Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 20.06.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 20.06.2024

1. У росії другий день не можуть загасити пожежу на нафтобазі в Азові.

- Розгерметизація другого резервуару відбулася на нафтобазі в порту Азов Ростовської області, де у вівторок спалахнула пожежа після атаки українських безпілотників.

- Пожежа виникла на терміналі «Азовпродукт», який має шість резервуарів ємністю по 5000 куб кожен.

- У травні та першій половині червня на термінал «Азовпродукт» залізничним транспортом доставлено близько 32000 тонн газойлю та понад 19000 тонн низькосірчистого дизпалива з ТАНЕКО та НПЗ «Роснефті».

2. Санкції викликали обвал курсу юаня у росії.

- Зміцнення рубля після введення санкцій проти Мосбіржі виявилося несподіваним і сильним. Курс юаня впав на 8,3% - з 12,25 руб. напередодні запровадження санкцій до 11,23 руб, причому під час торгів у середу курс опускався нижче 11 руб. за юань (падіння понад 10% за тиждень).

- Експерти пояснюють це ще більшим посиленням проблем із оплатою імпорту (це знижує попит на валюту) та невизначеністю щодо продовження біржових торгів юанем.

- Якщо китайські банки, щоб уникнути вторинних санкцій, відмовляться працювати з Московською біржею та її кліринговою донькою НКЦ, яка також потрапила під санкції, то проведення торгів юанем теж стане неможливим.

- Це змушує багатьох продавати юані, поки це ще можливо.

3. Росія все більше потрапляє під вплив Китаю.

- Росія передасть Китаю 15 км прикордонної річки Туманна, щоб китайські судна могли виходити в Японське море.

- Раніше Москва не підтримувала цієї ініціативи, побоюючись збільшення впливу Пекіна в цьому регіоні, однак на тлі санкцій Кремль стає все більш зговірливим.

4. Китай обмежує експорт в росію популярних електромобілів Zeekr, через ризик потрапити під вторинні санкції США.

- Преміальна "дочка" китайського автогіганта Geely розіслала дилерам листа, в якому вимагала припинити співпрацю з російськими компаніями.  

- Ввозити електрокари до росії заборонено з 30 червня. Про те, які санкції чекають на дилерів-порушників, не повідомляється.

5. У 2023 році продаж алкоголю в росії виявився рекордним за останні дев'ять років: на одного споживача старше 15 років припало до 8 л чистого спирту.

- До цього показник планомірно знижувався: так, 2007 року одного споживача припадало 11 л чистого спирту, а до 2017 року — вже 7 л.

- Проте, після початку війни в Україні тренд змінився.

- При цьому реальний рівень споживання може бути майже на третину вищий за той, який показує офіційна статистика.

- Побічно про це свідчать дані про смертність, захворюваність на алкогольні психози та різниця між очікуваною тривалістю життя при народженні жінок і чоловіків у розрахунковому році.

6. Китай почав приймати платежі з росії у юанях через мережу регіональних банків.

- Шість невеликих регіональних та один великий китайський банк відновили прийом платежів від російських компаній.

- Платежі знову почали проходити із середини травня, проте кредитні організації приймають лише юані.

- Відомо, що серед великих банків розрахунки знову здійснює Bank of China.

- Платежі проходять, зокрема, і за електроніку, хоча з початку року вони блокувалися.

- Регіональні банки Китаю розташовані географічно близько до росії та практично не ведуть міжнародного бізнесу з «недружніми» москві країнами, що робить їх зручними для розрахунків.

- Однак, у роботи з такими банками є й мінуси, зокрема, у них вищі комісії. Також не всі постачальники з півдня Китаю згодні відкривати рахунки у фінорганізаціях на півночі країни.

- Російським компаніям доводиться вирішувати ці питання через експортних агентів із КНР.

- Проблеми з проведенням платежів через китайські банки в росії почалися наприкінці грудня 2023 року. На це вплинув указ президента США Джо Байдена, який дозволив американському Мінфіну запроваджувати вторинні санкції проти кредитних організацій третіх країн за співпрацю з підсанкціонними російськими компаніями та допомогу оборонно-промисловому комплексу росії.

7. Експорт російської нафти до Китаю зріс за 5 місяців.

- У січні-травні цього року обсяг постачання російської нафти до Китаю збільшився на 11 відсотків, досягнувши 46,7 млн тонн, повідомило митне управління КНР.

- Це означає, що росія продовжує залишатися провідним постачальником нафти до Китаю з нафтою, яка становить половину вартості всього російського експорту до Китаю.

- За вказаний період вартість постачання досягла $27,8 млрд, що на 20 відсотків вище, ніж у попередньому році.

- У той час як у травні цього року обсяг поставок трохи знизився, росія все одно залишається на першому місці, а друге та третє місця посідають Саудівська Аравія та Ірак відповідно.

- Крім того, Китай активно працює над будівництвом магістрального газопроводу та вже завершив прокладку під р. Янцзи для імпорту російського газу.

- Росія експортувала до Китаю минулого року 107 млн. т нафти, що на чверть більше, ніж у 2022 році.

8. Росія використовує ядерну енергію для завоювання глобального впливу.

- Протягом усього більш ніж двадцятирічного правління путіна газ і нафта були його найважливішими інструментами геополітичного торгу, допоки конфлікт війна в Україні не змінила ситуацію.

- Відмова ЄС від російських енергоносіїв у поєднанні із вибухом газопроводу «Північний потік» позбавила кремль найважливішого експортного ринку та важеля впливу.

- Санкції досі не завадили сектору ядерної енергетики, який може створити довгострокові політичні зв'язки та порушити зусилля Заходу щодо ізоляції путінського режиму.

- До лютого 2022 року на частку росії вже припадало близько половини всіх міжнародних угод щодо будівництва АЕС, постачання реакторів і палива, виведення з експлуатації та поводження з відходами.

- На її основних конкурентів в атомній енергетиці — Китаю, Франції, Японії, Південної Кореї та США — припадало близько 40% разом узятих.

- Незважаючи на санкції щодо економіки, росія залишається неперевершеним експортером атомних електростанцій. Вона бере участь у будівництві більше третини нових реакторів, які зараз споруджуються по всьому світу, у тому числі в Китаї, Індії, Ірані та Єгипті.

- Відносини, які росія встановлює завдяки ядерним проектам, перевершують навіть тривалі контракти на постачання газу трубопроводами.

- Будівництво атомних станцій займає близько 10 років, а термін служби реакторів на нових станціях становить 60 років. Підготовка до демонтажу, включаючи видалення радіоактивних частин, займає ще 10-20 років і потребує значних коштів. Для країни, в якій росія будує атомні електростанції, це дуже довгострокове зобов'язання мати російську присутність.

- Росія часто використовує модель «будівництво-володіння-експлуатація», яка передбачає ще більший рівень співробітництва, оскільки «Росатом» надає все, включаючи персонал станції, протягом усього терміну реалізації проекту.

- Війна в Україні змусила росію переосмислити свій підхід до ядерної дипломатії.

- Невдовзі після лютого 2022 року «Росатом» втратив один із своїх контрактів у Європі: АЕС «Ханхіківі» потужністю 1200 МВт у Фінляндії, будівництво якої мало розпочатися в 2023 році.

- Змушений створювати нові альянси, путін все частіше позиціонує росію як партнера Глобального Півдня. «Росатом» є ключовою частиною зусиль Москви щодо залицяння до цих країн.

- За останні два роки генеральний директор компанії "Росатом" відвідав країни Глобального Півдня майже стільки ж разів, скільки за весь період з моменту свого призначення у 2016 році до 2022 року.

- Компанія підписала близько двох десятків меморандумів про взаєморозуміння з африканськими та латиноамериканськими країнами, включаючи Зімбабве, Малі, Буркіна-Фасо та Бразилію. У Гані росія розпочала підготовку заявки на будівництво першої в країні атомної електростанції, поряд із постачальниками із США, Китаю, Індії, Південної Кореї та Франції.

- Цього року росія та Узбекистан підписали угоду про будівництво малого модульного реактора потужністю 330 МВт. Цей проект є першим для «Росатому» та Росії у сфері впровадження ядерних технологій нового покоління за межами країни.

9. Збереження залежності ЄС від російського газу може поставити під загрозу його зовнішньополітичні цілі.

- Ахіллесовою п'ятою відносин Італії з росією раніше був російський газ. Як і вся Європа, до 2022 Італія сильно залежала від імпорту російського газу, який становив до 40% її енергопостачання.

- Як і багато інших країн-членів ЄС, Італія зробила значні кроки щодо скорочення прямого імпорту енергоносіїв із росії.

- Однак, хоча на папері може здатися, що Італія знизила залежність від російського трубопровідного газу, вона продовжує отримувати великі обсяги трубопровідного газу через Австрію, яка за останні два роки збільшила імпорт газу з росії з 80 до 98%.  

- Схожа історія є й інших країнах. Чинна голова Європейської комісії фон дер Ляйєн уклала угоди щодо імпорту газу з Азербайджану — незважаючи на те, що частина критично важливої інфраструктури, необхідної для транспортування цього газу до ЄС, належить російській енергетичній компанії «Лукойлу», яка перебуває у списку санкцій США.

- Щоб задовольнити збільшені потреби ЄС у газі, Азербайджан у свою чергу уклав угоду з росією про збільшення імпорту для задоволення внутрішнього попиту Азербайджану.

- Тим часом країни-члени ЄС Румунія та Угорщина уклали газові угоди з Туреччиною — країною, яка повністю залежить від імпорту газу для задоволення внутрішнього попиту.

- То звідки ж береться газ у турецьких трубопроводах? Найімовірніша відповідь — із росії.

- Коли йдеться про російський зріджений природний газ, ситуація стає ще менш обнадійливою.

- Дані Bruegel показують, що імпорт ЗПГ із росії до ЄС збільшився на 37,7 % у період із 2021 по 2023 рік.

- У деяких випадках країни, як Австрія та Франція, укладають довгострокові контракти з російськими постачальниками енергії, які важко розірвати достроково, незважаючи на спроби.

- В інших випадках російський газ відмивається через Азербайджан та Туреччину, щоб задовольнити постійні високі європейські вимоги.

- Як може виглядати прагматична, довгострокова та стійка політика ЄС у галузі енергетичної безпеки?

- Деякі стверджують, що ЄС має повністю запровадити ембарго на російський ЗПГ, і що це можна зробити без перебоїв у постачанні, забезпечивши достатню кількість сховищ.

- Перший крок — допомогти країнам ЄС, які все ще залежать від російського газу (трубопровідного або ЗПГ) диверсифікувати імпорт енергоносіїв. Для цього потрібна інфраструктура. Нещодавно узгоджене фінансування трубопроводу Австрія-Німеччина дозволить Австрії імпортувати майже третину своїх потреб із портів для ЗПГ, що розташовані на узбережжі Німеччини. Ця угода також має бути закріплена у законодавстві та контрактах на випадок, якщо після вересневих виборів в Австрії до влади прийде дружня Путіну Австрійська партія свободи (FPÖ) та спробує скасувати її.

- Другий крок – забезпечити різноманітність поставок. Якщо залежність ЄС від російського газу щось і продемонструвала, то це небезпека надмірної залежності від одного джерела енергії.

- Наразі ЄС імпортує понад 50% ЗПГ із США — можливо, це теж ризикована стратегія, якщо Трамп знову прийде до влади. Хоча це може бути ризиковано і за Байдена, який нещодавно призупинив розширення нових експортних терміналів ЗПГ.

- Інший важливий постачальник - Норвегія, але вона вже працює на межі можливостей.

- Єдиний вихід – шукати нових постачальників. Це може означати збільшення залежності від авторитарних партнерів, таких як Катар та Єгипет, та економічно нестабільних держав, таких як Нігерія.

- Все це підкреслює нагальну необхідність прискорення переходу до «зеленої» енергетики та реалізації пакету ЄС «Готів до 55» (Fit for 55), хоча потенційно це завдання ускладнюється політичними настроями в Європі після результатів нещодавніх виборів до Європарламенту.  

- Якщо і коли ЄС ухвалить рішення про заборону імпорту російського ЗПГ, він також має уважно вивчити країни походження заміщувального трубопровідного газу або ЗПГ.

- Імпорт «відмитого» російського газу не допоможе ЄС досягти своїх зовнішньополітичних цілей. Більше того, він може їх підірвати.

10. США шукають допомоги союзників у стримуванні прогресу Китаю в галузі штучного інтелекту.

- США шукають підтримки у країн-союзників, щоб посилити тиск на Китай, який докладає зусиль для виробництва чипів пам'яті з високою пропускною здатністю.

- Заступник міністра торгівлі США з питань промисловості та безпеки Алан Естевес збирається відвідати Японію та Нідерланди, щоб попросити дві країни додати нові обмеження на напівпровідниковий сектор Китаю, в тому числі на його здатність виробляти мікросхеми пам’яті високого класу, необхідні для штучного інтелекту.

- КНР продовжує використовувати обладнання голландської компанії ASML і японського виробника Tokyo Electron Ltd. для створення чипів пам'яті з високою пропускною здатністю (high-bandwidth memory chips, HBM chips).

- Відомо, що санкції США на цьому шляху не зупинили такі китайські фірми, як Wuhan Xinxin Semiconductor Manufacturing Co., Huawei Technologies і Changxin Memory Technologies Inc. Сполучені Штати є найважливішим гравцем у глобальній індустрії напівпровідникового обладнання, але це далеко не єдина країна, яка має значення.

- Японія та Нідерланди також є ключовими постачальниками. Ці країни мають обмеження на експорт обладнання до КНР, але не на обслуговування, і це є вразливим місцем санкцій.

- Алан Естевес має намір домовитися з цими двома країнами про обмеження ASML і Tokyo Electron на техпідтримку та ремонт свого обладнання, що перебуває у володінні китайських компаній.

- США вже наклали такі обмеження на американських постачальників Applied Materials Inc. і LAM Research Corp.  

- Уряди Нідерландів і Японії раніше чинили опір тиску США. Дві країни вимагають дати їм більше часу, щоб оцінити вплив заборон на експорт висококласного обладнання для виготовлення чіпів.

- Також вони чекають результатів президентських виборів у США, які відбудуться в листопаді. А поки що неясно, як новий уряд Нідерландів, очолюваний Гертом Вілдерсом, відреагує на вимоги США про посилення обмежень для ASML.

11. Країни Євросоюзу узгодили 14-й пакет санкцій проти рф, зокрема її сектора скрапленого природного газу (СПГ), у відповідь на агресію проти України. Про це у X (Twitter) повідомило бельгійське головування Бельгії в Раді ЄС.

- Цей пакет передбачає нові цілеспрямовані заходи та максимізує вплив існуючих санкцій, закриваючи лазівки, йдеться в заяві.

- Посадовці з 27 країн ЄС обговорювали пакет санкцій більше місяця.

- Нові заходи включають заборону на перевалку російського СПГ та план покласти на операторів з Євросоюзу відповідальність за порушення санкцій дочірніми компаніями й партнерами в третіх країнах.

- Раніше ЗМІ повідомляли, що Німеччина гальмувала 14-й пакет санкцій проти росії через розширення заходів, які змусили б компанії ЄС гарантувати, що їхні клієнти не зможуть потім продавати санкційні товари до рф.

12. США намагаються перекрити доступ багатіїв із росії до чартерних літаків.

- Бюро промисловості та безпеки міністерства торгівлі США оштрафувало турецьку чартерну компанію Air Sapphire на $285 тис. за виконання не менш як двох чартерних рейсів до росії на літаку американського виробництва Gulfstream.

- Перельоти були виконані у жовтні минулого року (із Стамбула до Тюмені) та у січні поточного року (з Мальдів до Москви).

- Чартери сплатив неросійський брокер, проте їх замовниками були громадяни рф. При цьому в одному з епізодів росіянин використав паспорт Кіпру.

- Як пояснили в американському міністерстві торгівлі, реекспорт літака американського виробництва до росії без ліцензії порушує експортний контроль за авіаційною продукцією та предметами розкоші, запровадженим у зв'язку з нападом росії на Україну.

- «Нехай це буде уроком для чартерних брокерів та операторів по всьому світу: якщо ви сприяєте таким поїздкам порушуючи наші правила, ви можете заплатити високу ціну», — заявив помічник секретаря з питань експортного контролю Меттью Акселрод.

- Авіакомпанія Air Sapphire «визнала свою провину», «співпрацювала та надавала допомогу» у рамках розслідування, зазначили у Бюро промисловості та безпеки Мінторгу США.

13. У Євросоюзі вперше почався видобуток урану.

- Фінляндія, частина атомних електростанцій якої зараз працює на російському паливі, може майже вивести одну з них на самозабезпечення і заразом потрапити до списку найбільших світових здобувачів урану.

- Зусилля Фінляндії відповідають політиці ЄС щодо позбавлення російських енергоресурсів, у тому числі в ядерній енергетиці.

- Гірничодобувна компанія Terrafame повідомила, що почала видобувати уран на родовищі в Соткамо, розташованій у центральній частині Фінляндії. На повну потужність виробництво планується вивести у 2026 р., коли річний обсяг має сягнути 200 тонн. Рудник передбачається використовувати щонайменше 30 років. Уран вирушатиме на збагачення за кордон.

- При виробництві 200 т урану на рік Фінляндія зможе посісти 7-ме місце в рейтингу країн з його видобутку разом із Південною Африкою.

- На першому місці в ньому стоїть Казахстан, росія посідає 6-те (дані Світової ядерної асоціації на 2022 р.).

- У Фінляндії працюють п'ять АЕС, які виробляють понад 30% електроенергії. Terrafame отримала дозвіл уряду на здійснення видобутку урану в 2020 р. Дві станції, збудовані ще Радянським Союзом, працюють на російському паливі, але Фінляндія має намір замінити його поставками американської Westinghouse, коли закінчиться термін чинних контрактів у 2027 та 2030 роках.

- Інші європейські країни, що залежать від росії, теж прагнуть розірвати з нею зв'язки. АЕС російського дизайну працюють також у Болгарії, Чехії, Угорщині та Словаччині. Усі вони, за винятком Угорщини, підписали угоди із Westinghouse про закупівлю палива.

14. Комітет Сенату заявив, що Франція повинна незабаром заборонити російський СПГ.

- Згідно з порадою комітету Сенату, Франція повинна заборонити імпорт російського зрідженого природного газу якомога швидше.

- Франція є найбільшим європейським імпортером російського СПГ цього року, за нею йдуть Іспанія та Бельгія.

- Згідно з даними, кількість палива, яке прибуло до Франції з Москви цього року, майже відповідає загальній кількості за весь 2023 рік після того, як поставки з Катару впали.

- «Наша країна повинна включити російський СПГ в енергетичні продукти, які перебувають під європейськими санкціями, і якнайшвидше припинити імпорт російського СПГ», — йдеться в необов’язковому звіті комітету, очолюваного членами опозиційних партій Зелених і Республіканської партії.

- Поки що Європейський Союз не заборонив імпорт СПГ з росії, але всередині блоку є поштовх посилити обмеження.

- Немає достатньої підтримки з боку держав-членів для початку переговорів про повну заборону, але можна було б припинити використання портів ЄС для реекспорту поставок до третіх країн.

15. Південна Корея може розпочати пряме постачання зброї Україні після укладання путіним угоди з КНДР.

- Один із найбільших виробників зброї — Південна Корея хоче провести повторний розгляд питання про прямі постачання зброї Україні. Заява з'явилася на тлі укладання договору про всеосяжне стратегічне партнерство росії та Північної Кореї.

- Раніше Корея надавала гуманітарну допомогу Україні, безпосередньо постачала військові предмети нелетального характеру, але не зброю.

- 9 травня президент республіки Корея Юн Сок Йоль заявив, що його країна дотримується принципу ненадання летальної зброї Україні.

- "Ми плануємо переглянути питання збройової підтримки України", - сказав Радник з питань національної безпеки Чан Хо Джин, запропонувавши змінити політику Південної Кореї щодо ненадання летальної допомоги Україні.

- Президентський чиновник заявив, що Південна Корея зберігатиме стратегічну невизначеність щодо типів зброї, які можуть бути поставлені Україні.

- "Конкретні заходи будуть оприлюднені пізніше, і буде цікаво подивитися, як на це відповість росія, а не розкривати наші плани заздалегідь", - сказав чиновник журналістам.

- Системи протиповітряної оборони можуть бути в списку, оскільки Україна відчайдушно потребує протиракетних щитів для протидії російським повітряним ударам.

- Південна Корея також запровадить додаткові санкції проти чотирьох російських кораблів, п’яти організацій і восьми осіб, причетних до передачі зброї та нафти між росією та Північною Кореєю.

- Є 1159 товарів, які підпадають під експортний контроль до росії після війни в Україні, а Південна Корея додасть 243 нових позиції, в результаті чого загальна кількість товарів під санкціями досягне 1402 позицій.