15 000 нацгвардійців США полишають Вашингтон

15 000 нацгвардійців США полишають Вашингтон

Перша леді США Джилл Байден у п‘ятницю прибула до Капітолію, щоб подякувати нацгвардійцям, які охороняли американську столицю під час інавгурації президента США Джо Байдена. Вона роздала службовцям корзинки із печивом, свіжоспеченим кухарями Білого дому.

«Я просто хотіла прийти і подякувати вам за те, що забезпечили безпеку для мене та моєї сім‘ї, - сказала Байден. - Я знаю, що ви мали приїхати із своїх штатів. Національна гвардія завжди матиме особливе місце у серцях усіх з родини Байденів».

Під час інавгурації Байдена у Вашингтоні було запроваджено надзвичайні заходи безпеки, рух у центрі міста перекрито, навколо Капітолію зведено огорожу. Біля 25 000 нацгвардійців було долучено до забезпечення порядку у столиці після подій 6 січня, коли натовп пішов на штурм Капітолію. Тоді в результаті атаки загинуло п‘ятеро осіб.

15 000 нацгвардійців полишать Вашингтон протягом наступних 5-10 днів, 7 000 залишаться в столиці до кінця місяця, а контингент ще із декількох тисяч перебуватиме у Вашингтоні до кінця березня, повідомили в Нацгвардії.

Оглядачі критикували умови перебування нацгвардійців у Вашингтоні, бо багато з них після інавгурації мали переміститись із будівлі Капітолію у споруду для паркування машин. Американські законодавці від обох партій висловили обурення цією ситуацією і доклали зусиль із забезпечення належного розміщення нацгвардійців.

«Я заявив тим, хто відповідає за безпеку Капітолію, що таке не може знову трапитись, - заявив лідер більшості в Сенаті Чак Шумер у п‘ятницю. - Щойно я почув про це минулого вечора, я переконався, що це виправлено. Кожному нацгвардійцю забезпечили відповідні умови розміщення всередині і на цей ранок питання вирішене».

Лідер меншості в Сенаті Мітч Макконнелл додав: «Це неприйнятно з точки зору кожного сенатора. Добре, що ситуацію вирішили і сподіваюсь, ми дізнаємось, що саме сталось.

У п’ятницю ЗМІ повідомили, що у 150 - 200 нацгвардійців, які охороняли Вашингтон під час інавгурації, виявили коронавірус. Такі дані оприлюднив американський посадовець, який підкреслив, що кількість заражених невелика порівняно із загальним контингентом.