Der Spiegel: Слідчі провели обшуки в офісах парламенту ЄС через справу про торгівлю впливом з боку Росії

Der Spiegel: Слідчі провели обшуки в офісах парламенту ЄС через справу про торгівлю впливом з боку Росії

Увага звернена і до офісу одного із голландських євродепутатів.

 ▪️ Проведені обшуки пов'язані зі справою навколо проросійського порталу новин «Голос Європи», який схоже, знаходиться під контролем російских спецслужб та використовується у спробах впливу Росії на ЄС.

▪️Кореспондент SPIEGEL Тімо Леманн став свідком того, як слідчі проникли до кабінету співробітника правого популіста, голландського євродепутата Марселя де Граафа у парламенті ЄС у Брюсселі. Це офіс Гійома П, який є колегою де Граафа, який окрім цього працював на німецького депутата від AfD Максиміліана Краха.

▪️ Вважається, що цей П. відіграв певну роль у справі, пов'язаній з парламентським пропуском підозрюваного у шпигунстві на користь Росії, який був заарештований у Польщі. І мова може йти про мережу агентів впливу Росії.

▪️Наприкінці березня влада Чехії ввела санкції проти проросійської платформи «Голос Європи». Вони вважають празький портал частиною операції з впливу з боку Москви. Вважається, що за цією операцією стоїть Віктор Медведчук, довірена особа президента Росії Володимира Путіна.

▪️Чеський уряд переконаний, що «Голос Європи» не лише поширює пропаганду від імені Кремля. За даними спецслужб, медіакомпанія також нібито надавала таємну фінансову підтримку проросійським кандидатам на європейських виборах у кількох країнах ЄС.

▪️З чуток, йдеться про суму до одного мільйона євро. У своїй заяві «Голос Європи» говорить про «дикі спекуляції та абсурдні звинувачення». Але у поліції є обгрунтовані припущення, що факт такого фінансування мав місце.

▪️У минулому на сайті було опубліковано безліч інтерв'ю з правими популістами та ультраправими політиками, включаючи головного кандидата від AfD на європейських виборах у червні Максиміліана Краха та депутата Бундестагу від AfD, який посів друге місце, Петра Бистрона. На платформі також з’явився голландський депутат де Грааф. Портал фактично займався формуванням підтримки проросійских меседжів.

Слідство триває.