим, а якщо нічне небо в зорях, то весна буде пізньою».

Іменинниками 14 лютого є:
Петро, Трохим, Тимофій, Семен, Давид, Трифон

14 лютого народились:

1908 — Петро Шелест, партійний і державний діяч УРСР та СРСР, перший секретар ЦК КП УРСР (1963—1974).

Прийшовши до влади на хвилі повоєнної «українізації» партійно-державного апарату УРСР і підвищення ролі українського елементу у керівництві СРСР, Шелест обстоював економічні інтереси України перед «центром», виступав за надання Україні більших прав в економічній політиці. Вагомими були його виступи на захист прав української мови в шкільній освіті, друкуванні газет, журналів і книжок. Захищав від звинувачення в націоналізмі окремих українських діячів культури (зокрема, О. Гончара, І. Дзюбу). Такий курс Шелеста не задовольняв московське керівництво, тому його необхідно було усунути з України. 10 травня 1972 року Шелеста звільнили з посади першого секретаря ЦК КП України.

1884 — Олександр Александров (Селезень), український живописець і графік. Кращі живописні твори: «Героїчний Донбас у 1919 році», «Пушкін серед українських селян», «Нічні маневри», «Гайдамаки».

14 лютого в історії України:

1914 — у ході виборчої реформи в Галичині українці змогли одержати третину місць у місцевому сеймі
1918 — календар у Росії переведений на новий стиль. Після 31 січня по старому стилю наступило не 1-е, а відразу 14 лютого.
1921 — представники УСРР Ф. Кон і Ю.Коцюбинський підписали мирний договір Радянської України з Литвою
1993 — Україна, Польща та Угорщина підписали договір про співпрацю народів Карпатського регіону

14 лютого святкують:

  • День усіх закоханих (День Святого Валентина)

14 лютого в історії:

1876 р. — американський винахідник Олександр Белл продемонстрував роботу першого придатного для використання телефону і подав заявку на його патентування. Белл зробив це дуже вчасно, оскільки, як виявилось згодом, лише на дві години пізніше заяву на отримання аналогічного патенту подав інженер Елішіа Грей, котрий багато років судився з Беллом за пріоритет даного винаходу.

1933 — у Парижі відкрилася перша у світі телефонна служба точного часу.

1946 р. — у Пенсільванському університеті пройшла демонстрація роботи і прес-конференція з приводу створення того, що згодом стали називати першим комп'ютером. Джон Мочлі та Джон Екерт представили «електронний цифровий інтегратор і калькулятор» — Electronic Numerical Integrator and Calculator (ENIAC). Він займав цілу кімнату, важив близько 30 тон, працював на 18 тисячах вакуумних ламп і призначався для проведення обрахунків артилерійських таблиць стрільби.

1956 р. — у Москві відкрився XX з'їзд КПРС, відомий засудженням культу особи і, побічно, ідеологічної спадщини Сталіна. У звітній доповіді перший секретар ЦК КПРС Микита Хрущов задекларував вірність справжньому ленінізму, висунув принцип мирного співіснування держав з різним політичним устроєм і оголосив про відмову практики нав'язування радянської моделі соціалізму іншим країнам.

1966 р. — у Москві письменники Андрій Синявський та Юлій Даніель засуджені, відповідно, до семи і п'яти років ув'язнення за антирадянську пропаганду.

1972 р. — радянська космічна станція «Луна-20» доставила на Землю зразок місячного ґрунту масою 50 г, взятого із свердловини на глибині 300 мм.

1981 р. — трагедією завершилася дискотека у День св. Валентина в Дубліні (Ірландія): у вогні пожежі загинули 48 осіб, удвічі більше було поранено.

2004 р. — у результаті обвалення покрівлі в московському «Трансвааль-парку» загинули 28 осіб і більше 100 постраждали.

«Рідна країна»