16 грудня 2015 року Компартія України програла суд проти Міністерства Юстиції

16 грудня 2015 року Компартія України програла суд проти Міністерства Юстиції

Комуністи намагалися скасувати наказ Мін’юсту про заборону своєї партії відповідно з законом про декомунізацію. Проте суд встав на бік держави, і залишив наказ у силі. Майже столітня історія злочинного угрупування під назвою КПУ закінчилась назавжди.

КПУ – це така «ДНР», в якої все вийшло. У 1917-1921 вони декілька разів намагалися взяти владу в Києві, користуючись політичною нестабільністю. І, врешті-решт, таки спромоглися – на багнетах російської окупаційної червоної армії, просто як нинішні пушиліни та гіркіни, тільки дещо більші за масштабом. І сімдесят років після цього старанно гнобили українців за вказівкою імперської влади у Москві. «Військовий комунізм», розкуркулення, Голодомор, антирелігійні гоніння, «Розстріляне Відродження», Великий терор, злочини Другої Світової, примусове переселення народів, знищення української культури й мови, репресії проти патріотів – всі ці злодійства, звісно, замислювались у Кремлі, та втілювала їх влада на місцях, ті самі діячі КПУ, чиїми іменами в українських містах були названі вулиці й підприємства.

Як взагалі такій партії можна було дозволити діяти після здобуття Незалежності – велике питання. А вони ж не просто діяли – вони мали величезні фракції у Верховній Раді, створювали уряди й коаліції, і старанно шанували пам’ять про катів та злочинців зі своїх лав. Ну і звісно, просували усюди проросійський порядок денний – аж до того, що у 2014-му саме комуністи (та їхні не менш відбиті брати по ідеології з ПСПУ) на Донбасі першими кидалися прислужувати російським загарбникам. Терпіти подібне стало неможливо – в у 2015-му президент Петро Порошенко підписав низку законів, які заборонили комуністичну символіку, топоніміку та ідеологію в цілому. Він став першим лідером, якому дістало для цього політичної волі.

Звісно, «привид комунізму» над Україною все ж іноді з’являється. Ми слухаємо чергову божевільну податкову ініціативу «Монобільшості» чи Мінфіну – а чуємо натомість «Смєрть Буржуям!» Ми дивимось на цензуру у ЗМІ та спроби діючого режиму узурпувати владу – і бачимо секретарів горкомів з портфелями та «художні ради» на телеканалах. Проте це все фантомні болі. Минуле пішло без вороття, і ніякі спроби діючої влади відродити червоного покійника не матимуть жодних результатів – звісно, окрім для такої влади кінця.