Через 20 років «Вісь зла» стала більшою, сміливішою — і злішою, - The Hill

Через 20 років «Вісь зла» стала більшою, сміливішою — і злішою, - The Hill

В промові про стан держави в 2002 році, всього через п’ять місяців після терористичної атаки 11 вересня, пов’язаної з Аль-Каїдою, президент Джордж Буш визначив «Вісь зла» через три країни: Ірак, Іран і Північну Корею.

Він сказав: «Такі держави і їхні союзники-терористи утворюють вісь зла, яка озброюється, щоб загрожувати миру в світі. В пошуках зброї масового знищення ці режими становлять серйозну та зростаючу небезпеку. Вони можуть надати цю зброю терористам як засоби, відповідні їхній ненависті. Вони можуть напасти на наших союзників або спробувати шантажувати Сполучені Штати».

За останні 20 років багато чого змінилося, включно з Віссю. Це більше не відносно малі, невдалі держави. Вісь включає більше країн з більшою економікою, більшою армією і, що найгірше, з експансіоністським баченням.

Одне, що не змінилося: усіма державами Осі і багатьма країнами, які приєдналися до них, керують сильні автократи, здебільшого ізольовані від того, щоб бути усуненими громадськістю за свої дії.

Більше країн. Які країни формують нинішню вісь зла? В мій список входять Китай, Росія, Іран і Північна Корея як основні воюючі сторони. З відходом Саддама Хусейна Ірак вже не є такою проблемою, як тоді коли Буш визначив свою вісь.

Крім того, ряд контрольованих диктаторами країн є тісно пов’язані з Віссю, хоча логічно буде сказати, що одна або кілька насправді є її частиною. Серед них, як мінімум, Венесуела, Куба, Сирія, Нікарагуа та Білорусь.

Але є також країни, які, можливо, не приєдналися до Осі, але відмовляються засуджувати експансіоністські зусилля Росії та Китаю і порушення прав людини та підтримують відносно неушкоджені відносини. Найбільш каламутними серед них є Індія і Туреччина.

Більші економіки. Незважаючи на те, що всі три країни Осі Буша були, і все ще є, економічно слабкими, цього не можна сказати про нову Вісь. Будучи другою найбільшою економікою світу, Китай залучає до мережі багато фінансових і промислових ресурсів. І Китай, і Росія мають величезні запаси природних ресурсів.

Нова Вісь значно збільшила кількість території та людей під своїм контролем. Разом із деякими дружніми до них країнами вони контролюють більшість Азії. Така близькість дозволяє їм розширювати торгівлю одна з одною і перекидати заборонені чи підсанкційні товари (як-от, зброю, нафту і газ, наркотики тощо) через кордони. Тоді як Захід, можливо, намагається відмовитися від російських нафти і газу, Китай та Індія перебирають їхні частки.

Іншими словами, розмір, фінанси і природні ресурси нової Осі та її друзів можуть допомогти їй стати напівізольованим торгово-економічним блоком, мінімізуючи зусилля Заходу щодо ізоляції і застосовування санкцій до поганих гравців.

Експансіоністські зусилля. Можливо, найбільшою зміною останніх 20 років стали експансіоністські зусилля нової Осі.

Ні Росія, ні Китай не задоволені своїми нинішніми кордонами. Обидвоє розширюються або хоча б намагаються. Нещодавнє неспровоковане вторгнення Росії в Україну відбулося після інших агресій, як-от захоплення Криму в 2014 році. А сусідні країни, такі як Естонія і Молдова, побоюються, що можуть стати наступною стравою в російському меню.

Китай бере участь в дещо іншому виді експансії. Він поглинув Гонконг ще за роки до того, як це було дозволено угодою з Великою Британією. І розглядає Тайвань як свою наступну жертву. Немає підстав вважати, що він вдовольниться Тайванем. Експансіоністи будуть розширюватися.

Він побудував острови в Південно-Китайському морі і перетворив їх на військові бази. Укладення фінансових та інфраструктурних угод з низкою невеликих країн, відомих як ініціатива «Один пояс, один шлях», зрештою може забезпечити Китаю логістичні та військові переваги.

І хоча експансіоністські мрії російського президента Володимира Путіна тепер очевидні для всіх, Китай все ще заперечує подібні наміри. Однак нарощування військової сили Китаю говорить зовсім про інше.

Китай має найбільшу армію в світі, 2 млн військовослужбовців, що приблизно на 50% більше, ніж у Сполучених Штатів. Китай також має найбільший флот в світі, 777 суден (станом на 2020 рік). В Росії – 603, в США – 490.

Звичайно, найбільший флот не означає найпотужніший. World Population Review зазначає, що міністерство оборони США рахує інакше і стверджує, що Китай має 355 кораблів, а Сполучені Штати — 293. Але Сполучені Штати все ще мають більше високовартісних кораблів, наприклад, авіаносців, ніж Китай.

Незважаючи на це, дехто дивується, для чого Китаю найбільша армія і флот в світі, якщо його наміри мирні.

І хоча Іран не є великою військовою державою, нещодавно ми дізналися, що він виробляє і продає Росії зброю, особливо безпілотники-камікадзе.

За 20 років, відколи Буш визначив свою версію «Осі зла», кількість країн і рівень загрози зросли. І це починає надто нагадувати 1930-ті роки.

Переклад Ira Zhurovska