"Про пристрасті за радянськими трупиками на вулицях Одеси" - Марина Данилюк-Ярмолаєва

"Про пристрасті за радянськими трупиками на вулицях Одеси" - Марина Данилюк-Ярмолаєва

Зі свіжого — я зробила очі, коли російськомовний письменник-фантаст із Дніпра Ян Валетов дав оцінку історичному перейменуванню вулиць у місті Одеса. Там радянські та російські маркери ключового чорноморського порту замінили іменами місцевих героїв. Виявилось, що Одеса породила і викохала зірок українського руху набагато більше ніж ми собі уявляли.

Так от шановний пан поплювався, мовляв, як "шариковы обоссали сапоги гигантов". Цікаво, кого він мав на увазі? Український актив Одеси, до прикладу, Артема Карташова — який ретельно напрацьовував зміни, чи голову місцевої військово-цивільної адміністрації Олега Кіпера — який відповідне розпорядження підписав ще 26 липня. І повірте, для колишнього прокурора епохи Януковича з бурхливою біографією — це чи не єдина подія, яка внесе його в історію зі знаком "плюс".

Валетов страшно-страшно поплакав у російському Telegram, що в Одесі більше нема бульвару Жванецького та вулиці Ільфа та Петрова.

Що ж — уродженець Одеси Михайло Жванецький брав ордени з рук Путіна уже в розпал російсько-української війни. Йому не муляла кров українців, одеситів на цих цяцьках.

Вважаю історичною справедливістю, що тепер бульвар матиме назву Військово-морських сил. Саме завдяки Силам оборони Одесу не спіткала доля Маріуполя. А симпатичні квартири біля моря не ділять між собою "асвабадітєлі" з Туви та Далекого Сходу. Які надійно б утилізували колишніх власників і лягали робити нових "одесситов" у ще не вистиглі чужі ліжка.

Перед тим як рвати чуба за вулицю Ільфа та Петрова, варто було б подивитися на що міняють її назву — на вулицю Сімʼї Глодан.

Юрія, Валерію та маленьку Кіру знають всі. Вся родина успішних та молодих одеситів загинула через російське вторгнення. Валерія та тримісячна донька пари — загинули напередодні Великодня 2022 року через пряме попадання ворожої ракети в житловий комплекс. Незадовго до загибелі Лера шукала питну воду для Миколаєва — саме тоді росіяни намагались взяти важливе місто виснаженням. Ці сторізи висіли в її інсті, коли тіло молодої матері та дитини винесли в пакетах.

Юра — успішний кондитер, а до того випускник юридичної академії — пішов на війну, в "Азов". Він загинув у бою поблизу міста Бахмут.

Якщо такі одесити, така родина не достойні були вписані в історію сучасної Одеси, то який урок ми винесли із нинішньої війни?

Artem Kartashov, дякую, що колупаєте сю скалу в Одесі.