"Мер Харкова: якби ж нам дали хоча би 12 годин..." - Олена Кудренко

"Мер Харкова: якби ж нам дали хоча би 12 годин..." - Олена Кудренко

Мер Харкова дав інтерв'ю, в якому, як на мене, все стає очевидним:

Фортифікаційні споруди в Харкові почали будуватися лише того самого ранку, 24-го лютого 2022 року. Ні днем раніше. Бо сам мер каже: "якби ж нам дали хоча би 12 годин..."

Винним зробили регіонального керівника СБУ. Але я не лізу в цю справу, винний чи ні, мене там не було.

Просто думаймо: рити чи не рити окопи, щоб захистити місто, нам повинен був казати регіональний чиновник, а не по вказівці ГУР МО, чи СБУ з Києва - бо хіба не звідти керують обороною всієї країни?

Давайте в кожному місті знайдемо свого Дудіна та скажемо, що завчасно не вирили окопи біля Сум, Херсону, Кривого Рогу, Миколаєва, Чернігова, бо ж у нас немає в Києві нікого більш значущого, щоб моніторив ситуацію з безпекою. Те, що американці кричали про небезпеку - не рахується. Ми дудіним повіримо та будемо укріплюватись вранці 24-го, під обстрілами, помираючи від російських снарядів.

Це те саме, про що казав Марченко у Миколаєві. Вілкул у Кривому Розі, тероборона міста Суми - що їм не дали часу. Рахунок йшов на години. Шукали все, чим можна перекрити дороги, наспіх отримували зброю.

Скажіть, у нас в обороні міст - військова децентралізація? Кожен сам по собі? Встигнеш - перекриєш дороги в місто, не встигнеш - твої проблеми, бо ж дудіни винні. У нас розвідка для чого? У нас СБУ для чого? У нас гарант для чого і для кого??

Немає слів.

Що ж ви, кляті наркомани, накоїли...

Розумієте, нас позавчора бомбили. Після 23.00 шість потужних вибухів з інтервалом по кілька секунд. Навіть коли це за декілька кілометрів - звук такий, що наче поряд. Здригається будинок, дзвенять шибки, і все це в темряві. І коли шість одночасно - то у тебе думка, що бомблять не одне місце, а хаотично по місту взагалі, і якщо вже шість - то буде й десять, і...

А наступний вечір - ось це інтерв'ю мера для BBC. І це для мене виявилися наступні "шість вибухів". Мене бомбануло психологічно. Бо вкотре зрозуміла, що опинилися тоді, рік тому, в квартирі без дорослих.

Коли до тебе в квартиру зайшов вбивця, вбив кілька твоїх рідних, а ти сидиш у своїй кімнаті і до останньої секунди думаєш - зачиняти її зсередини на замок чи ні. Сунути під двері комод, чи він не зайде.

Ага.

Думали до страшного ранку 24-го лютого 2022 року.

Коли дивишся на США, хоча би по їх фільмах, то там система того громадянина чи не облизує - на тобі одну й другу гарантію, на тобі шкільного психолога, на тобі таку службу і таку, на тобі соціальну підтримку, на тобі зрозумілі вимоги і гарантовані по ним речі, які ти від такої держави отримаєш. Ти там - дійсно громадянин.

Умовний Ізраїль б'є по умовній Газі ЗАЗДАЛЕГІДЬ. Бо ти там - захищений громадянин. Умовні країни Балтії чи Фінляндія вступили до НАТО заздалегідь - бо громадяни там мають владу, здатну дивитися вперед, і приймати рішення заздалегідь.

У нас все вперлося в одну умову: для тих, у кого війна почалася в 2014-му, і тих, кого це не хвилювало. Других виявилося більше, тому вони всі озиралися до останнього один на одного - хто ж візьме на себе рішення. Хто ж скаже: чого сидимо?? Будуємо тут і тут, Васю сюди, Мішу туди, ти відповідаєш за це, ти за те, і щоб завтра мені доповіли про результати.

Коли я в 2019-му першим дописом після виборів написала, що Україна тепер живе без президента - вони обурились. Бо ж ось він. Але ж коли він дійсно потрібен у критичні моменти - його, як і було зрозуміло, не виявилося. Тепер як тими м'ячиками, перекидуються прізвищами - ти повинен був, ні - ти повинен був... А в результаті - всі голови ГУР, СБУ, та сама РНБО - все це кимось призначено. І все це в момент найбільшої біди нас не врятувало. Воно не зробило жодного чіткого рішення ЗАЗДАЛЕГІДЬ, а лише отямилося постфактум.

Ну і про літаки. Ви можете уявити, щоб британці керувалися емоціями, та роздавали літаки в момент чиєгось виступу в сесійній залі? Почули, як хтось читає з папірця, і такі: О! Ми зараз дамо вам ті літаки!

Рішення прийняті ЗАЗДАЛЕГІДЬ. Дорослі люди вже вирішили, що нам давати, коли і в якій кількості. На момент турне по країнам і підписання папірців на камеру рішення прийняті дорослими людьми ЗАЗДАЛЕГІДЬ.

Вчись. Українська владо.