Розслідування Wall Street Journal щодо російської шпигунської мережі у Європі

Розслідування Wall Street Journal щодо російської шпигунської мережі у Європі

Тиха подружня пара, яка видавала себе за аргентинських іммігрантів у Словенії, насправді була частиною агресивних зусиль путіна, спрямованих на заселення Заходу "нелегальними" розвідниками.

В Любляні в Словенії молода аргентинська пара жила, здавалося б, звичайним заміським життям, роз'їжджаючи сонною європейською столицею на білому седані Kia Ceed, завжди вчасно сплачувала податки і ніколи не отримувала штрафів за неправильне паркування.

Марія Роза Майєр Муньос керувала онлайн-галереєю мистецтв, розповідала знайомим, що виїхала з Аргентини після того, як її пограбувала озброєна банда в Буенос-Айресі. Її чоловік, Людвіг Гіш, керував ІТ-стартапом. Сусіди з їхнього району Чрнуче, де мешкає середній клас, описують їх як "нормальних" і "тихих", але чоловік і дружина виявилися громадянами світу: вони перейшли з англійської та німецької з друзями на іспанську без акценту з зі своїми сином і донькою, які відвідують Британську міжнародну школу.

Справжнє ім'я Гіша – Артем Вікторович Дульцев, який народився в російській автономній республіці Башкортостан і є елітним офіцером російської служби зовнішньої розвідки СЗР, згідно зі свідченнями офіційних осіб і судових документів.

Майєр Муньос – це Анна Валеріївна Дульцева з Нижнього Новгорода, яка є старшим офіцером СЗР. Комп'ютери подружжя містили обладнання для безпечного зв'язку з кураторами в Москві, яке було настільки зашифроване, що ані словенські, ані американські фахівці не змогли його зламати. У секретному відділенні холодильника вони зберігали сотні тисяч євро у хрустких банківських купюрах.

Очікується, що найближчими тижнями на засекреченому судовому процесі буде винесено перше рішення у справі пари, звинуваченої у шпигунстві, як "нелегалів" або агентів глибокого проникнення – двох ключових гвинтиків у швидко зростаючій тіньовій війні путіна із Заходом.

Офіційні особи стверджують, що перед тим, як їх заарештували в грудні 2022 року, пара використовувала Словенію, країну-члена НАТО та Європейського Союзу з населенням лише два мільйони осіб, як базу для поїздок до сусідніх Італії, Хорватії та по всій Європі, щоб платити джерелам і передавати накази з Москви. Високогірна альпійська країна озер і гір – батьківщина Меланії Трамп – була ідеальним вибором для проведення операцій, з безвізовим доступом до більшої частини Європи і обмеженим контррозвідувальним потенціалом. За словами словенських посадовців, вони попередили своїх двох малолітніх дітей, розповівши їм, що одного дня їх батьків можуть взяти в полон.

Невдовзі після того, як Маєр Муньос і Гіш були заарештовані під час ранкового рейду словенських служб безпеки, інша пара підозрюваних російських нелегалів – жінка і чоловік з грецьким та бразильським паспортами – раптово покинули своє життя в Афінах і Ріо-де-Жанейро, залишивши бізнес і романтичних партнерів, які не мали жодного уявлення про їхню справжню особистість.

Пара мала при собі паспорти, що ідентифікували їх як Марію Цаллу та Людвіга Кампоса Віттіха. Насправді вони були одруженими офіцерами російської розвідки, які все ще будували свою легенду – фальшиву історію шпигунів, окремо в Греції та Бразилії, і цей процес, за оцінками західних спецслужб, коштує мільйони доларів на особу. За словами офіційних осіб, куратори відкликали їх до Москви, побоюючись розвалу мережі після арештів у Словенії.

Інші підозрювані російські нелегали були викриті по всій Європі після вторгнення в Україну – від Нідерландів і Норвегії до Чехії та Болгарії, що стало найбільшим викриттям агентів глибокого проникнення з часів операції ФБР "Примарні історії" 2010 року, в результаті якої було затримано 10 російських шпигунів в Америці.