"Середа, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Середа, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Постпред України при ООН Сергій Кислиця закликав усі миролюбні нації приєднатися до групи держав та міжнародних організацій, які підписали у Швейцарії спільне комюніке, задля відновлення справедливого і міцного миру в Україні
*
Сполучені Штати назвали спроби Путіна нав’язати несправедливий мир Україні під дулом пістолета нехтуванням принципів міжнародної безпеки, на яких була заснована Організація Об’єднаних Націй
*
Постійний представник Чехії при ООН Якуб Кулганек відповів на звинувачення російського постпредства в постачанні Україні чеської зброї, яка нібито використовується для обстрілів території РФ.
Постпред Росії при ООН Василь Небензя на засіданнях РБ, які Москва періодично скликає для «засудження» військової підтримки України, неодноразово висловлював претензії на адресу Чехії, а також звинувачував чеських дипломатів у їхньому небажанні відвідувати ці засідання для надання пояснень.
«Моя країна не має наміру брати участь в організованих Росією безцільних засіданнях, тим більше що Росія, будучи постійним членом Ради Безпеки, є агресором», – сказав Кулганек.
Він нагадав Небензі, «що Україна просто здійснює своє законне право на самооборону від російської агресії і робить це в повній відповідності зі Статутом ООН і міжнародним правом».
«Військова підтримка України моєю країною законна відповідно до міжнародного права, адже така допомога державі, яка стикається з агресією, повністю відповідає Статуту ООН», – пояснив він. За його словами, Україна має право відновити повний контроль над своєю територією в межах її міжнародно визнаних кордонів, при цьому експорт військової техніки з Чехії повністю відповідає зобов'язанням і нормам щодо торгівлі зброєю.
«Ці норми забороняють експорт на користь агресора, а не жертви зовнішньої агресії, – додав він. – За підтримки Чехії та інших країн Україна захищає своє цивільне населення від численних невибіркових нападів російських збройних сил».
Говорячи про результати Саміту миру, що відбувся у Швейцарії, чеський постпред наголосив, що країни з усіх регіонів світу, представлені на найвищому політичному рівні, надіслали російському агресору дуже чіткий сигнал.
«Будь-яку мирну пропозицію, яка не відповідає Статуту ООН, включаючи принцип територіальної цілісності, не можна назвати мирним планом», – зазначив він.
*
Таїланд став першою країною в Південно-Східній Азії, яка легалізувала одностатеві шлюби після того, як у вівторок Сенат королівства схвалив законопроєкт про рівний статус шлюбів
*
Найбільша профспілка лікарів Південної Кореї провела у вівторок одноденний загальнонаціональний страйк, який став продовженням чотиримісячної акції протесту проти рішення уряду збільшити кількість місць у медичних школах
*
Байден привітав американців із Днем визволення рабів
«День визволення рабів – це визнання правдивої історії нашої країни», - йдеться у президентському указі з нагоди федерального свята
*
США прагнуть запобігти війні між Ізраїлем та «Хезболлою»
Американський посланник на Близькому Сході Амос Хохштейн веде переговори у Лівані
*
Блінкен: якщо Путін чекає на ослаблення підтримки України союзниками, то він помиляється
Голова Держдепартаменту та генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг провели спільну конференцію у Вашингтоні
На майбутньому саміті НАТО основна увага приділятиметься закріпленню довгострокового успіху України, заявив у вівторок держсекретар Ентоні Блінкен, виступаючи на спільній прес-конференції, що відбулася у Вашингтоні, з генеральним секретарем альянсу Єнсом Столтенбергом.
«З першого дня, у міру того як розвивалася (ситуація на) поле бою, розвивалася і наша підтримка України», – пояснив глава Держдепартаменту.
При цьому він додав, що якщо Путін розраховує дочекатися послаблення підтримки України з боку її союзників, то він помиляється.
Нагадаємо, що Столтенберг прибув до Вашингтона для підготовки до саміту НАТО, який відбудеться у столиці США наступного місяця. У понеділок із ним зустрівся президент Джо Байден.
На зустрічі у понеділок Байден констатував, що альянс переживає один із найважливіших моментів з часів Другої світової війни.
«Разом ми стримуємо ескалацію російської агресії у Європі. Ми прийняли Фінляндію та Швецію до Альянсу. Ми зміцнили східний фланг НАТО, давши зрозуміти, що захищатимемо кожен дюйм його території», – сказав Байден.
Після зустрічі з президентом Байденом Столтенберг заявив, що понад два десятки країн-учасниць альянсу цього року витрачатимуть на оборону щонайменше 2% ВВП. Глава Північноатлантичного альянсу підкреслив, що кількість союзників по НАТО, які йдуть сьогодні цим показником, значно більша, ніж було п'ять років тому.
“НАТО робить Америку сильнішою, – заявив Столтенберг на прес-конференції. Він наголосив, що вклади в оборону з боку Європи та Канади зросли на 18 відсотків, що є найбільшим збільшенням за останні десятиліття.
«Сполученим Штатам не потрібно нести цей тягар сам, у США є сильний альянс, в який союзники з року в рік роблять все більший внесок, – сказав він. – І більшість цих зрослих вкладів на оборону витрачається прямо тут, у США».
Столтенберг наголосив на згуртованості альянсу, зазначивши, що союзники по НАТО розробили найбільш всеосяжний план оборони з часів «холодної війни».
«Чим більше ми підтримуватимемо Україну, тим швидше закінчиться війна», – констатував глава НАТО.
У понеділок Столтенберг виступив у вашингтонському Центрі Вудро Вільсона (Wilson Center), де він заявив, що для встановлення миру в Україні життєво потрібна постійна притока західної зброї.
Ця заява була зроблена невдовзі після того, як на мирному саміті, що пройшов минулого тижня в Швейцарії, засудили заяву Володимира Путіна, який зажадав від Києва фактичної капітуляції як умови для початку мирних переговорів.
«Це може здатися парадоксом, але шлях до миру – це більше зброї для України», – сказав Столтенберг, попередивши, що не можна допустити повторення затримки у наданні військової допомоги США Україні, яка сталася на початку року.
У ході прес-конференції Столтенберг висловив занепокоєння щодо підтримки, яку Росія надає північнокорейській ядерним та ракетним програмам. Він також засудив підтримку Москви з боку Китаю, Північної Кореї та Ірану.
«Війну Росії в Україні підтримують Китай, Північна Корея та Іран, – заявив він. – Вони хочуть, щоб Сполучені Штати зазнали поразки. Вони хочуть, щоб зазнала поразки НАТО. Якщо вони досягнуть успіху в Україні, то зроблять нас більш уразливими, а світ – небезпечнішим. Тому наша підтримка України – це благодійність. Вона на користь нашої власної безпеки».
Під час прес-конференції Блінкену було поставлено питання про статус постачання американської зброї Ізраїлю. Питання було пов'язане із заявою ізраїльського прем'єр-міністра, що прозвучала раніше: за словами Нетаньяху, Блінкен запевнив його минулого тижня, що адміністрація Байдена працює над зняттям обмежень на постачання Ізраїлю зброї.
Блінкен заявив, що Вашингтон поки що оцінює доцільність відправки ще однієї партії бомб Ізраїлю у зв'язку з побоюваннями, що ці бомби можуть бути використані в густонаселених районах Гази.
*
Байден анонсував можливість набуття громадянства для нелегалів-подружжя громадян США
Громадянство може бути надано тим із них, хто прожив у США не менше 10 років
*
Акції американської компанії-виробника чипів Nvidia у вівторок зросли на 4%, до приблизно 3,3 трильйона доларів, і вона стала найдорожчою компанією світу, випередивши Microsoft Corp. та Apple Inc
*
Канада запровадила додаткові санкції проти російських слідчих органів через смерть Навального
Канада запровадила додаткові санкції проти 13 представників російських слідчих органів.
Про це йдеться на сайті канадського уряду.
Як зазначили у заяві, санкції запровадили через смерть ув’язненого російського опозиціонера Олексія Навального, який помер 16 лютого 2024 року, а також через грубі та систематичні порушення Росією прав людини.
Цільовими особами є високопосадовці та високопоставлені співробітники російського слідчого відомства, пенітенціарної служби та поліції, котрі причетні до смерті Навального.
Йдеться про отруєння Навального хімічною нервово-паралітичною речовиною типу "Новачок" у 2020 році, його незаконне затримання в московському аеропорту у 2021 році після повернення до РФ, після лікування від отруєння в Німеччині, недотримання його прав людини під час його ув'язнення, нездатність розслідувати причину його смерті та тривалу затримку з передачею його останків родині.
*
Лідер євроскептичної партії Reform UK Найджел Фарадж може вперше за свою багаторічну політичну кар’єру потрапити до Палати громад за підсумками дострокових парламентських виборів 4 липня.
Про це свідчить дослідження соціологічної фірми Ipsos.
Аналіз Ipsos, який охопив майже 20 тисяч британських виборів, прогнозує Reform UK три мандати у британському парламенті.
Фарадж, який балотується від округу Клактон на південному сході Англії, переможе кандидата від Консервативної партії. Це стане першою перемогою євроскептика на внутрішніх виборах після семи поразок поспіль.
Консерваторам своєю чергою прогнозують лише 115 місць, а нині опозиційній Лейбористській партії – 453 місця, що дасть партії Кіра Стармера більшість у 256 мандатів.
Колишній лідер лейбористів Джеремі Корбін, який балотується як незалежний кандидат, за прогнозами Ipsos програє у власному окрузі, який представляв із 1983 року, представнику своєї партії.
Ліберал-демократи в цьому прогнозі можуть отримати 38 місць, Шотландська національна партія – 15, а "Зелені" – три.
Ipsos застосував метод MRP (багаторівневу регресію і постстратифікацію), яка спирається на велику кількість даних, зокрема великий розмір вибірки і додаткову інформацію, наприклад місцеперебування виборця.
Reform UK сподівається перемогти консерваторів Ріші Сунака і набирає обертів напередодні позачергових загальних виборів 4 липня. Партія виставила своїх кандидатів майже у всіх округах.
Рейтинг Reform UK зріс після того, як Фарадж, найбільш відомий своєю успішною кампанією за вихід Британії з Європейського Союзу, заявив, що повертається до політики, очолить партію і балотуватиметься до парламенту.
*
Канцлер - Австрія зможе компенсувати поставки російського газу у разі їх припинення
*
Федеральний канцлер Австрії Карл Негаммер дезаваював висловлювання своєї міністерки оборони та заявив, що атаки України по території Росії є допустимими за міжнародним правом
*
Спецслужби: Москва використовує шантаж та підкуп, вербуючи шпигунів у Німеччині
За словами глави Федерального відомства із захисту конституції (BfV) Томаса Хальденванга, Кремль прагне компенсувати скорочення кількості російських агентів у країні
*
Новий уряд Нідерландів буде приведений до присяги 2 липня
*
Уряди України та Польщі планують підписати угоду задля врегулювання питань навчання українських дітей у польських школах
*
Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, швидше за все, змінить Столтенберга на чолі НАТО
Тільки Румунія, чий президент Клаус Йоханніс також претендує на цю посаду, як і раніше, офіційно виступає проти кандидатури Рютте
*
Міністерство оборони США підтвердило чітку налаштованість на взаємодію з країнами так званої авіаційної коаліції для України, щоби забезпечити необхідні потреби українських сил на цьому напрямі
*
Салліван - Сполучені Штати разом із іншими країнами G7 докладають додаткових зусиль для забезпечення кібербезпеки енергетичних систем у світі
*
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг наголосив, що підтримку країнами Альянсу України слід розглядати як питання спільної безпеки, і чим більшою вона буде, тим скоріше припинеться війна
*
Успішні контратаки українських сил під Харковом, а також перекидання Росією своїх військ на цей напрям з-під Донецька свідчить про те, що ЗСУ набирають імпульсу. Втім, для того, щоб говорити, чи наближає це ситуацію до переломного моменту, необхідно враховувати обстановку на всьому театрі, а також знати про плани самих ЗСУ.
Таку оцінку висловили в коментарях Укрінформу американські експерти, які стежать за розвитком подій в Україні.
Представник Інституту вивчення війни (ISW), керівник групи з питань Росії та групи геопросторової розвідки Джордж Баррос підтвердив певні тактичні успіхи ЗСУ на Харківському напрямі.
«Ми маємо свідчення деяких вдалих тактичних контратак українських сил поблизу населених пунктів Глибоке та Вовчанськ, однак поки невідомо, чи збираються ЗСУ суттєво збільшити зусилля для звільнення окупованих частин Харківщини»,- зауважив представник ISW.
У відповідь на запитання, чи можна це назвати ознаками наближення до «поворотного моменту» у регіоні, експерт зауважив, що поки зарано говорити про це. За його словами, важливо враховувати ситуацію на всьому театрі воєнних дій, який охоплює, в тому числі, схід та південь України.
«Росіяни розпочали операцію на Харківському напрямі, щоби скувати українські сили та створити умови для власного просування в Донецькій області», - зазначив Баррос.
За словами колишнього заступника генсека НАТО та експосла США в Росії Александера Вершбоу, відновлення масштабної допомоги з боку США після ухвалення закону з понад $60 мільярдами для України забезпечило позитивний ефект для ЗСУ.
«Виглядає так, що відновлення поставок американської зброї призвело до більших успіхів України у тому, щоби заблокувати просування Росії на Харків, а також у районах навколо нього»,- зауважив Вершбоу.
Він також зазначив, що поки зарано називати це ознаками, що могли би свідчити про наближення поворотного моменту. Але, за його словами, «очевидно, що українські сили набирають імпульсу».
На тлі вдалих контратак українських сил під Харковом російські окупанти перекидають свої сили з Донецького напряму на Харківський. За інформацією речника Харківського угруповання військ полковника Юрія Повха, ЗС Росії передислокували частини 155-ї окремої бригади морської піхоти та 18-ї мотострілецької дивізії на Липцівський напрямок, щоби замінити там підрозділи, які втратили боєздатність. Крім того, росіяни стягують додаткові військові частини до Вовчанська.
*
На фронті від початку доби відбулося 113 бойових зіткнень. Найгарячішою залишається ситуація на Покровському напрямку
*
Прикордонники Львівського загону отримали від благодійних фондів та організацій 150 FPV-дронів та 10 генераторів
*
Державний оператор тилу вперше застосовує рамкові угоди для закупівель пально-мастильних матеріалів для Збройних сил України
*
За підсумками травня ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» збільшило виробництво основних видів продукції, зокрема коксу - на 44%
*
У 22 областях України вже працюють 100 центрів життєстійкості. До кінця року буде відкрито ще близько 100 осередків
*
Суд призначив покарання у вигляді 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна колишньому правоохоронцю, який під час тимчасового захоплення Ізюма Харківської області добровільно почав працювати на російських загарбників
*
Перед судом постане військовослужбовець армії Російської Федерації, який розстріляв українського військовополоненого у Запорізькій області
*
До Національного архівного фонду вже зібрано близько 4,5 тисячі фотодокументів та близько 1,5 тисячі відеодокументів про факти злочинів росіян на території Донеччини з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну
*
На Сумщині триває евакуація. 28 населених пунктів залишились без населення
*
Суд в Ірані присудив ув’язненій лауреатці Нобелівської премії миру Наргес Мохаммаді додатковий рік ув'язнення
*
Іллю Яшина перевели на найсуворіший режим ув'язнення
Законодавство дозволяє відправляти до ПКТ злісних порушників режиму ув'язнення не більше ніж на пів року
*
Російський очільник Володимир Путін у середу вранці розпочав перший за 24 роки свого правління державний візит до сусідньої Північної Кореї
*
Від моменту оголошення мобілізації в Росії у вересні 2022 року до військових судів надійшло 10 025 кримінальних справ про відмову від служби
*
Суд у Норвегії засудив колишнього вагнерівця до 120 днів в'язниці за побиття подруги
*
Росія почала скуповувати у Китаї верстати для військових заводів
*
Путіна під час перельотів Росією почав супроводжувати винищувач
*
Путін заявив про «колосальні» успіхи економіки КНДР і закликав разом боротися з санкціями
*
Москвичів та петербуржців відріжуть від пільгової IT-іпотеки
*
Вдалого дня і скорішої Перемоги нам всім