Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 01.08.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 01.08.2024

1. Росіянам слід готуватися до зникнення імпортної техніки та одягу.

- Зростання проблем з транскордонними платежами, які відчувають російські компанії, можуть вдарити по ринку споживчих товарів.

- Скорочення імпортного асортименту в найближчі півроку-рік може торкнутися магазинів одягу, а також сектору техніки та електроніки.

- На горизонті 6–9 місяців найімовірнішим сценарієм буде зростання цін на техніку на 15–20%, а також погіршення різноманітності товарів.  

- Найбільш агресивне подорожчання чекає на комп'ютери і смартфони, які в росії практично не виробляються.

- Скорочення пропозиції техніки та електроніки у 2025 році відбудеться головним чином у середньому ціновому сегменті: техніка дорожчатиме, у тому числі за рахунок проблем з логістикою, і в результаті продажу зміщуватимуться у бік дешевих товарів з мінімально необхідними характеристиками.

2. Американський Interactive Brokers (IB), один із найпопулярніших у росіян іноземних брокерів, 31 липня повідомив частину російських клієнтів, що вони більше не можуть поповнювати свої рахунки в більшості валют, які росіяни використовували замість доларів та євро.  

- Резиденти росії отримали від Interactive Brokers повідомлення про те, що поповнювати свої рахунки в IB в юанях, турецьких лірах та інших валютах вони більше не зможуть.

- У списку 12 валют, зокрема швейцарський франк, японська ієна, гонконгський долар. IB дає місяць на те, щоб забрати гроші у цих валютах.

- «Будь-які подальші депозити будуть відхилені», – попереджає брокер, звертаючи увагу на можливість виводити кошти в цих валютах до 30 серпня. Далі не можна буде ні вивести кошти, ні проводити транзакції у цих валютах.

- У червні IB почав закривати росіянам рахунки з невеликими залишками чи оборотами.

- Брокер повідомив клієнтів, що торгівля на їхньому рахунку обмежена, можна лише зменшити чи закрити позиції – але не збільшити та не створити нові.

3. Китайський бренд телевізорів TCL на тлі ризиків санкцій відмовився поставляти свої компоненти російським контрактним виробникам «Квант» і STI Group.  

- Виробництво телевізорів TCL, а також поставки комплектуючих Xiaomi, що припинила раніше продажі в рф може бути запущено в Казахстані, звідки можливі поставки в росію, але через логістику вартість продукції зросте на 10-20%.  

- Загалом запасу компонентів для збирання телевізорів у російських заводів вистачить до листопада, і деякі компанії розглядають заморожування виробництв. Це може спричинити дефіцит пристроїв в рф.

4. Експорт російського трубопровідного газу до Європи досяг найвищого рівня цього року.

- Середньодобові постачання природного газу до Європи в липні досягли максимуму цього року, збільшившись на 5,7% порівняно з роком раніше та на 12% порівняно з червнем.  

- Зростання у місячному вирахуванні викликано закінченням технічного обслуговування трубопроводу Turkstream з росії до Туреччини.

- Також має значення сезонне зростання попиту, оскільки комунальні служби почали закачувати газ до сховищ напередодні зими.  

- Розрахунки, засновані на даних європейської газотранспортної групи Entsog та щоденних звітах «Газпрому» про транзит газу через Україну показали, що середньодобовий експорт газопроводом минулого місяця зріс до 91,5 млн кубометрів з 86,6 млн у липні 2023 року і з 81 ,8 млн. кубометрів у червні.  

- Цього року експорт природного газу «Газпрому» до Європи досяг близько 18,3 мільярда кубометрів.  

- Це можна порівняти з 175–180 млрд кубометрів, коли річні потоки до Європи досягли свого піку в 2018-2019 роках.  

- Згідно з даними «Газпрому» та підрахунками Reuters, у 2022 році росія поставила до Європи різними маршрутами близько 63,8 млрд кубометрів газу.

- Обсяг знизився ще на 55,6% до 28,3 млрд кубометрів минулого року.

5. США готують нові обмеження на постачання обладнання для виробництва напівпровідників до Китаю із кількох країн.

- Заходи, які мають бути анонсовані у серпні, можуть торкнутися експорту з Ізраїлю, Тайваню, Сінгапуру та Малайзії. Від них буде звільнено Нідерланди, Японію, Південну Корею та ще більше 30 країн.  

- США готують нове правило, яке розширить їхні повноваження щодо обмеження експорту обладнання для виробництва напівпровідників з деяких країн до Китаю.  

- Нові правила торкнуться, зокрема, експорту з Ізраїлю, Тайваню, Сінгапуру та Малайзії. При цьому вони не поширюватимуться на Японію, Нідерланди, Південну Корею, а також на більш ніж 30 країн.

- Таким чином, нові заходи США не поширюватимуться на найбільших виробників обладнання для чіпів – ASML та Tokyo Electron.  

- Нове правило розширює правило прямих іноземних товарів. Відповідно до нього, якщо продукт виготовлено з використанням американських технологій, уряд США має право заборонити його продаж, включаючи товари, вироблені в інших країнах.  

- Крім того, США планують обмежити торгівлю з близько 120 китайськими організаціями, серед яких шість заводів з виробництва мікросхем.

6. США призупиняють виділення допомоги Грузії у розмірі понад $95 млн у зв'язку з ухваленням закону про іноагентів.  

- «Антидемократичні дії та неправдиві заяви грузинського уряду несумісні з нормами членства в ЄС та НАТО», – заявив держсекретар США Ентоні Блінкен.  

- Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що пауза в наданні допомоги США є результатом перегляду двосторонньої співпраці , який було оголошено в травні разом із візовими обмеженнями.  

- Відносини Грузії зі США та країнами ЄС погіршилися після ухвалення закону про іноагентів у травні.

- Президент республіки Саломе Зурабішвілі виступала проти ініціативи і говорила, що закон «антинаціональний і не відповідає конституції».  

- Але в результаті прийняття документа не вплинули ні протести в країні, ні накладене вето Зурабішвілі, ні позиція західних країн.

7. Північна Корея могла передати росії протитанкові ракетні комплекси.

- Останніми днями українські солдати спостерігали біля російських військ північнокорейські протитанкові ракетні самохідні комплекси.  

- Досі вважалося, що КНДР забезпечувала путіна для розв'язаної ним війни в Україні артилерійськими снарядами, а також невеликою кількістю ракет.

- Але півтора місяці тому путін з'їздив до Пхеньяну, і асортимент поставок може розширитися.  

- Цього тижня на кордоні з Харківською областю, неподалік Вовчанська, який російська армія не може захопити вже майже три місяці, було помічено шестиколісну самохідну ракетну установку.

- Нею виявилася північнокорейська Bulsae-4.

8. Можливості росії, Китаю, Ірану та КНДР з виробництва зброї виходять за межі того, що можемо робити ми, — заступник міністра оборони США в адміністрації Джорджа Буша Ерік Едельман.  

- "Нам потрібно, щоб наші союзники виробляли більше. Наша оборонно-промислова база в дуже поганому стані. Європейська оборонно-промислова база у ще гіршому стані.

- Австралія, Японія, Південна Корея, Тайвань — усім нашим тихоокеанським союзникам також потрібно активізувати свої зусилля", — вважає він.

9. Естонія запровадить повний митний контроль щодо громадян та вантажів, що перетинають кордон у бік росії.  

- Влада республіки заявила, що рішення пов'язане з "спробами недотримання санкцій" та "перевезення заборонених товарів".

10. Україна відмовляється від відновлення транзиту російської нафти до Угорщини та Словаччини, та не скасовуватиме санкції проти "Лукойла", - повідомив український прем'єр-міністр Денис Шмигаль за підсумками переговорів зі словацьким прем'єром Фіцо.  

- Санкції, запроваджені РНБО України, не становлять загрози енергетичній безпеці Словаччини та Європи загалом, саме тому їх скасування не є предметом обговорення.  

- ЄС дозволив Словаччині та ще низці країн використовувати російську нафту за умови, що країни будуть активно розбудовувати альтернативні канали постачання. Більшість — розбудовує.

Більше на https://t.me/Omelyan_News